Populært lige nu

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent, stringent mashup af blankvers, shakespearesk seriøsitet, rablende farcetempo, balstyriske karakterer og samtidssatire, der svider, forløst...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys jury løfte sløret for, hvem der er nomineret til den 46. udgave af Revyernes Revy...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Nobody – fortryllende teknik og kreativitet tager publikum med storm

Motionhouses Nobody leverer et troværdigt billede af menneskelig eksistens fra humor og selvironi til vrede og depression. Den næsten fyldte sal sidder tryllebundne fra ende til anden i en organisk sammensmeltning af formidabel moderne teknik og halsbrækkende akrobatik.

Nobody havde premiere i London den 22. september i år – umiddelbart efter Lock Down. Der hersker ingen tvivl om, at de har rejst sig igen og tilmed taget deres ”dance circus” til svimlende nye højder. Den kunstneriske vision udfolder spændet mellem vores indre liv og muligheden for at skabe mening i en foranderlig verden omkring os. Nobody hylder menneskets frigørende potentialer, når fællesskabet lykkes og individet kan balancere ydre og indre konflikter. 

Det begynder et mørkt sted med projektion af en storby. På scenen står små, lukkede højhuse med lys i vinduerne. Fuglelyde og hviskende stemmer ledsager de sortklædte krager på lærred og scene – sidstnævnte med stolte, brede kragearme, som Cunningham ville være stolt af. Kragerne stiller spørgsmål ved alt og overser intet og kan ses som menneskenes mørke alter ego. 

nobody baltoppen live
Nobody, Motionhouse. Foto: Dan Tucker

En foranderlig verden i konstant bevægelse

Byen forstørres imod os i et inferno af elektronisk, rungende lyd. Et hus åbner sig nedefra og åbenbarer en kvinde i røde pastelfarver, der hænger fast med det yderste af neglene. I huset oplever vi den klaustrofobiske hverdagsrutine, de endeløse skænderier og den kvælende isolation, som er en del af den menneskelige eksistens. 

Huset udgøres af et kæmpemæssigt kvadratisk jernstativ, som det centrale, sceniske element for den tredimensionelle koreografi og de tilhørende projektioner. Danserne kan vippe og vende stativet som en del af koreografien og dermed udforske kroppens grænser for bevægelse med akrobatik og svimlende fald som en naturlig del af den narrative logik. Publikum suges selv ind i denne surrealistiske og konstant foranderlige verden båret af dansernes intense, sceniske nærvær.

Indre og ydre kampe

En elektronisk cellomelodi følger en pastelfarvet kvindes indre kamp, idet hun, i vores optik, sidder uvægerligt fast i en meget lille container i kløerne på en kragekarakter. Duetten er gribende smuk og ledsages af et visuelt ekko fra projektionen af et vippende hus i baggrunden. Duetten udforsker grænser og relationer med vores indre dæmoner, som vi danser med gennem livet.

Når kragerne er i flok, er påvirkningen på omgivelserne særlig stærk i sin kollektive skabelse af frygt og desorientering. De stærke, synkrone bevægelser smelter dem sammen til en frygtindgydende enhed, der fortrænger alt håb. Dansen formår at afspejle de menneskelige aspekter af at leve i en verden med usikkerhed og mistillid.  

nobody baltoppen live
Nobody, Motionhouse. Foto: Chris Nash

Tilbage til livet 

Efter pausen mødes vi af bølgende sort vand, hvor hoveder stikker frem oven vande. Enkelte arme stiger op gennem det bølgende, sorte havtæppe. Der er hvisken, trommer – et urmenneskeligt univers? Danserne er iført sorte bukser, kvinderne i hudfarvet top. Nøgne og genfødte. Selv bagprojektionen er væk. En kvinde hæver sig op af havet, højt op, mens andre pibler frem under stativet og slynger sig om hinanden, snart drypper de som lava fra toppen. Livet vokser frem på ny, og kompagniet viser en imponerende bredde af kunstnerisk kreativitet.

Motionhouse står på en bund af stærk, moderne teknik med smukke linjer og intenst scenisk nærvær. Musikkens melodiske loops og rytmisk pulserende sekvenser medfortolker de psykologiske rum på smukkeste vis. Eneste minus er, at lydstyrken gennemgående er lidt for høj til, at vi helt kan overgive os til den.

Kunstnerne er ikke bare i bevægelse, de er bogstaveligt talt flyvende magikere, der holder nærvær, intensioner og energi oppe fra start til slut. 

Seneste

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art...

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...
Annonce
Dorte Grannov Balslev
Dorte Grannov Balslev
Cand.mag. i musik- og dansevidenskab. Mange års erfaring med udvikling af scenekunstprojekter i inkluderende formater. Forfatter til undervisningsmaterialer om scenekunst på Forlaget Alinea. Arbejder for tiden som selvstændig konsulent og underviser indenfor scenekunst og arkitektur.
Annonce

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen melder nu ud, hvem der er nomineret til priserne for årets bedste nummer og årets...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på tur på Bispebjerg i København med en blanding af nycirkus, værksteder, musik og Marionetteatret fra...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art & Activism. I år med fokus på bæredygtighed og kønsdiversitet under det overordnede tema Utopia....