Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Lacuna: Finsk horrorkunst sætter kroppen i centrum

Den autofiktive body-horror performance Lacuna, der sammensætter hjemsøgte oplevelser til en verbal og musikalsk besværgelse, kan i februar opleves som en del af VEGA|ARTS.

Kunstnere inden for musik, teater, performance, installation og tidsbaserede praksisser udfordrer discipliner, nærvær og live-formater aktivt i disse år. VEGA|ARTS er et integreret kunstprogram i VEGA, der fokuserer på sådanne overskridende metoder, både for at følge med kunstnernes dagsordener og for at finde ud af, hvordan man kan være ramme for og udvikle værker, der udfordrer liveoplevelsens natur og måske fremtid. 

Lacuna

Lacuna er udviklet i et tæt samarbejde mellem den finske performancekunstner Teo Ala-Ruona, komponist Tuukka Haapakorpi, dramaturg Ami Karvonen og lys- og rumdesigner Sofia Palillo. Værket beskæftiger sig med trans-agendaer, der relaterer sig til kulturel stigmatisering og kropslige normer ved at bruge horror og den eksperimentelle metalgenre som transformerende værktøjer til at udvide forståelsen af krop, udtryk og sprog.

Værkets aggressive, abstrakte, men også symfoniske og meget selvudleverende natur er et frigørelsens øjeblik – en forvrængning og transformation af krop og stemme og de konnotationer, der styrer dem. Lacuna er en autofiktiv body-horror performance, der sammensætter hjemsøgte oplevelser til en verbal og musikalsk besværgelse. 

Lacuna betyder en åbning eller et hul. Det kan være en manglende eller udeladt del. For Ala-Ruona er betydningen dobbelt. Det er både et spøgelse – en parasitær erindring om hans krop før transformationen, men samtidig et lyksaligt tomrum uden traumer. Ala-Ruona bevæger sig ind og ud af kroppen, som om han forsøger at fylde og tømme den på samme tid. Billeder og oplevelser fra fortiden fremkaldes på scenen gennem gestus, ord og skrig. Ala-Ruona åbner en portal til sin krops indre. Ved at trænge ind i kroppens åbninger og bevæge sig gennem kroppens huller inviteres man til et dybt dyk i kødets afgrund. 

Om Teo Ala-Ruona

Teo Ala-Ruona er en Helsinki-baseret performancekunstner, hvis arbejde fokuserer på spekulativ, kropslig fiktion i form af performances og tekster. Ved ofte at bruge sin egen krop som sted for forskellige spekulative historier eksperimenterer han med, hvordan han gennem fiktion kan forvandle sig selv og de opfattelser, som andre møder hans krop med.

Ala-Ruonas værker har for nylig været vist på Drifts-festivalen (Helsinki), Jason Platform (København), Takomo-theateret (Helsinki), Baltic Circle-festivalen (Helsinki), Bangkok Biennalen (Bangkok) og NAVEL, Gas-gallery og Human Resources (Los Angeles).

Læs mere om ham her.

Lacuna kan opleves på Vega den 15. februar. Læs mere her.

VEGA|ARTS er et integreret kunstprogram i VEGA, der præsenterer og udvikler liveformater, der udfordrer liveoplevelsen på tværs af kunstneriske discipliner.

VEGA|ARTS – NEXT LIVE 2022-2024 vil i løbet af de næste to år engagere og præsentere værker af både danske og internationale kunstnere i et forsøg på at skabe unikke liveoplevelser mellem kunstarterne, der omfavner samtidens – og forhåbentlig fremtidens – hybride liveformater.

Seneste

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Flere unge går i Det Kongelige Teater – interview med Kasper Holten

Den seneste årsrapport fra Det Kongelige Teater viser både...
Annonce
Annonce

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på de skrå brædder, hvor han ikke længere skal have de store danseroller i musicals. Det...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...