Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

Debat: Hvordan anskues køn i kunsten? – Lyt med i ny podcast

Gennem århundreder har mandlige kunstneres blik på den kvindelige model præget kunsthistorien såvel som samfundet. Nu undersøger en ny podcast det mandlige bliks modsætning – The Female Gaze. Et panel med anerkendte kunstnere inden for både billed- og scenekunst diskuterer, hvordan vi bryder med det kønnede blik.

Kunstpodcasten VISION sætter i dette afsnit begrebet ’The Female Gaze’ under lup. Et begreb under konstruktion, der udfordrer The Male Gaze – det mandlige begærs blik – som dominerer kunsten historisk set.

I podcasten hører vi den anerkendte sydafrikanske kunstner, Frances Goodman, tale om ejerskab af blikket – hvem er subjekt, og hvem er objekt? Hun har taget et værk med – en 3D homage til værker af Georgia O’Keeffe, lavet af kunstige negle som en kommentar til skønhedsindustriens magt over kvindelighed og kvindelige skønhedsidealer. Hun indvier os bl.a. i hendes interesse for, at kvinder selv erobrer territorium i forhold til, hvordan de repræsenteres i bl.a. kunsten. 

“Vi har flere århundredes sprog og billeder, som vi ikke bare kan smide væk. Vi er blevet tillært måden vi ser på, vi har en måde at se på. Og det er alt, vi skal bruge. Uanset om det er problematisk, om det er rigtigt eller forkert – det er det, vi har,” siger Francis Goodman om blikket.

Til Kunstsalonen Vision arangeret af Bikubenfonden i Skuespilhuset. Foto: Luna Stage

I panelet sidder også billedkunstner Viktoria Wendel Skousen, der egentlig ikke vil tale om feminisme, men helst bare vil gøre det. Hun har lavet en portrætserie af mandlige afklædte billedkunstkolleger, der poserer, som vi normalt har set kvinden fremstillet i historien:

“Det er egentlig min pointe, at jeg vil gøre feminisme. Jeg vil ikke tale om det – også selvom jeg sidder her i dag. Jeg vil bare gøre det. Jeg vil invitere alle ind i mit blik,” siger hun i podcasten.

Skuespiller Line Bie Rosenstjerne forbander den kvindelige rolle som objekt i kunstprojektet The Female Gaze, som Alias Teaterproduktion står bag.

Læs mere om projektet her

Kunstpodcasten VISION er et format, der sætter kunsten i perspektiv og denne gang er den skabt på baggrund af salonen ‘The Female Gaze’, der fandt sted i Skuespilhuset d. 16. november 2019.

I podcasten deltager:

  • Frances Goodman – billedkunstner (ZA)
  • Line Bie Rosenstjerne – skuespiller og co-leder Alias Teaterproduktion (DK)
  • Viktoria Wendel Skousen – billedkunstner (DK)
  • Ninna Wöhlk – leder, udstillingsplatformen Ariel (DK)
  • Maria Kjær Themsen – kunstredaktør, Information (DK)

Lyt til Kunstpodcast VISION #6 Kvindeblik under konstruktion:

Følg med på Bikubenfondens hjemmeside og på Facebook, eller abonner på Kunstpodcast VISION i iTunesSoundCloud og på Podbean.

Se flere podcasts på iscene.dk her

Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden. Bikubenfonden udsender løbende nye episoder med afsæt i Kunstsalon VISION.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...