I går, mandag den 2. december, kårede Foreningen Danske Teaterjournalister årets modtagere af de tre teaterpriser, Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen. Prisoverrækkelsen fandt sted på Folketeatret i København, hvor prismodtagerne blev fejret af teaterjournalisterne sammen med kollegaer fra branchen.
De tre priser gives til personer eller organisationer, som har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats i dansk teater i det seneste år. Teaterprisernes pengebeløb er bevilget af Slots- og Kulturstyrelsen.
Teaterpokalen til Iben Hjejle
Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris og bliver af mange scenekunstnere anset for at være den mest prestigefulde pris i Danmark. Modtageren vælges af teaterjournalisterne blandt seks nominerede. I år faldt valget på den erfarne skuespiller Iben Hjejle, der modtager Teaterpokalen for sine enestående præstationer i Folketeatrets Lægen og Teatret ved Sorte Hests Hvem er bange for Virginia Woolf?.
Anne Middelboe Christensen, teateranmelder ved Dagbladet Information og Teateravisen.dk, begrundede teaterjournalisternes valg af modtageren af Teaterpokalen 2024:
”Mange af os hos Danske Teaterjournalister troede nok ikke, at Iben Hjejle nogensinde ville modtage denne pokal. Iben Hjejle har været så ombejlet af internationale og danske filminstruktører og mange flere, at teatret i adskillige år tydeligvis ikke tiltrak hende. Der er langt fra Hollywood og tilbage til Nørregade. Men Iben Hjejle har taget turen. Heldigvis. Det er en stor glæde, at hun igen er at finde på teaterscenerne, og fascinerende at følge hendes evne til at skalere op og ned i spillet. Fra hovedrollen i Lægen her på Folketeatrets store scene, hvor Iben Hjejle formåede at bevare filmspillets mikroskopiske forandringer i ansigtet og samtidig nå publikum bageste række. Til en selvsikker og styrende, men pludselig sårbar og tvivlende femme fatale i Hvem er bange for Virginia Woolf? på den lillebitte scene hos Teatret ved Sorte Hest”.
Som modtager af Teaterpokalen 2024 erklærede Iben Hjejle, at man skal sige tak, når man får noget så flot. ”Så tak, tak af hjertet. Tak til teaterinstruktør Kim Bjarke for at give plads til sårbarhed bag det skrappe i Lægen. Tak til teaterinstruktør Maria Vinterberg for at give mig lov til at arbejde på en måde med Hvem er bange for Virginia Woolf?, der var svær, men livsnødvendig. Til sidst en dybfølt tak til Danske Teaterjournalister, I holder os på tæerne. Tak for at se os og se mig og holde os frem i lyset”.
Teaterpokalen er ledsaget af 50.000 kr. og en unika sølvskål fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl.
Teaterkatten til Anna Balslev
Teaterkatten er en instruktørpris. Den blev i år givet til instruktør Anna Balslev for hendes iscenesættelse af Et drømmespil på Det Kongelige Teater
Amalie Langballe, teateranmelder ved Weekendavisen, begrundede valget af Anna Balslev som modtager af teaterjournalisternes instruktørpris, Teaterkatten 2024:
”Du tildeles Teaterkatten for at skabe en forestilling, der fik en uforelsket teatergænger til at forelske sig. Du har med Et drømmespil begået en klassikerfortolkning, hvor du særdeles vellykket og vedkommende samler forskellige kunstarter til en smuk fortælling om sorg, glæde og et stænk af lykke. Det var et rørende rum at være i som publikum. Måske endda lidt håbefuldt? Danske Teaterjournalister belønner dig for noget meget mere luftigt end det gode håndværk. Vi er kun interesseret i, om det virker – ikke hvordan. Vi ser det, når det er der, og vil have mere. I Et drømmespil blev vi ført ind i en drøm, der stod åben for fortolkning. Sådan kan godt teater forstørre, forstyrre og føre os nye steder hen”.
Anna Balslev takkede for prisen og sagde blandt andet: ”Tusind, tusind tak for prisen og for at tildele den til mig for Et Drømmespil, som umuligt kunne være blevet til uden Det Kongelige Teater og holdet. Det, der gør prisen til noget helt særligt, er, at det netop er for denne forestilling. Det er så rørende at få en pris og en fin kagekniv for at have fået lov til at dele med et stort publikum, hvad, jeg mener, det er at være menneske. Kunsten handler om liv og uden liv ingen kunst”.
Teaterkatten er ledsaget af 25.000 kr. og en unika lagkagekniv i sølv fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl.
Initiativprisen til Roskilde Festival
Initiativprisen 2024 er teaterjournalisternes anerkendelse af et enestående initiativ på teaterområdet. Dette års prismodtager er Roskilde Festival for danse- og performanceprogrammet under festivalens Art & Activism-program.
Kritik- og debatredaktør ved ISCENE, Anne Liisberg, begrundede valget af prismodtageren i 2024 og sagde blandt andet følgende i sin tale:
”Først og fremmest skal I prises for at søge det møde mellem kunst, aktivisme og deltagere, der kan tale til maven, følelserne og sanserne på en anden måde end den traditionelle politiske aktivisme kan. Dermed skaber I rum for drømme, for fællesskaber og for handling ude i verden gennem festens aktivistiske potentiale”.
Nina Rasmussen og Frederik Rørmann Saxton takkede på hele holdets vegne for valget af Art & Activism-programmet som modtager af Initiativprisen 2024:
”Vi er meget rørte og stolte og glade over, at I har set os og hørt os i vores arbejde. Vi er også meget stolte og glade for vores mange samarbejdspartnere og over, at Roskilde har givet os plads på deres festival. Tak for prisen og for at hylde os for vores arbejde.”
Initiativprisen ledsages af 15.000 kr. og et diplom tegnet til formålet af teatertegner Erik Werner.