Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Gyselige oneliners – gratis uhygge til modige børn

Teaterhuset Filuren har i samarbejde med Teater Fluks lanceret en serie af fem gratis lydfortællinger. Gyselige oneliners kan hentes via QR-koder skjult rundt omkring i parken ved Musikhuset Aarhus. Små korte gyserhistorier hvoraf nogle faktisk er rigtigt uhyggelige.

Gyselige oneliners er egentlig ikke lydteater, selvom det minder lidt om radiodrama i ultrakorte formater på 5-12 minutter. Der er kun en fortæller i hver historie, som derfor mest af alt fremstår som en kort lydbog. Men fordi lytteren fysisk er placeret i et byrum, der matcher stedet i fortællingen, får hver historie i Gyselige oneliners alligevel en iscenesat dimension, som giver oplevelsen lidt af det ekstra, som teatret kan.

Fem gyselige oneliners

Jeg har taget min 11-årige datter med på tur. Hun elsker et godt gys – både i bogform og som film, så hun har glædet sig. Vores oprindelige plan var at lytte til historierne i skumringstimen omkring solnedgang, men da det ikke kunne lade sig gøre rent praktisk, tog vi forbi lørdag eftermiddag i solskin. Og det var faktisk helt fint, for nogle af historierne ville nok være blevet en tand for uhyggelige i mørke.

Mads Kamps fem små fortællinger er ret forskellige. Ved Det Mosaiske Troessamfunds kirkegård i udkanten af Musikhusparken lytter vi til en skræmt piges stemme, mens råbende horder af mennesker trænger sig ind i den lejlighed, hvor hun og hendes lillesøster har skjult sig. Zombier, er min datter sikker på.

På en bænk midt i parken hører vi en temmelig dystopisk fortælling om en verden, der er blevet opslugt af støv og ondskabsfulde blomstervæsner. I en smal gyde trænger mørket og det ukendte sig på i en kort historie med en uheldsvanger og tvetydig slutning. Og under gangbroen ind til Aros hører vi en rystende pigestemme sige; “hun må ikke finde mig… Jeg gemmer mig her,” hvorefter hun fortæller en skræmmende historie om at miste sit liv til en anden og blive usynlig for verden.

Til børn og voksne sammen

Der er stor forskel på, hvad der virker skræmmende for børn og voksne. For min 11-årige var noget af det mest uhyggelige, at den ene historie gemte sig i cykelkælderen under Musikhuset, hvor vi hørte om tre drenge med overnaturlige evner. For mig var det dystopiske og overnaturlige værre. Derfor er alle fem fortællinger også oplagte til fællesudflugter, så børn og voksne kan lytte til dem i fællesskab.

Som optakt til Halloween virker de fem lydfortællinger helt rigtige. Og det er en fin idé, at de kan lyttes nårsomhelst, det passer dig. Det eneste, man har brug for, er en mobiltelefon, der kan scanne QR-koderne og afspille historierne. Resten af oplevelsen afhænger af den enkeltes fantasi og indlevelsesevne.

Gyselige oneliners udgør første del af trilogien StiUD, som skal få børn i bevægelse frem for at sidde passivt indendøre. I løbet af det næste halve års tid udgiver Teaterhuset Filuren yderligere to serier med lydfortællinger. Læs mere her.

Seneste

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny administrativ leder af Blaagaard Teater på Nørrebro. Aline Storm har mere end 15 års erfaring i...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske og dystre queer-cirkusforestilling The Chosen Haram under CPH Stage. Det er en enkel historie, der...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) første generalforsamling. Den nye forening vil blandt andet sætte fokus på bæredygtig ledelse...