Del

På Odense Teater har de helt måttet aflyse premieren på Kammerat Napoleon, som skulle have spillet i december og januar. En situation, som mange af landets teatre står i, og som skaber utryghed i branchen.

“Kan vi have publikum i salen midt i marts, eller arbejder vi forgæves?” spørger kommunikations- og salgschef på Odense Teater, Julie Lindegaard.

Uvisheden om, hvornår og hvordan teatrene igen kan spille, gør hele situationen utryg, fortæller Julie Lindegaard her til ISCENE.

Hvordan forholder I jer til den nuværende, meget usikre situation, hvor I ikke ved, hvornår I kan åbne igen?

Vi følger myndighedernes retningslinjer. Vi er i gang med at producere igen efter julen, hvor vi havde lukket helt en uge.

Vi har selvfølgelig aflyst alle forestillinger frem til 8. februar, og så få som muligt er på arbejde på teatret. Alle, der kan arbejde hjemme, gør det.  

Vi afventer en genåbningsplan med bud på datoer. Lige nu producerer vi hen mod to premierer i marts.

Gennemfører I prøver på planlagte forestillinger eller er der helt lukket hos jer?

Prøverne er  startet op – i første omgang online. Dog skal vi starte fysisk inden længe for at kunne nå i mål til marts.

Odense teater bonnie og clyde
Bonnie & Clyde får efter planen premiere på Odense Teater 13. marts. Foto: Emilia Therese

Kan man overhovedet gennemføre prøver med de nuværende afstandskrav på to meter?

Det må vi jo løse med afstand og opdelte prøver mv.  Men det er klart utrygt for mange at skulle møde ind til prøver på forestillinger, som vi endnu ikke ved, om vi kan spille.

Selv om alle gerne vil i gang og viser stor velvilje, så skal det være sikkert og trygt. Og alle spørger: Kan vi have publikum i salen midt i marts, eller arbejder vi forgæves? Alle i branchen ved jo, hvor stor en maskine sådan en teaterproduktion er, så det kan ikke bare lige skubbes nogle uger eller måneder. Desværre.

Er det muligt at lave teater nu uden at alle restriktionerne påvirker kunsten for drastisk?

Vi forsøger at producere videre mod premiererne i marts. Men det er klart at med de nuværende restriktioner, er vi udfordret. Vi følger løbende udviklingen og justerer. Og vi savner ligesom alle andre nogle langsigtede udmeldinger.

Hvordan forbereder I jer til en sæson, som er så usikker?

Lige nu følger vi ministerens klare melding til Dansk Teater: Fortsæt som om I åbner 8. februar, og lav desuden en plan for, hvis I ikke åbner 8. februar. 

Vi har helt tydeligt fået besked på, at hvis vi aflyser prøver eller forestillinger, før myndighederne gør det, så får vi ingen økonomisk hjælp. Så vi fortsætter. Det er ikke nemt at navigere i for nogen, men vi prøver.

Ser I på alternative muligheder til de planlagte forestillinger som fx digitale løsninger?

Vi kigger på om noget kan flyttes, skubbes eller justeres, så vi har noget klar – uanset hvornår vi åbner. Men som sagt – vi justerer løbende.