Populært lige nu

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Open call til Dramatiker Væksthus

Ansøgningsfrist 1. juli 2023

Esther Lee Wilkinson bliver huskoreograf på Odense Teater

Koreograf Esther Lee Wilkinson tiltræder i de kommende to sæsoner i en nyoprettet stilling som huskoreograf på Odense Teater. Odense Teater, ønsker et større fokus...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Maskerade – Holbergs godmodige komedie er underholdende, men hurtigt glemt

Grønnegårds Teatret fejrer sit 40-års jubilæum med Charlotte Munksøs opsætning af Holbergs forviklingskomedie Maskerade. Ambitionerne er måske ikke de største, men præstationerne gode. Stærke bipersoner sikrer underholdningen.

Egentlig fylder maskerne ganske lidt i Charlotte Munksøs midtersøgende, men underholdende opsætning af Holbergs Maskerade. Vi ser dem i en ordløs koreografi i begyndelsen af anden akt, mens en queer løssluppenhed toner frem blandt de unge, erotisk fnisende maskebærere.

Men ellers er den sociale frihed, maskerne skal illustrere i Holbergs forviklingskomedie, mere et debatemne end et levendegjort eksperiment i forestillingen på Grønnegårds Teatret. Er man for eller imod disse maskerader, som de ellers bortlovede hovedpersoner så syndigt frekventerer? Fader Jeronimus er imod, enkefru Leonarda for.

Nogen betydning har deres holdning i sidste ende ikke. Leander og Leonora finder hinanden bag maskerne og forelsker sig grusomt. De ved ikke, at den anden netop er den, deres forældre har lovet dem bort til. Og det er vel også værkets problem, at maskeradens synd på den måde ikke har nogen konsekvenser.

Maskerade
Maskerade på Grønnegårds Teatret. Foto Bjarne Stæhr.

Godmodigt teater

På den måde bliver det ikke bare forviklingskomedie, men godmodighedsteater. Hovedpersonerne spiller egentlig ingen rolle, og på scenen er Lukas Toya også bedst som Leander, når han tuller forelsket rundt i baggrunden og kysser hver en overflade af scenografien.

Det er godmodigt; der er intet på spil. I stedet fylder bipersonerne, som må trylle små dramaer frem af ingenting. Og det gør de så. Morten Suurballe som en skiftevis gnaven og forgabt Jeronimus. Anette Støvelbæk som klart tænkende giftekniv. Og, ikke mindst, Patrick Baurichter som tjeneren Henrik, der simpelthen skriver og fremfører sin egen treakters komedie i komedien.

Heldigvis bærer de tre bipersoner let forestillingen med rutineret komisk timing og selvsikker egensindig repliklevering.

maskerade
Maskerade på Grønnegårds Teatret. Foto Bjarne Stæhr.

Unødvendig musik

Mindre heldig er inddragelsen af musik i stykket. En guitarist spiller uden særlig konsekvens korte rockskillere undervejs, som var der tale om et radiodrama. Og de få, meget enkle sange, der indgår i opsætningen, virker som tilfældigt spilfægteri. Kært, men påklistret.

Steffen Aarfings scenografi er næsten nøgen, men skuespillerne fylder pladsen godt ud, selvom den opsigtsvækkende, røde amorfrugt i scenens midte udnyttes for lidt.

Særligt anden halvdel af Maskerade er ganske underholdende, her skinner det puritanske hykleri hos borgerskabet igennem. Men man kunne sagtens have arbejdet mere med eksempelvis den queerness, der skimtes i Marie í Dalis kostumer, og på den måde sat lidt mere på spil, end teksten – og i denne opsætning musikken – lægger op til.

Maskerade er let underholdning med gode præstationer, men morskaben tjener ikke rigtig et større formål hos Charlotte Munksø, hverken tematisk eller æstetisk. Det kunne den godt have gjort.

Fakta

Iscenesættelse og tekstbearbejdelse: Charlotte Munksø. Scenografi: Steffen Aarfing. Kostumedesign: Marie í Dali. Musikalsk idé: Charlotte Munksø og Marianne Sørensen.

Medvirkende: Morten Suurballe, Christiane Gjellerup Koch, Lukas Toya, Patrick Baurichter, Mathias Flint, Anette Støvelbæk, Laura Skjoldborg, Camilla Lau og musiker Kevin Oliver Eagle.

Spiller 29. juni – 27. august 2022 på Grønnegårds Teatret.

Seneste

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Tårnby Park Performance Festival 2023 – med kunsten som vejviser

Siden den første festival i 2021 har Tårnby Park...

Aveny-T er sikret økonomisk endnu et år

Aveny-T tildeles 3,5 millioner kroner af de 320 millioner...
Annonce
Sune Anderberg
Sune Anderberg
Selvstændig kulturjournalist og kritiker, skriver fast for en række danske medier. Medlem af Reumert-juryen og Anmelderringen, cand.mag. i musikvidenskab fra Københavns Universitet.
Annonce

★★★★☆☆ Til de lyse morgener – på bittersød udflugt med festens rus og melankoliens tomhed

Til de lyse morgener føles som lige dele teater og polterabend. Som en del af konceptet Udflugten tager Aarhus Teater publikum med på en...

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først fylder Passage mini festivalen lystgården Flynderupgård ved Espergærde og derefter byder Teater ZeBU og Børnekulturhus...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...