Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Bornholms Sommerrevy 2023 – bundcharmerende lokalt udsyn med kant

Bornholms Sommerrevy 2023 forener atter med egensindig charme og fængende musikalitet den lokale forankring og det globale udsyn til en af årets mest helstøbte, hyperaktuelle og stærkt underholdende revyer.

Midt i skoven ligger salen med det finurlige navn Kyllingemoderen. Indenfor i Rikke Juellunds enkle skovscenografi, der med lysets hjælp indfanger Bornholms magi, træder et trekløver frem klædt i løv i Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbølls fine åbningsnummer Vi tager bladet fra munden. Ja, eller gør vi nu det? Hauch-Fausbølls vrisne Verner har i hvert fald travlt med at lukke munden på de øvrige tre. Heldigvis uden held og både frisprog og menneskets forhold til naturen løber som røde tråde gennem den på samme tid vidunderligt skæve og superpræcise revy.

Bornholms Sommerrevy 2023
Bornholms Sommerrevy 2023. Foto Anders Beier.

Egen kunne være blevet svensker

Visen er i år atter for alvor tilbage på revyscenerne. Måske kalder tiden på mere alvor? Måske har vi blot igen fået ørerne op for visens satiriske kvalitet gennem poetisk fordybelse? Gunvor Reynberg har selv skrevet den blidt melankolske tekst til Den gamle eg, der forbinder naturtemaet til øens historie. Stille, inciterende fremført akkompagneret af den allestedsnærværende kapelmester Johann Gustav på gulvbas.

På Bornholm får vi også visen Hyldest til Christiansø, hvor Nis Bank Mikkelsens tekst blandt andet får Christansø til at rime på “konens søvnapnø” i den fine, længselsfulde ode til det vindblæste klippeskær hinsides storbyens larmende turistmylder. Et tema, der også adresseres i Mikkel Becker Hilgarts klassiske “den kloge snyder den mindre kloge”-sketch Tilflytterne, hvor en grisk ejendomsmægler skræmmer det romantiserende storbypar langt væk med alt fra sommerens turisthelvede og vinterens stilhed til russere, De Underjordiske og eksistentiel angst.

Bornholms Sommerrevy 2023
Bornholms Sommerrevy 2023. Foto Anders Beier.

Ka’ Katinka gøre for, at Putin er en skiderik?

Mikkel Becker Hilgart og Clara Ellegaard er nye i revyen i år, men falder begge med præcision, kant og charme ind i den særlige, bornholmske tone, der også kommer til sin ret i Vivi Siggaards melodramatiske koreografier.

Skøntsyngende Clara Ellegaard negler sin Inger Støjberg, der møder sit Waterloo i den vrangvillige Ekkodalen i Benny Bang Nielsen skønt legesyge tekst. Hun er også cool som forurettede Katinka, der sværmer for russisk kultur, men ikke vil tages til indtægt for skiderikken Putin. Gunvor Reynberg står bag teksten, der tager et skarpt skævt greb på vestligt fokus på egen navle. Andreas Hermansens Skærmtid er nok en anelse forudsigelig, men ikke desto mindre rørende øjenåbnende i Clara Ellegaards sitrende, nøgne fortolkning.

Mikkel Becker Hilgart er uhyggelig (sjov) som det jazzede Mærsk-spøgelse, der hinsides graven vil bortforklare firmaets skatteunddragelser. Han er dragende dramatisk som dragqueen på biblioteket i Mikkel Birgers stærke tekst med linjer som “Mon det gør verden mere utryg/at vise børnene min paryk”. Søren Hauch-Fausbøll følger op i årets Bamse-scene, hvor den ellers så ofte selvoptagede bjørn rykker ud med en markant støtte til Onkel Reje, for “der er plads til mange flere i nydningen”.

Bornholms Sommerrevy 2023
Bornholms Sommerrevy 2023. Foto Anders Beier.

Send in the clowns

Søren Hauch-Fausbøll har travlt som mellemlægspapir – både på scenen og i voiceovers, der især småskænder på kapelmesterens manglende sans for umpa-umpa-musik. Han improviserer fjollesjovt over overskrifter i Bornholms Tidende, mens hans eminente evner som klovn får fuldt poetisk svæv i forelskelsens mime med kost.

Gunvor Reynberg har skrevet et væld af tekster, men agerer på scenen mest som stand up woman for de øvrige. Det gør hun med bravour, så de unge stjerneskud lyser endog mere. Mikkel Becker Hilgart som stærkt klimapresset og pissesur bi i Finn Prangs Sur sur sur , Clara Ellegaard som inkompetent betjent i hendes egen nørd-fiffige Bornholms Alarmcentral og dem begge som spejdere i Leif Maiboms herligt begrebsforbistrede Min far siger, der er henrivende iscenesat med børnemimik og -logik i top.

Bornholms Sommerrevy 2023
Bornholms Sommerrevy 2023. Foto Anders Beier.

Tag til Kyllingemoderen

Efter pausen lægger vi fra land med fuldtonet fællessang om færgefortrædeligheder i Gunvor Reynbergs flot genskrevne Mellem Ystad og Rønne, mens klimatråden følges til dørs med afslutningens medley med Gunvor Reynbergs satireskarpe gendigtning af sange om skoven, Kuk kuk. Mennesket er et skovsvin, men “der er ingen pfas her/hvor fred og hvile er”.

Bornholms Sommerevy 2023 får på mest charmerende vis skabt en – i ordets bedste betydning – helstøbt revy, der konfronterer tidens brændende emner egensindigt ved at forankre dem i det lokale, gensidige drillerier og poetiske, smågale karakterer. Forfatterpaletten er bred, men tekstniveauet er højt og forløses af et fremragende team med hver deres specielle forcer.

Revyen spiller et par uger endnu, så er man på Bornholm, opfordrer jeg kraftigt til at lægge vejen forbi Kyllingemoderen og opleve denne hyperaktuelle og vanvittigt morsomme revy.

Tekst og musik: Gunvor Reynberg, Søren Hauch-Fausbøll, Johann Gustav, Bo Skødebjerg, Nis Bank-Mikkelsen, Jacob Weble, Finn Prang, Andreas Hermansen, Mikkel Becker Hilgart, Clara Ellegaard, Benny Bang Jensen, Lars Fjeldmose, Aske Bentzon, Leif Maibom, Mikkel Brger, Jacques Offenbach m. fl.

Instruktører: Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbøll. Kapelmester, komponist og arrangør: Johann Gustav. Instruktørassistent/rekvisitør: Andreas Hermansen. Scenograf: Rikke Juellund. Kostumier: Julie Jakobsen. Koreograf: Vivi Siggaard. Lysdesign: Lars Schou. Lyddesign: Michael Brøndum.

Medvirkende: Gunvor Reynberg, Søren Hauch-Fausbøll, Clara Ellegaard og Mikkel Becker Hilgart.

Bornholms Sommerrevy spiller 28. juni 2023 – 3. august 2023 i Kyllingemoderen på Segenvej 50, 3720 Aakirkeby.

Seneste

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Fire nye bud på Musical Reading Festival lover godt for genren

Musical Reading Festival bød på indblik i fire nye...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden og erfaring, som genereres i den kunstneriske forskning, der går forud for færdige værker og...