Del

Siden begyndelsen i 2014 har Sydhavn Teater arbejdet med digitale formater. Det er kun blevet vigtigere i dag, fortæller teaterleder Mille Maria Dalsgaard. Hun vil satse på store hybridværker og opbygge en dansk vidensbank.

Var coronakrisen godt for noget, så var det måske for det digitale teater. Flere ansatte i teaterlivet har i mange år arbejdet for at fremme digital first-formater, herunder Mille Maria Dalsgaard, kunstnerisk leder af Sydhavn Teater. Men først med de mange Zoommøder over de seneste to år har publikum for alvor fået praktisk erfaring med kommunikation via skærme. De er mere klar til digitalt teater end nogensinde.

Nyt koncept – ECO VILLAGE

Nu barsler Sydhavn Teater med en ny satsning, der skal gøre digitale formater til en naturlig del af tilbuddet fra lokale teatre som dem selv. I centrum står en immersiv teaterforestilling, ECO VILLAGE, som Sydhavn Teater producerer i samarbejde med det eksperimenterende teaterkompagni Bombina Bombast fra Malmø.

“Med ECO VILLAGE vil vi afprøve forskellige former for livestreaming,” fortæller Mille Maria Dalsgaard over netop Zoom. “Det kommer til at blive en cinematisk teaterforestilling, man kan besøge online. Samtidig er det også en fysisk forestilling, en økoby, som man kan besøge fysisk. Der vil så være forskellige formater, som gør, at man som tilskuer hjemmefra kan interagere med performerne og påvirke, hvad der sker i den fysiske forestilling for de gæster, der er der.”

Luna seconda sydhavn teater digital
Skærmbillede fra premieren på Luna Seconda, Sydhavn Teater.

Nye erfaringer fra corona

ECO VILLAGE løber af stablen til maj næste år. Bombina Bombasts to kunstneriske ledere, Emma Bexell og Stefan Stanisic, står for henholdsvis instruktion og manuskript. Samarbejdet mellem de to institutioner kommer til at drage nytte af Sydhavn Teaters erfaringer med stedsspecifikt teater og Bombina Bombasts speciale i teknologibaserede forestillinger.

“Vi tager de to kompetencer og mikser i den her mastodont af en forestilling,” siger Dalsgaard. “Vi har arbejdet sammen med Bombina Bombast siden Sydhavn Teaters start i 2014. I 2019 samarbejdede vi om #THELMATOO, som også var en immersiv forestilling med virtual reality, hvor vi var ude at køre i en limousine med publikum. Nu går vi skridtet videre med de erfaringer, som de og vi har gjort under corona.”

Læs mere om Bombina Bombast her.

Mere robuste teatre

Umiddelbart inden restriktionerne blev løftet i foråret 2021, havde Sydhavn Teater premiere på et andet digitalt projekt. Luna Seconda var Ursula Scavenius’ fortælling om en postpandemisk verden, og Mille Maria Dalsgaard satte forestillingen op som det, der blev kaldt det første værk på Sydhavn Teater Digital Scene. Undervejs kunne man som seer skrive spørgsmål i chatten eller endda ringe en af skuespillerne op.

Luna Seconda var faktisk også lavet til, at man kunne sidde fysisk i teatersalen og opleve hele tilblivelsesprocessen. Altså en forestilling, som var tredimensionel, og hvor der blev spillet rundt om en, samtidig med at det blev klippet sammen live og sendt ud via streaming. Det er bare enormt fascinerende at prøve at lave et kunstnerisk take på den dobbelte virkelighed, vi lever i. Og det kan man med det her hybridformat, der både bryder med genrer og grænser – også nationale grænser, sådan at man kan facilitere en samtale på et globalt plan.”

luna seconda sydhavn teater
Siff Vintersol, Iza Mortag Freund og Malik Grosos. Luna Seconda, Sydhavn Teater. Foto: Søren Meisner

Et modstandsdygtigt format

Den fysiske del af Luna Seconda nåede aldrig at spille for andet end Sydhavn Teaters eget personale. Restriktionerne blev først løftet efter sidste spilledag. Men arbejdet med at skabe hybridformater fortsætter. Både fordi de rummer et stort potentiale, og fordi de er en nødvendighed i en usikker verden.

“I princippet havde vi skabt et modstandsdygtigt format, som kunne ramme publikum hjemme i stuerne, når vi var lukket ned – og i det øjeblik, der blev lukket op, kunne vi med det samme have publikum fysisk til stede i salen også. Det ville være to forskellige oplevelser. For mig som teaterleder var det vigtigt, at vi så på, hvordan vi kunne være modstandsdygtige og parate til at møde publikum uagtet omstændighederne rundt om os.”

LÆS OGSÅ: ISCENEs anmeldelse af Luna Seconda

Kræver andre fagligheder

Mille Maria Dalsgaard understreger, at det er vigtigt, at danske teatre tager de digitale muligheder til sig nu.

“Det går enormt hurtigt med udviklingen af teknologier som kunstig intelligens og virtual reality, og det kommercielle område er hurtigt til at gribe dem og gøre dem til sine egne. Jeg synes, det er vigtigt, at scenekunsten også kommer ind der og er med til at præge det og vise, hvordan man kan anvende teknologierne kunstnerisk. Det er også en demokratiseringsproces.”

Det digitale rum kræver nye fagligheder hos teatrene. De skal hyre folk med forstand på billedmedier, men også programmører, der kan designe let tilgængelige interfaces, fortæller Dalsgaard.

“Det at skræddersy et digitalt format, sådan at brugeroplevelsen lige fra billetkøb til forestilling bliver en helt særlig rejse for tilskueren, kræver et andet mindset af os som kunstnere. Vores ambition er at opbygge en vidensbank og kortlægge de forskellige ressourcer, samtidig med at vi også prøver nogle ting af. ECO VILLAGE er så vores digitale projekts kunstneriske flagskib, hvor vi kan afprøve fordele og ulemper ved forskellige formater.”

luna seconda sydhavn teater
Maria Carmen Lindegaard og Jacob Weitze Mylund. Luna Seconda, Sydhavn Teater. Foto: Søren Meisner

Tag skridtet nu

Gevinsterne er store, hvis man forløser det digitale potentiale, mener Mille Maria Dalsgaard. Nye tilskuere på tværs af landegrænser. Mindre behov for klimaskadelig transport. Større mulighed for at engagere udenlandske skuespillere, der kan performe hjemmefra.

“Man kan mange ting efterhånden, det gælder bare om at få det aktiveret, så der kan komme en fælles opmærksomhed om det i Danmark. Det er vigtigt, at vi går de skridt nu. For mulighederne ligger der, man skal bare bruge dem.”

sydhavn teater logo

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med Sydhavn Teater med fuld redaktionel frihed for ISCENE.

ECO VILLAGE får premiere 17. maj 2023. Billetter til de fysiske pladser kommer i salg 28. april 2022; de digitale billetter lanceres i løbet af den kommende sæson.