Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Managing Discomfort med generøsitet og kærlighed

TOASTERs festival Managing Discomfort er i fuld gang på Husets Teater og byder efter en påskepause på tre dobbeltforestillinger mere over de næste tre...
Annoncespot_imgspot_img

Lacuna: Finsk horrorkunst sætter kroppen i centrum

Den autofiktive body-horror performance Lacuna, der sammensætter hjemsøgte oplevelser til en verbal og musikalsk besværgelse, kan i februar opleves som en del af VEGA|ARTS.

Kunstnere inden for musik, teater, performance, installation og tidsbaserede praksisser udfordrer discipliner, nærvær og live-formater aktivt i disse år. VEGA|ARTS er et integreret kunstprogram i VEGA, der fokuserer på sådanne overskridende metoder, både for at følge med kunstnernes dagsordener og for at finde ud af, hvordan man kan være ramme for og udvikle værker, der udfordrer liveoplevelsens natur og måske fremtid. 

Lacuna

Lacuna er udviklet i et tæt samarbejde mellem den finske performancekunstner Teo Ala-Ruona, komponist Tuukka Haapakorpi, dramaturg Ami Karvonen og lys- og rumdesigner Sofia Palillo. Værket beskæftiger sig med trans-agendaer, der relaterer sig til kulturel stigmatisering og kropslige normer ved at bruge horror og den eksperimentelle metalgenre som transformerende værktøjer til at udvide forståelsen af krop, udtryk og sprog.

Værkets aggressive, abstrakte, men også symfoniske og meget selvudleverende natur er et frigørelsens øjeblik – en forvrængning og transformation af krop og stemme og de konnotationer, der styrer dem. Lacuna er en autofiktiv body-horror performance, der sammensætter hjemsøgte oplevelser til en verbal og musikalsk besværgelse. 

Lacuna betyder en åbning eller et hul. Det kan være en manglende eller udeladt del. For Ala-Ruona er betydningen dobbelt. Det er både et spøgelse – en parasitær erindring om hans krop før transformationen, men samtidig et lyksaligt tomrum uden traumer. Ala-Ruona bevæger sig ind og ud af kroppen, som om han forsøger at fylde og tømme den på samme tid. Billeder og oplevelser fra fortiden fremkaldes på scenen gennem gestus, ord og skrig. Ala-Ruona åbner en portal til sin krops indre. Ved at trænge ind i kroppens åbninger og bevæge sig gennem kroppens huller inviteres man til et dybt dyk i kødets afgrund. 

Om Teo Ala-Ruona

Teo Ala-Ruona er en Helsinki-baseret performancekunstner, hvis arbejde fokuserer på spekulativ, kropslig fiktion i form af performances og tekster. Ved ofte at bruge sin egen krop som sted for forskellige spekulative historier eksperimenterer han med, hvordan han gennem fiktion kan forvandle sig selv og de opfattelser, som andre møder hans krop med.

Ala-Ruonas værker har for nylig været vist på Drifts-festivalen (Helsinki), Jason Platform (København), Takomo-theateret (Helsinki), Baltic Circle-festivalen (Helsinki), Bangkok Biennalen (Bangkok) og NAVEL, Gas-gallery og Human Resources (Los Angeles).

Læs mere om ham her.

Lacuna kan opleves på Vega den 15. februar. Læs mere her.

VEGA|ARTS er et integreret kunstprogram i VEGA, der præsenterer og udvikler liveformater, der udfordrer liveoplevelsen på tværs af kunstneriske discipliner.

VEGA|ARTS – NEXT LIVE 2022-2024 vil i løbet af de næste to år engagere og præsentere værker af både danske og internationale kunstnere i et forsøg på at skabe unikke liveoplevelser mellem kunstarterne, der omfavner samtidens – og forhåbentlig fremtidens – hybride liveformater.

Seneste

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra...

Kontinuerligt fokus på musikdramatisk udvikling

Interview med Nathalie Mellbye

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra...

Kontinuerligt fokus på musikdramatisk udvikling

Interview med Nathalie Mellbye

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer...

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før...
Annonce
Annonce

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra 1. januar 2025 får et permanent årligt tilskud på finansloven på 9,8 mio. kroner og...

Kontinuerligt fokus på musikdramatisk udvikling

Interview med Nathalie Mellbye