Populært lige nu

Vi skal være et væksthus for det folkelige teater – Mette Wolf er ny teaterchef på Folketeatret

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på,...

Marina Mascarell: “I en tid, hvor polarisering er så tydelig, er vi nødt til at være særligt aktive”

Efteråret byder på en masse nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer - nye visioner tager ISCENE pulsen...
Annoncespot_imgspot_img

Grønnegårds Teatret smidt ud af Grønnegården

Året inden teatrets 40-års jubilæum har Designmuseum Danmark valgt ikke at fortsætte samarbejdet med Grønnegårds Teatret. Teatret kan derfor ikke længere spille i Grønnegården, haven bag Designmuseum Danmark, som teatret er opkaldt efter og som har været teatrets faste spillested gennem alle årene.

Katastrofe for teatret

Teaterchef Steen Stig Lommer udtaler i en pressemeddelelse fra teatret følgende om sagen:

“Siden Grønnegårds Teatret blev grundlagt i 1982 af Søren Sætter-Lassen, Christian Steffensen og Lars Liebst har teatret spillet i Designmuseum Danmarks have (tidl. Kunstindustrimuseets have), Grønnegården. Op mod 50.000 publikummer har hver sommer nydt nogle af landets bedste skuespillere spille Holberg, Molière og Shakespeare under åben himmel midt i København. Grønnegårds Teatret er et af Københavns Kommunes små storbyteatre, og har siden denne status blev opnået, indgået 4-årige aftaler med Designmuseum Danmark omkring brugen af Grønnegården. 

I sidste uge meddelte Designmuseum Danmark imidlertid, at museet efter en større renovering selv vil benytte haven om sommeren. Denne ensidige beslutning om ikke at genoptage samarbejdet, som det så smukt hedder, kom helt uventet for Grønnegårds Teatret og er reelt en udsmidning af teatret fra vores faste spillested gennem 40 år, og med kortest mulig respit.

Udsmidningen af det spillested, som Grønnegårds Teatret er opkaldt efter og opstået i, er naturligvis en katastrofe for teatret både eksistentielt og økonomisk. Teatrets økonomi er bundet op på muligheden for mere end 1.000 publikummer per aften i Grønnegården, ligesom herlighedsværdien og picnic i det grønne er en stor og vigtig del af helhedsoplevelsen for publikum.

Det må naturligvis være sådan, at teatret mener, at Grønnegården ikke kan bruges bedre end på teater for et stort publikum om sommeren, – alt andet ville være sørgeligt. Hvis Designmuseum Danmarks beslutning står til troende, er en teaterhistorisk æra slut. Grønnegårds Teatret ved ikke i skrivende stund, hvad der skal ske nu eller hvilke muligheder teatret har i den nærmeste fremtid og på længere sigt. Men stor skam er det, både moralsk og kulturelt, at én kulturinstitution på denne måde gør livet særdeles svært for en anden og dens publikum”.

Fakta om sagen

Den seneste 4-årige aftale mellem Grønnegårds Teatret og Designmuseum Danmark vedrørende brugen af Grønnegården sluttede med udgangen af sommeren 2020. Aftalen for 2021-24 skulle have været forhandlet i efteråret 2020 med udgangspunkt i forrige aftale.

Grønnegårds Teatrets bestyrelsesformand Connie Hedegaard og teaterchef Steen Stig Lommer blev i september 2020 indkaldt til møde på Designmuseum Danmark med daværende bestyrelsesformand Stig Andersen og direktør Anne-Louise Sommer. På mødet blev teatret meddelt, at det ikke ville være muligt at spille i Grønnegården i sommeren 2021, da Grønnegården skulle bruges som byggeplads i forbindelse med museets renovering. Direkte adspurgt om, hvorvidt teatret med sikkerhed kunne vende tilbage til Grønnegården i 2022, bekræftede både bestyrelsesformand og direktør dette. Det blev aftalt, at Anne-Louise Sommer og Steen Stig Lommer skulle forhandle kontraktforlængelse omkring juletid. Museet valgte dog at udskyde disse forhandlinger grundet corona-restriktioner.

Efter en veloverstået sommer 2021 (med de restriktioner der nu har været), hvor teatret spillede i Odd Fellow Palæets have, bad teatret om et møde med Anne-Louise Sommer, så en ny aftale kunne forhandles. Museet mente, at ud over direktioner skulle begge institutioners bestyrelsesformænd deltage – Connie Hedegaard for teatret og nu Henrik Tvarnø for museet. Dette møde fandt sted forrige torsdag den 9. september 2021. På mødet meddelte Henrik Tvarnø, at museet først genåbner i slutningen af juni 2022 og ikke langt tidligere på året, som ellers var den eneste besked, teatret tidligere havde fået. Museet skal derfor reetableres i månederne op til åbningen, og af sikkerhedsgrunde vil det derfor ikke være muligt for teatret at være på museet og i haven den kommende sommer (2022). I samme åndedrag meddelte Henrik Tvarnø, at det fremover ikke er muligt at vende tilbage til Grønnegården overhovedet, da museet selv vil benytte haven om sommeren til endnu ikke definerede aktiviteter. 

Museet meddelte teatret sent søndag aften den 12. september 2021, at deres beslutning ville blive offentliggjort mandag den 13. september 2021.

Kilde: Grønnegårds Teatret

Seneste

Mette Wolf er ny forperson i Dansk Teater

Dansk Teaters medlemsteatre har netop valgt ny forperson i...

Tidligere balletmester Frank Andersen modtager Ballettens Venners Hæderspris 2023

I går uddeltes Ballettens Venners Hæderspris 2023 til Frank Andersen,...

Nørrebro Teater søger teaterdirektør

Ansøgningsfrist: fredag den 3. november 2023

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Mette Wolf er ny forperson i Dansk Teater

Dansk Teaters medlemsteatre har netop valgt ny forperson i...

Tidligere balletmester Frank Andersen modtager Ballettens Venners Hæderspris 2023

I går uddeltes Ballettens Venners Hæderspris 2023 til Frank Andersen,...

Nørrebro Teater søger teaterdirektør

Ansøgningsfrist: fredag den 3. november 2023

Bora Boras nye kommercielle chef er fundet

Bora Bora ansætter den erfarne Karin Buhl Slæggerup i...
Annonce
Annonce

Mette Wolf er ny forperson i Dansk Teater

Dansk Teaters medlemsteatre har netop valgt ny forperson i forbindelse med branche- og arbejdsgiverforeningens årsmøde og generalforsamling på Operaen. Ny forperson er Mette Wolf...

Tidligere balletmester Frank Andersen modtager Ballettens Venners Hæderspris 2023

I går uddeltes Ballettens Venners Hæderspris 2023 til Frank Andersen, tidligere solodanser og to gange balletmester ved Den Kgl. Ballet, instruktør og Bournonville-ekspert. Formand for Ballettens...

Nørrebro Teater søger teaterdirektør

Ansøgningsfrist: fredag den 3. november 2023