Populært lige nu

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...

Endnu et stort tab for den danske dansescene

Flytningen af danseuddannelsen fra København til Holstebro blev - trods heftige protester fra såvel studerende og undervisere som dansemiljøet i Danmark - en realitet...

★★★★★☆ Grease – en upoleret, fejende forførende hyldest til fællesskabet

Det handler ikke kun om Danny og Sandys lovestory, når One and Only Musicals præsenterer en overdådig Grease i Frede Gulbrandsens sprudlende iscenesættelse, der...
Annoncespot_imgspot_img

C!CAF: Akro-batik i malerværkstedet

Er det mennesket, der styrer kunsten eller er det kunsten, der styrer mennesket? Plock! er en nycirkus forestilling for børn og deres voksne om den kunstneriske proces, men ‘plock’ er også lyden af en klat maling, der rammer en hvid beskyttelsesdragt.

Alex sidder ved sit store, tomme lærred i sit værksted. Iført hvide heldragter lister publikum ind – lister for ikke at forstyrre hans kunstneriske tanker. Alex har nemlig sat sig for at genskabe et maleri af den amerikanske kunstner Jackson Pollock – og Alex ved helt præcist, hvordan det skal se ud.

De første strøg er vigtige

“No!” siger Alex til sig selv og lægger den sorte pensel til side. Han griber den hvide: “Better” og han begynder forsigtig at male. Hvid maling kan heldigvis ikke ødelægge noget i starten og Alex ønsker fuld kontrol over sit arbejde, men bliver så i tvivl om udførelsen; skal det være med pensel, rulle, plastikrør eller noget helt andet? Han vil ikke sætte fodaftryk og pludselig står Alex i spagat med en fod på hver side af det næsten to meter brede lærred.

Hvad er det han laver?

To gæve gutter på 5 år på første række begynder en dialog om Alex’ kvalifikationer inden for kunstmaling, da bøtten med sort maling vælter og begynder sit eget liv på maleriet. Flere børn går med på et kommentatorspor med ‘åhh’ og ‘Ihh’ og latter. Nu er Alex kommet ud af den og skynder sig at overmale hele fladen med mørkeblå farve. Her lægger publikum måske mærke til, at der foruden Alex’ tanker (han taler højt med sig selv) og børnenes kommentarer, også findes et 3. lydspor i højtalerne, først af klirrende glas med rørepinde og nu af en meget dyster mørk lyd.

Scenelyset leger også med

Der er blevet halvmørkt i malerværkstedet og nu skruer det 4. lydspor op for volumen. Det er lyden af maling, der pustes ud af plastikrøret, sprøjtes med pensler og ruller, imens Alex laver et spring og en flot salto. Plock, plock lyder farveklatterne når de rammer lærredet. Hvis publikum ikke havde gættet, hvad de hvide heldragter var til for, så går det vist op for alle nu. For ‘plock’ – den sad lige på skulderen af en kvinde. Og måske behøver man heller ikke kun holde sig til lærredet, når man er en meget stor kunstner på næsten to meter. Alex maler ud på gulvet og videre op og ned af børnene på første række.

Nycirkus er et mix af kunstarter

Alex er uddannet akrobat, ikke billedkunstner og det interessante i denne forestilling er, at akrobatik, lydside, scenelys, Alex’ tanker og børnenes kommentarer alle er ligestillet med det formål at vise den kunstneriske proces med at male et billede. Et billede, der som kunstværk er underordnet for det virkelige billede eksisterer bare i Alex’ fantasi.

Processen er det vigtigste

Alle voksne med børn kender nok situationen med at male sammen ved køkkenbordet. Der startes så fint og pludselig eksploderer alt. Det gavner ikke glæden ved kreativ udfoldelse at skælde kunstneren ud. Heller ikke Alex, da han bliver træt af sit malerværktøj og afsøger værkstedet for nye objekter at male sit store kunstværk med. Han kigger interesseret ud på publikum – vil han til slut her for alvor inddrage nogle af os i sit kunstværk?

Forestillingen er af belgiske Grensgeval. Camiel Corneille er erstattet af Alex på C!CAF i Danmark.

Seneste

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille...

★★★★☆☆ Brøl – poetisk og forførende akrobatik

Cantabile 2 har tidligere haft succesfulde samarbejder med det...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille...

★★★★☆☆ Brøl – poetisk og forførende akrobatik

Cantabile 2 har tidligere haft succesfulde samarbejder med det...

Vi siger også ”ja tak” til større åbenhed og mere dialog

Denne kommentar er skrevet af udvalgsleder Gitta Malling, på...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret...
Annonce
Annonce

★★★☆☆☆ The Dead Live On In Our Dreams – soloværk om identitet fremstår koncertant

I The Dead Live In Our Dreams mærker vi tydeligt, at der er meget på spil i de meditativt improviserede dansesekvenser. Men Hooman Sharifis...

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille scene, er traditionel på en moderne måde, der ikke piver over wokeness, men omfavner de...

★★★★☆☆ Brøl – poetisk og forførende akrobatik

Cantabile 2 har tidligere haft succesfulde samarbejder med det prisvindende franske dansekompagni Libertivore. Brøl er blevet til gennem co-produktioner med flere aktører og havde...