Populært lige nu

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...

Endnu et stort tab for den danske dansescene

Flytningen af danseuddannelsen fra København til Holstebro blev - trods heftige protester fra såvel studerende og undervisere som dansemiljøet i Danmark - en realitet...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Te dig kønt – sød nycirkusforestilling kunne strammes mere op

På Byens Ø i Odense inviterede Vice Versa Circus i weekenden til premieren på deres nye forestilling. Te dig køntbyder på såvel underholdende trapezkunst som mindre vellykket jonglering indsat i en fin rammefortælling om et alternativt teselskab.

Ned fra midten af en enorm, trebenet stålkonstruktion, placeret ved legepladsen bag Dynamo Workspace på havnen i Odense, hænger to trapezer og en enlig, gammeldags lampeskærm. De to artister Anna Emilie Lauge Pedersen og Luna Risum Stockmar er begge iført småmønstrede kjoler og hvide mamelukker, som stil- og tidsmæssigt matcher lampeskærmen.

Te dig kønt, Vice Versa Circus.
Vice Versa Circus’ Te dig kønt på Byens Ø i Odense. Foto: ISCENE

Statisk trapez

De to kvinder kravler op af konstruktionens ben og lægger sig fladt ned oven på den, som lå de og sov. Ud af højtalerne bag konstruktionen toner først lyden af fuglekvidder og mågeskrig, der passer perfekt til lokationen på havnen, hvor mågerne flyver omkring over os under det lette skylag på den blå himmel. 

Kristoffer Rosing-Schouw står bag kompositionerne til Te dig pænt, som byder på alt fra det beskrevne lydbillede til blød musik og vel swingende jazzklaver. De naturlige lyde erstattes af tæt trafik, som en morgen i storbyens myldretid, for igen at afløses af lyden af et vækkeur, der ringer.

Anna Emilie Lauge Pedersen og Luna Risum Stockmar “vågner” og skifter position til de to trapezer, mens en stemme, der minder om 1940’ernes morgengymnastik i radioen, sætter deres bevægelser i gang. De indtager den ene umulige positur efter den anden: Hænger i fodleddene med hovedet ned. Løfter det ene ben højt op mod himlen, mens hoved og overkrop drejes helt ned til den anden fod på trapezen. Disciplinen kaldes “statisk trapez”, hvor man ifølge pressematerialet “laver tricks på og omkring en trapez, som hænger forholdsvis stille”. Det er ganske fascinerende at se på, og der kommer også flere begejstrede udbrud fra børnene blandt publikum.

Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang
Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang

Te dig kønt til teselskabet

Te dig kønt er bygget op omkring en rammefortælling. De to kvinder vil drikke te sammen, men møder en del udfordringer, før det endelig lykkes dem. Kopperne skifter plads, er fulde af bolde, som de må jonglere med, og da de endelig vil skænke op, er kanden fuld af sand.

Det er en sød idé med denne fortælling til at binde alle artisterierne sammen, men forestillingen kunne med fordel have været strammet en del op. Flere af scenerne bliver for langtrukne. Især når menuen står på jonglering, som præges af en hel del småfejl, og trylleri, der ikke rigtigt bidrager med overraskelser, fordi vi fra publikumspladserne kan se den røde bold, der skal trylles frem, og fordi vinden presser håndklæderne ind mod den tekande, der er skjult bag dem. Det er der ikke meget magi over.

Til gengæld er sekvenserne i trapezerne virkelig vellykkede. Lige så er en fin scene med en svømmetur ved stranden, hvor luften forvandles til vand, som de to artister svømmer omkring i. Via et reb, der er fæstnet i hver ende til hver sin artist, kan de ved hjælp af kontravægt, som på en vippe, hæve hinanden op i luften og få hinanden til at svæve langsomt ned igen, mens svømmetag giver illusionen af vand.

Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang
Te dig kønt, Vice Versa Circus. Foto: Lasse Hedevang

Mere klovneri

Der en snert af klovneri over kontrasten mellem de to i Te dig kønt, som gør, at den trods de mange småfejl ender som en sød og fin cirkusforestilling. Anna Emilie Lauge Pedersen er storsmilende og elegant fra start til slut, når hun bevæger sig i trapezen, mens Luna Risum Stockmar indtager rollen som en mere klumpedumpet, men herligt charmerende type, der foretager alle bevægelser lidt for hurtigt og tilsyneladende helt ukontrolleret. 

Men der er intet tilfældigt eller ukontrolleret over de to, når de hænger højt over os. Det er en kunst at få trapezkunst til at se let og ubesværet ud, og det klarer de virkelig fint.

Hvis blot forestillingen havde været kortere og uden jonglering og magi, så ville både rammefortællingen have stået skarpere, og trapezkunsten have stået renere frem i Vice Versa Circus’ alternative teselskab.

Fakta

Af og med Anna Emilie Lauge Pedersen og Luna Risum Stockmar. Outside eye: Rune Vadstrøm, Samuel Gustavsson og Betina Rex. Komponist: Kristoffer Rosing-Schouw. Guitarist: Magnus Kingo.

Spillede på udendørs på Byens Ø i Odense den 11. – 12. juni 2022.

Seneste

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Nikio og den store samurai – spændende fortælling i poetisk-filmisk iscenesættelse

I Jesper Bræstrup Karlsens Nikio og den store samurai er der ikke noget, piger ikke kan. Uanset hvad normerne foreskriver. Netop det, og den...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...