Ud fra en pulje med 202 ansøgere har Statens Kunstfond udvalgt 39 scenekunstnere, der tildeles arbejdslegater på mellem 50 – 200.000 kr. Denne gang har fonden valgt ikke at uddele 3-årige arbejdslegater, men i stedet givet flere ansøgere højere enkeltbeløb.
Publikumsinddragelse, kunstig intelligens og naturen som medskaber er blot nogle af de temaer, der har præget ansøgningerne hos de sceneskunstnere, der nu modtager arbejdslegater fra Statens Kunstfond.
Blandt uddelingens legatmodtagere finder vi blandt andre klassisk balletdanser Tim Matiakis, Samling, der består af kunstnerduoen Marie Boye Thomsen og Helle Kirstine Engsgaard, dramatiker Marie Bjørn, lysdesigner Vibeke Bertelsen, der er en fast del af arbejdsfællesskabet Vertigo, og Signe Løve Anderskov, der er uddannet håndstandsartist ved den russiske statscirkusskole.
Få overblik over alle legatmodtagere her.
Originale tanker for fremtidens scenekunst
Lisbeth Burian, der er udvalgsleder for Statens Kunstfonds legatudvalg for scenekunst udtaler:
”Det har igen i år været en spændende og udfordrende proces at vælge, hvem der blandt de mange dygtige kunstnere skulle tildeles et legat. Ansøgerfeltet er præget af tydelige tendenser, hvor vi ser scenekunstnere være optagede af at danne fælleskaber – og hvor scenekunsten forsøger at interagere med publikum på nye måder. Vi ser kvindelige kunstnere storme frem med nye vinkler på feminisme. Kunstig intelligens og nye teknologier har også haft en stor plads i ansøgningerne, hvor man med kritisk nysgerrighed undersøger, hvordan teknologien kan indgå som en aktiv medspiller i skabelsen af værker. Vi har også oplevet en tendens til, at der bliver kredset om sanselighed, klimakrise og natur. Vi ser landskaber og byrum indgå som scene, der rammesætter vores verden på nye måder.
I udvalget er vi optagede af at støtte kunstnere, der fornyer genren og har mod på at udfordre publikum. Vi har valgt ikke at uddele 3-årige arbejdslegater, men give flere ansøgere et højere enkeltstående beløb. Det har vi, da vi ønsker at investere bredere og give flere scenekunstnere mulighed for arbejdsro og fordybelse til at udvikle nyt. Det er derfor en glæde at kunne uddele 39 arbejdslegater i år, hvoraf tre legater på 50.000 kr. går til nogle af scenekunstens nye stemmer, der sparker døren ind og giver friske bud på, hvad scenekunsten kan anno 2023.
Vi takker for de mange ansøgninger, vi har læst de seneste fire år. De har givet en kæmpe indsigt i, hvad der rører sig i branchen – og et indblik i mange originale tanker og visioner for fremtidens scenekunst. Vi opfordrer alle scenekunstnere til at blive ved med at udvikle genren og bevare troen på, at scenekunsten har en vigtig stemme. Det er med glæde, at vi giver stafetten videre til et nyt udvalg ved årsskiftet.”