Populært lige nu

ISCENE LIVE på Scenekunstens Årsmøde – det sætter vi fokus på

Når Scenekunstens Årsmøde afholdes i Skuespilhuset mandag den 3. juni 2024 er det under det overordnede tema Scenekunstens Fremtid. ISCENE LIVE har tilrettelagt talks,...

Open call: In process – Udover konventionerne

Ansøgningsfrist d. 7. juni kl. 13:00
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Te dig kønt – sød nycirkusforestilling kunne strammes mere op

På Byens Ø i Odense inviterede Vice Versa Circus i weekenden til premieren på deres nye forestilling. Te dig køntbyder på såvel underholdende trapezkunst som mindre vellykket jonglering indsat i en fin rammefortælling om et alternativt teselskab.

Ned fra midten af en enorm, trebenet stålkonstruktion, placeret ved legepladsen bag Dynamo Workspace på havnen i Odense, hænger to trapezer og en enlig, gammeldags lampeskærm. De to artister Anna Emilie Lauge Pedersen og Luna Risum Stockmar er begge iført småmønstrede kjoler og hvide mamelukker, som stil- og tidsmæssigt matcher lampeskærmen.

Te dig kønt, Vice Versa Circus.
Vice Versa Circus’ Te dig kønt på Byens Ø i Odense. Foto: ISCENE

Statisk trapez

De to kvinder kravler op af konstruktionens ben og lægger sig fladt ned oven på den, som lå de og sov. Ud af højtalerne bag konstruktionen toner først lyden af fuglekvidder og mågeskrig, der passer perfekt til lokationen på havnen, hvor mågerne flyver omkring over os under det lette skylag på den blå himmel. 

Kristoffer Rosing-Schouw står bag kompositionerne til Te dig pænt, som byder på alt fra det beskrevne lydbillede til blød musik og vel swingende jazzklaver. De naturlige lyde erstattes af tæt trafik, som en morgen i storbyens myldretid, for igen at afløses af lyden af et vækkeur, der ringer.

Anna Emilie Lauge Pedersen og Luna Risum Stockmar “vågner” og skifter position til de to trapezer, mens en stemme, der minder om 1940’ernes morgengymnastik i radioen, sætter deres bevægelser i gang. De indtager den ene umulige positur efter den anden: Hænger i fodleddene med hovedet ned. Løfter det ene ben højt op mod himlen, mens hoved og overkrop drejes helt ned til den anden fod på trapezen. Disciplinen kaldes “statisk trapez”, hvor man ifølge pressematerialet “laver tricks på og omkring en trapez, som hænger forholdsvis stille”. Det er ganske fascinerende at se på, og der kommer også flere begejstrede udbrud fra børnene blandt publikum.

Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang
Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang

Te dig kønt til teselskabet

Te dig kønt er bygget op omkring en rammefortælling. De to kvinder vil drikke te sammen, men møder en del udfordringer, før det endelig lykkes dem. Kopperne skifter plads, er fulde af bolde, som de må jonglere med, og da de endelig vil skænke op, er kanden fuld af sand.

Det er en sød idé med denne fortælling til at binde alle artisterierne sammen, men forestillingen kunne med fordel have været strammet en del op. Flere af scenerne bliver for langtrukne. Især når menuen står på jonglering, som præges af en hel del småfejl, og trylleri, der ikke rigtigt bidrager med overraskelser, fordi vi fra publikumspladserne kan se den røde bold, der skal trylles frem, og fordi vinden presser håndklæderne ind mod den tekande, der er skjult bag dem. Det er der ikke meget magi over.

Til gengæld er sekvenserne i trapezerne virkelig vellykkede. Lige så er en fin scene med en svømmetur ved stranden, hvor luften forvandles til vand, som de to artister svømmer omkring i. Via et reb, der er fæstnet i hver ende til hver sin artist, kan de ved hjælp af kontravægt, som på en vippe, hæve hinanden op i luften og få hinanden til at svæve langsomt ned igen, mens svømmetag giver illusionen af vand.

Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang
Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang

Mere klovneri

Der en snert af klovneri over kontrasten mellem de to i Te dig kønt, som gør, at den trods de mange småfejl ender som en sød og fin cirkusforestilling. Anna Emilie Lauge Pedersen er storsmilende og elegant fra start til slut, når hun bevæger sig i trapezen, mens Luna Risum Stockmar indtager rollen som en mere klumpedumpet, men herligt charmerende type, der foretager alle bevægelser lidt for hurtigt og tilsyneladende helt ukontrolleret. 

Men der er intet tilfældigt eller ukontrolleret over de to, når de hænger højt over os. Det er en kunst at få trapezkunst til at se let og ubesværet ud, og det klarer de virkelig fint.

Hvis blot forestillingen havde været kortere og uden jonglering og magi, så ville både rammefortællingen have stået skarpere, og trapezkunsten have stået renere frem i Vice Versa Circus’ alternative teselskab.

Fakta

Af og med Anna Emilie Lauge Pedersen og Luna Risum Stockmar. Outside eye: Rune Vadstrøm, Samuel Gustavsson og Betina Rex. Komponist: Kristoffer Rosing-Schouw. Guitarist: Magnus Kingo.

Spillede på udendørs på Byens Ø i Odense den 11. – 12. juni 2022.

Seneste

Alarmerende tal i brancheundersøgelse om arbejdsvilkår

Brancheforeningen Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) har lavet...

Afonso Coelho modtager Ole Nørlyngs Talentpris

Ole Nørlyngs Talentpris tildeles en ung danser mellem 16 og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Alarmerende tal i brancheundersøgelse om arbejdsvilkår

Brancheforeningen Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) har lavet...

Afonso Coelho modtager Ole Nørlyngs Talentpris

Ole Nørlyngs Talentpris tildeles en ung danser mellem 16 og...

Open call: In process – Udover konventionerne

Ansøgningsfrist d. 7. juni kl. 13:00
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Alarmerende tal i brancheundersøgelse om arbejdsvilkår

Brancheforeningen Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) har lavet en national brancheundersøgelse af de oplevede arbejdsvilkår blandt danske forestillingsledere, regissører og rekvisitører.   Den forholdsvis nye brancheforening...

Afonso Coelho modtager Ole Nørlyngs Talentpris

Ole Nørlyngs Talentpris tildeles en ung danser mellem 16 og 25 år, som har vist en imponerende teknisk kunnen, har en markant personlighed og et...