Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Lacuna: Finsk horrorkunst sætter kroppen i centrum

Den autofiktive body-horror performance Lacuna, der sammensætter hjemsøgte oplevelser til en verbal og musikalsk besværgelse, kan i februar opleves som en del af VEGA|ARTS.

Kunstnere inden for musik, teater, performance, installation og tidsbaserede praksisser udfordrer discipliner, nærvær og live-formater aktivt i disse år. VEGA|ARTS er et integreret kunstprogram i VEGA, der fokuserer på sådanne overskridende metoder, både for at følge med kunstnernes dagsordener og for at finde ud af, hvordan man kan være ramme for og udvikle værker, der udfordrer liveoplevelsens natur og måske fremtid. 

Lacuna

Lacuna er udviklet i et tæt samarbejde mellem den finske performancekunstner Teo Ala-Ruona, komponist Tuukka Haapakorpi, dramaturg Ami Karvonen og lys- og rumdesigner Sofia Palillo. Værket beskæftiger sig med trans-agendaer, der relaterer sig til kulturel stigmatisering og kropslige normer ved at bruge horror og den eksperimentelle metalgenre som transformerende værktøjer til at udvide forståelsen af krop, udtryk og sprog.

Værkets aggressive, abstrakte, men også symfoniske og meget selvudleverende natur er et frigørelsens øjeblik – en forvrængning og transformation af krop og stemme og de konnotationer, der styrer dem. Lacuna er en autofiktiv body-horror performance, der sammensætter hjemsøgte oplevelser til en verbal og musikalsk besværgelse. 

Lacuna betyder en åbning eller et hul. Det kan være en manglende eller udeladt del. For Ala-Ruona er betydningen dobbelt. Det er både et spøgelse – en parasitær erindring om hans krop før transformationen, men samtidig et lyksaligt tomrum uden traumer. Ala-Ruona bevæger sig ind og ud af kroppen, som om han forsøger at fylde og tømme den på samme tid. Billeder og oplevelser fra fortiden fremkaldes på scenen gennem gestus, ord og skrig. Ala-Ruona åbner en portal til sin krops indre. Ved at trænge ind i kroppens åbninger og bevæge sig gennem kroppens huller inviteres man til et dybt dyk i kødets afgrund. 

Om Teo Ala-Ruona

Teo Ala-Ruona er en Helsinki-baseret performancekunstner, hvis arbejde fokuserer på spekulativ, kropslig fiktion i form af performances og tekster. Ved ofte at bruge sin egen krop som sted for forskellige spekulative historier eksperimenterer han med, hvordan han gennem fiktion kan forvandle sig selv og de opfattelser, som andre møder hans krop med.

Ala-Ruonas værker har for nylig været vist på Drifts-festivalen (Helsinki), Jason Platform (København), Takomo-theateret (Helsinki), Baltic Circle-festivalen (Helsinki), Bangkok Biennalen (Bangkok) og NAVEL, Gas-gallery og Human Resources (Los Angeles).

Læs mere om ham her.

Lacuna kan opleves på Vega den 15. februar. Læs mere her.

VEGA|ARTS er et integreret kunstprogram i VEGA, der præsenterer og udvikler liveformater, der udfordrer liveoplevelsen på tværs af kunstneriske discipliner.

VEGA|ARTS – NEXT LIVE 2022-2024 vil i løbet af de næste to år engagere og præsentere værker af både danske og internationale kunstnere i et forsøg på at skabe unikke liveoplevelser mellem kunstarterne, der omfavner samtidens – og forhåbentlig fremtidens – hybride liveformater.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...