Populært lige nu

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det danske publikum og skabe en øget opmærksomhed om dansk scenekunst for resten af verden. Det...
Annoncespot_imgspot_img

TOASTER – ny kurateret gæstespilsscene i København

Med en samlet bevilling på 10 millioner fra Statens Kunstfond skal Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning udvikle og drive den kuraterede gæstespilsscene TOASTER, der fra august tilbyder teater- og udstillingsrum til nationale og internationale kompagnier og kunstnere.

I december 2020 blev det meldt ud, at Statens Kunstfond har udpeget Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning til Hovedstadens nye kuraterede gæstespilsscene. Projektet er døbt TOASTER og skal i de næste 4 år (2021-2025) tilbyde teater- og udstillingsrum på tværs af institutionerne og med kunstnere i både ind- og udland.

TOASTER bliver derved hjemsted for den eksperimenterende scenekunst i krydsfeltet mellem teater, performance og billedkunst, og skal samtidig fungere som en drivkraft i udviklingen af feltet nationalt og internationalt samt tydeliggøre miljøet for publikum.

Bredt spektrum af frie grupper

Publikum kan fra august forvente at opleve forestillinger og performances på både Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning, der allerede har en historik med at præsentere forskellige kompagniers værker, skriver Husets Teater i dag i en pressemeddelelse.

Husets Teater har god erfaring med at præsentere stærke skuespilpræstationer i forestillinger som bl.a. Rocky! (2017) i et samarbejde med teaterkompagniet Fix & Foxy og forestillingen Zinkdrengene (2021) i samarbejde med teater AKUT 360. Den Frie Udstillingsbygning har desuden vist store immersive forestillinger med bl.a. Sisters Academy af performancegruppen Sisters Hope og den kommende Re(w)rite! af det eksperimenterende teater Cantabile 2.

Tilsammen dækker de to huse altså et bredt spektrum af frie grupper, der arbejder i feltet fra teater over til performance. I den kommende sæson vil TOASTER blandt andet kunne præsentere kollektiverne The Performance Agency og Danseatelier på Den Frie Udstillingsbygning samt kunstnerduoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff på Husets Teater, der til efteråret også indleder samarbejder med kompagnier som TOETT og LOGEN.

Bedre adgang og overblik

”Jeg har selv savnet at vide, hvor jeg skulle kigge hen, når jeg gerne ville se noget eksperimenterende scenekunst, performancekunst eller nogle internationale gæstespil. Tit opdager jeg først, at der har været noget spændende i byen, når det er forbi. Med TOASTER laver vi et program, som giver publikum bedre adgang til det nyskabende krydsfelt mellem teater, performance og billedkunst fra ind- og udland. For mig at se udfylder TOASTER dermed et stort tomrum i det Københavnske scenekunstlandskab,” udtaler kommende teaterchef på Husets Teater, Liv Helm, i pressemeddelelsen.

Direktør i Den Frie Udstillingsbygning, Dina Vester Feilberg, og Liv Helm udtaler yderligere:

“Vi ser meget frem til at bistå med rammer såvel som kuratorisk sparring, der kan løfte feltet yderligere. Vi har et rigtig godt udgangspunkt i Danmark med mange stærke kompagnier og aktører, men rammerne har hidtil manglet for virkelig at udnytte det potentiale, der er. Målet er, at vi om en årrække har været med til at skabe et økosystem for kompagnier i Danmark, som er toneangivende i samtidskunsten og skaber fantastiske værker i ind- og udland. TOASTER har allerede indgået samarbejde med CPH STAGE og Udviklingsplatformen om at løfte hhv. internationaliseringen og udviklingsformater for frie grupper.”

Kuratering

Kurator og projektleder på TOASTER bliver Miriam Frandsen, der sammen med Husets Teaters kommende teaterchef Liv Helm og direktør for Den Frie Udstillingsbygning, Dina Vester Feilberg – plus de ansatte i de respektive huse og de eksterne samarbejdspartnere – skal udvikle programmet over de næste fire år.

”Vi har store ambitioner med TOASTER. Der er en fantastisk energi i at skulle udvikle et helt nyt kurateret program – en scene som i princippet kan poppe op hvor som helst i København, men som har hjemsted i to solide institutioner med gode traditioner. Samarbejdet med andre aktører med fokus på udvikling som fx CPH-STAGE og Udviklingsplatformen samt andre scener rundt omkring i landet, er noget af det, jeg glæder mig rigtig meget til. Her kan TOASTER virkelig komme til at gøre en forskel for både miljøet og publikum i hele Danmark på længere sigt,” siger Miriam Frandsen om projektet.

Læs mere om TOASTER her.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det...
Annonce
Annonce

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på alle måder eklektiske teaterkoncert Parents Playlist publikum i hånden og ind i forældrelivets følelser. Gennem...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson for KSelekt, hvor frie kompagnier præsenterer forestillinger på Det Kongelige Teater. I Ritual – Rejsekammeraten...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...