Del

Performanceinstallationen Die Ruhe af det dansk-østrigske kunstnerkollektiv SIGNA er udtaget til Tysklands største og mest prestigefyldte teaterfestival, Theatertreffen. 

Kunstnerkollektivet SIGNA, under kunstnerisk ledelse af Signa og Arthur Köstler, er udtaget til at spille på  Berliner Festspieles Theatertreffen 2022. Forestillingen Die Ruhe fra 2021 er af festivaljuryen blevet  valgt som en af sæsonens 10 mest bemærkelsesværdige og fremragende forestillinger i det tysksprogede område, og den genopføres den 11. – 22. maj 2022 som en særligt fremhævet del af det officielle  festivalprogram. 

Eneste danske kompagni

SIGNA har som det eneste danske scenekunstkompagni i festivalens 59-årige historie opnået at blive udvalgt. Med Die Ruhe er SIGNA inviteret til Berliner Theatertreffen for anden gang og kompagniet har desuden tidligere været nomineret med yderligere tre forestillinger. 

Die Ruhe er en dystopisk fantasi om menneskehedens forsvinden. Fortællingen om en gruppe tidligere sanatoriepatienter og -behandlere, der, en for en, søger ud i skoven for selv at blive til skov, tager udgangspunkt i den fortvivlelse og udsigtsløshed, som flere og flere gribes af, efterhånden som det står klart, at vi kun har begrænset tid – og formåen – til at afværge de katastrofer, som vi har nedkaldt over os selv og jorden. I et forladt betonkompleks i Hamborg-bydelen Altona inviteres publikum ind i en slags terapicentrum, hvor de gennem et knap 6 timer langt forløb forberedes på deres egen rejse ind i den mørke  skov. 

Kan opleves i Hamborg

Festivaljuryen udtalte ved udvælgelsen af Die Ruhe

“SIGNAs svar på de posthumanistiske ideer, der i øjeblikket hjemsøger mange diskurser, er et konkret koncept, der viser, hvordan menneskeheden kunne forsvinde ét for ét, menneske for menneske. I “Erholungsinstitut Hamburg” inviteres 30 gæster til at frigøre sig fra bylivets urolige travlhed. I små grupper  føres de gennem bizarre lokaler i denne fem en halv times forestilling, – som en invitation ind i et  kultlignende fællesskab. De, der accepterer invitationen, falder dybt ned i et kaninhul af manipulation og  misbrug, dødslængsel og fortvivlelse”.  

sgna die ruhe theatertreffen 2022
Simon Steinhorst og Lorenz Vetter i Die Ruhe, SIGNA. Foto: Erich Goldmann

SIGNA har i samråd med Theatertreffen og Schauspielhaus Hamburg besluttet ikke at overføre forestillingen til Berlin under festivalen, men lade den spille på den oprindelige venue i Hamborg, som forestillingen er skabt til. 

Om Die Ruhe og SIGNA

De seneste to årtier har SIGNA skabt over 40 detaljerede performanceinstallationer i  en lang række lande. De har, især i det tysksprogede område, samarbejdet med nogle af Europas største teatre og  festivaler. I SIGNAs værker inviteres publikum til at lade sig opsluge af komplekse, langvarige narrativer, udspillet i  forladte bygninger og på lejrpladser forvandlet til små landsbyer. Disse universer er ofte åbne for besøgende i flere  uger i træk og beboes af talrige performere, der interagerer med publikum, ofte på tomandshånd i intime rum. 

SIGNAs værker gennemstrømmes af temaer som isolation, vold, sygdom og melankoli, der primært kommer til udtryk  gennem en mangfoldig, men altid fuldkommen dysterhedsæstetik. Ved at fylde deres iscenesatte miljøer op med  detaljer og stærkt kodede ting, farver og møblerede miljøer, skaber de en glædesløs stemning, der kan føles næsten  klaustrofobisk, på en gang fremmed og genkendelig. Denne spænding mellem det uvirkelige og det autentiske skaber  en form for svimmelhed eller dobbeltsyn hos beskueren, der bedst kan beskrives som surrealistisk – bogstaveligt talt  over-realistisk. SIGNA har dyrket denne form for fuldkommen indlevelse i mere end tyve år, en strategi, der siden er  blevet overtaget i megen anden installationskunst og teater, men sjældent med samme præcision og omhyggelighed. 

Die Ruhe er en co-produktion mellem SIGNA og Deutsches Schauspielhaus Hamburg. Produktionen gennemføres med støtte fra Statens Kunstfond og Hamborgs Kulturministerium. I performanceinstallationen, der er iscenesat af Signa Köstler med lyd- og mediedesign af Arthur Köstler, medvirker 32 internationale performere fra hhv. Holland, Østrig, Ukraine, Tyskland, Polen, Frankrig og Danmark.

Theatertreffen 2022 afholdes 6. – 22. maj. Se hele programmet her.

Kilde: Pressemeddelelse