Populært lige nu

Den underfundige sønderjyske humor skal stadig mærkes i Sønderborg Sommer Revy Show

I dag overtager Jeff og Kim Ace Schjerlund officielt ledelsen af Sønderborg Sommer Revy Show. Jeff Ace Schjerlund fortæller derfor her i ISCENEs serie...

Horsens Teaterfestival har godt fat i de unge

Lange køer med forventningsfulde, unge mennesker er nok mest noget, man forbinder med koncerter eller hypede lagersalg. Men det var ikke desto mindre også...
Annonce

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE

Annonce

Dansk Teater har siden november 2023 haft en række medlemsmøder, branchemøder og en spørgeskemaundersøgelse, hvor de har afdækket behov og visioner i branchen i forhold til et bud på en samlende scenekunstreform.

Nu er de mange indkomne resultater analyseret og sammenfattet i et forslag til, hvordan en kommende scenekunstreform kan tage sig ud. Resultatet blev fremlagt på Scenekunstens Årsmøde i Skuespilhuset af Dansk Teaters direktør Peter Mark Lundberg og bestyrelsesforperson Mette Wolf.

Scenekunstens Årsmøde 2024. Foto: Martin Høyer. Poulsen.
Scenekunstens Årsmøde 2024. Foto: Martin Høyer. Poulsen.

Seks indsatsområder 

Reformen omfatter seks indsatsområder, der skal bringe scenekunsten ind i fremtiden. Hvert indsatsområde reflekterer en række udfordringer baseret på branchens respons. Under hvert punkt er der udarbejdet en række ønsker fra branchen, der kan ses som konkrete forslag til, hvordan området kan udvikles. 

Bæredygtige produktions- og arbejdsvilkår  

Første indsatsområde handler om bæredygtige produktions- og arbejdsvilkår. Her er udfordringen blandt andet utidssvarende produktionsvilkår, utidssvarende tilskudssystemer og manglende inflationsregulering. Et af ønskerne fra branchen er derfor inflationsregulering af offentlige tilskud for at undgå̊ en udhuling af økonomien.

Annonce
Scenekunstens Årsmøde 2024
Forperson Mette Wolf og direktør Peter Mark Lundberg, fremlægger Dansk Teaters forslag til en fremtidig styrkelse af scenekunstområdet på foyerscenen. Foto: Martin Høyer. Poulsen.

Udvikling af egnsteatre og små storbyteatre 

Det næste forslag handler om udvikling af egnsteatre og små storbyteatre, hvor økonomien er presset, fordi der sker en udhuling af driftstilskud. Det gør det svært at tilbyde attraktive arbejdsvilkår. Branchen ønsker derfor en ensretning og forenklede vilkår for de to ordninger og en større statslig refusion til kommunerne for at øge incitamentet for at fastholde kommunale scenekunstinvesteringer. 

Flere børn og unge skal møde scenekunsten

Reformforslagets tredje indsatsområde handler om, at flere børn og unge skal møde scenekunsten. Det skal fx ske ved en en-til-alle-ordning, hvor alle børn og unge skal møde scenekunst mindst én gang om året, og ved et kompetenceløft i folkeskolen gennem efteruddannelse af lærere i scenekunstpædagogik 

Flere muligheder for frie grupper og scenekunstkompagnier 

Fjerde indsatsområde er rettet mod frie grupper og scenekunstkompagnier. Her er en del af udfordringen en utilstrækkelig økonomi med for mange aktører om for få midler og desuden mangel på produktionsfaciliteter og scenekapacitet. 

Nogle af ønskerne fra branchen omfatter derfor et løft af midler i Statens Kunstfond for at skabe plads til nye investeringer i kunstnerisk udvikling, flere muligheder for åbne scener og øremærkede midler til vækstlaget og dansen. 

Direktør for Dansk Teater, Peter Mark Lundberg. Foto: Martin Høyer. Poulsen.
Direktør for Dansk Teater, Peter Mark Lundberg. Foto: Martin Høyer. Poulsen.

Styrket ledelse og bestyrelse

Indsatsområde nummer fem handler om styrkede ledelser og bestyrelser. Udfordringerne er øget kompleksitet i teaterdriften og tilfældig og uigennemsigtig sammensætning af bestyrelser. Branchen ønsker derfor en større gennemsigtighed i udpegninger ved hjælp af kompetenceprofiler og gennem krav om uddannelse i bestyrelsesansvar for at øge professionalismen blandt bestyrelserne. 

Gentænkning af turneområdet 

Sjette og sidste indsatsområde omfatter en gentænkning af turneområdet. Her peges på både økonomiske og ressourcemæssige udfordringer og mangel på teatre i alle egne af Danmark. Branchen ønsker derfor flere muligheder for forskellige arrangører, fx spillesteder, kunsthaller og kulturhuse, så scenekunst tilgængeliggøres i hele landet og desuden et gennemsyn af formidlingspuljerne.  

Om scenekunstreformen bliver en realitet vides endnu ikke. Foreløbig ligger der et solidt og konkret grundlag, som præsenteres for politikere og den bredere offentlighed, når reformforslaget fremlægges på Folkemødet på Bornholm i midt juni.  

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer, chefredaktør ISCENE. Tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce