Populært lige nu

Vi skal være et væksthus for det folkelige teater – Mette Wolf er ny teaterchef på Folketeatret

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på,...

Marina Mascarell: “I en tid, hvor polarisering er så tydelig, er vi nødt til at være særligt aktive”

Efteråret byder på en masse nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer - nye visioner tager ISCENE pulsen...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Legenden Ian McKellen i selvbiografisk soloshow

Hans 80 års fødselsdag går ikke stille af. En af britisk teaters største skuespillere og mest prominente LGBT-forkæmpere, Ian McKellen, der bl.a. huskes som Gandalf i Ringenes Herre, fejrer sin runde dag med maner med ikke mindre end 80 (!) turnéforestillinger over ganske det forenede kongerige.

Men ikke nok med det. Oven i tager han også lige 80 forestillinger i Londons West End på Harold Pinter Theatre. Og der er udsolgte huse, og begejstrede reaktioner i hans kølvand

Hvad der let kunne være blevet en selvsmagende selvbiografi eller en alt for tidlig nekrolog over egne bedrifter ender som en flot og seværdig bedrift. 

Ikke mindst fordi Ian McKellen samtidig gør sin egen historie til en genfortælling af nyere britisk teaterhistorie samt et vidnesbyrd om de homoseksuelles kamp for lige rettigheder i det konservative og excentriske land.

Ian McKellen er alene på scenen i hele den næsten tre timer lange forestilling. 

Ud over at være og spille sig selv, spiller han også markante karakterer, der har været afgørende for hans karriere og britisk teaters udvikling.

De homoseksuelles frigørelse i Storbritannien udgør en væsentlig del af fortællingen fra en mand, som åbent erkender, at han ikke mindst blev draget ind i teaterets verden, fordi det var et “bøssernes helle”. 

“Jeg optrådte i mine tyvere i en forestilling i Edinburgh på et tidspunkt, hvor homosex var forbudt ved lov. I dag tør jeg sige, at jeg brød loven praktisk taget hver eneste aften”, udbryder McKellen, der først i en alder af 47 turde springe ud af skabet.

Undervejs i den fint dramatiserede livshistorie møder vi en del rekvisitter, bl.a. Gandalfs hat og sværd, der er med på scenen. Han spiller passager fra Shakespeare-stykker, jule-pantomimer og  tager os med bag kulisserne i tilblivelsen af National Theatre i London. Han læser yndlingsdigte op og snakker med publikum. Her er noget for alle.

Ian McKellen er ubetinget en af britisk teaters største og dygtigste skuespillere, der ubesværet ene mand kan holde en fyldt teatersal i sin hule hånd. Blot et blik eller en trækning omkring en mundvig går rent igennem til selv de bagerste rækker. Det bærer forestillingen hjem.

Og som han springer rundt på scenen i hip t-shirt, ligner han på ingen måde den gængse forestilling om en 80-årig pensionist, der har tabt kærligheden til livet og verden. Tværimod. Ian McKellen giver uværgerligt tro og håb for alle om et aktivt og engageret liv langt op over den normale pensionsalder.

Og de ca 26 mio. kr. som de 160 forestillinger spiller ind? Dem har britisk teaters nestor på forhånd doneret til udvalgte modtagere i britisk teater.

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Annonce
Rune Bech
Rune Bech
Rune Bech er fast skribent for ISCENE fra London om britisk scenekunst. Han er Politikens tidligere udenrigskorrespondent, stifter af NetDoktor, tidligere digital direktør på TV 2, og manden bag genåbningen af Jazzhus Montmartre i 2010. Rune Bech driver i dag Bechmedia.dk.
Annonce

Bora Boras nye kommercielle chef er fundet

Bora Bora ansætter den erfarne Karin Buhl Slæggerup i en nyoprettet stilling som kommerciel chef. Hun får ansvaret for udvikling af en ny kommerciel...