Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ And i sigte – julen er i den grad hjemme på Liva

Der er And i sigte Café Liva, der i årets julekabaret er tilbage i satirisk og musikalsk topform. Ingen kan som Liva stilsikkert, charmerende og legende spidde magthavere og almindelig dårskab og samtidig levere lumre tekster, glimt i øjet og hjertets rene poesi.  

Nu går Julle gennem Nyhavn og Liva stiller i stærkeste juleformation med holdet, der senest i 2019 fik hjerterne til at smelte og gløggen til at boble i maven. Jacob Morild og Mette Marckmann klæder fortsat hinanden ualmindeligt godt, Thomas Pakula og Morten Wedendahl swinger atter som bare fanden og Morilds pen er skærpet til nådesløs afklædning af årets begivenheder og tendenser.

Annonce
And i sigte
And I Sigte på Café Liva. Foto: Brita Fogsgaard.

Nonsens og erotisk vibrator

Ude i verden er der krise, krig og brudte valgløfter, men her befamles ænder i flæng, mens de tre vise mænd dog er reduceret til to af sparehensyn. Klassiske Liva-karakterer når nye højder og blandes friskt med nonsensnumre. Dansk teaters 300-årsdag bliver fejret med et græsk kor i Marckmanns skikkelse, der konstant bryder ind i Morilds monolog med gendigtede julesange a la ”På loftet sidder krisen med sult og nød” og påstande om, at kabareten har fået støtte. Den er alligevel for tyk for Morild, der heller ikke helt forstår koblingen til fejringen. Det gør vi heller ikke, men det er sødt, kvikt og en lille knivspids frækt.

Aldeles frækt bliver det i Pillefyr, hvor energikrisen behandles lummert-lystigt af Morilds schlagerkarakter, der i dagens anledning optræder i en form for countryudstyr, men alligevel taber kvinden til en varmepumpefyr. Mindre lummer, men dog med stærk erotisk vibrator, leverer Morild sin klassiker om Lillemor og lingeri i Magasin du Nord, mens Marckmann ved flere lejligheder synger om sex, dog med særligt fransk glimt i øjet, når pariserhjulet snurrer på den udkårne. Mais oui!

And i sigte
And I Sigte på Café Liva. Foto: Brita Fogsgaard.

Lidt krig er der jo altid

Morilds præst er i topform. Evangeliet når i år omkring en befaling ”med egen logik, som kun rigtig radikale forstår”, Lars Løkke, der føder sig selv som gøgeunge, men må søge ud på de gamle, sociale medier, for TikTok er taget af den nye Messias. Tre Besserwissermænd kommer forbi med ”uld, røgelse og Pia Dyhrskær”, mens en lillebitte skare af folkepartister stemmer i. ”Den hellige moder Mette” er fredet mere i årets kabaret, mens især de der ”Sofie og Carsten Nielsen” står fremme i spidsfindighedernes parade.

Den obligatoriske butik er henlagt til Udlændingestyrelsen, hvor kunden gerne vil købe en kombirejse til Syrien. ”Lidt krig er der jo altid, og I sender da folk til Syrien hele tiden,” hævder herren, der også lige når at trække både alders- og racistkortet, inden embedskvinden skyndsomt får ham afsted. Det er satire på højt plan. Næsten mere grumt end sjovt – og det skal tages som en kompliment. De to fulde julefrokostgæster er på samme – dog knap så snorlige – spor, mens Rwanda skiftevis bliver til Amanda fra Kerteminde og pandabjørn i deres savlende, hikkende munde. Måske ikke den skarpeste tekst i år, men leveret med så charmant fuldskab, at vi labber den i os – inklusive remoulade.

And i sigte
And I Sigte på Café Liva. Foto: Brita Fogsgaard.

Forfrosne blomsterpiger og Qatar

Årets højdepunkt er dog ubetinget kusine Karen fra Sønderborg, der er substitutgæst i fætter Morilds hårdtslående debatprogram. At Karen har en letløbende, men uhyre detaljeorienteret tunge ved vi fra tidligere, men i år går den decideret amok. ”Vi skal tale vold, korruption, menneskerettigheder – kort sagt fodbold,” forsøger Morild, men Karen går andre veje, mens hun kæder akvarelmaling med kongehus og små forfrosne blomsterpiger i grænselandet for at nå sin indlysende konklusion: Frederik bør ikke tage til Qatar, men i stedet tale med Joachim og gå til nogle flere forældremøder. Så er den fodboldskandale vist dækket af.

De fire er bedårende sammen som lettere omsorgssvigtet børnekor. Deres julesang ender tragisk, mens der er fuldt smæk på kostumer og harmonier i Pakulas ambitiøse kombination af juletekster og Beatles-melodier. Til sidst går verden, Julle og hans hjemløse kammerater gennem Nyhavn i den rørende signatursang, der sætter punktum for en helstøbt, højenergisk, poetisk og bandsat charmerende julecabaret.

Tekst & Musik: Mette Marckmann, Jacob Morild, Thomas Pakula, Morten Wedendahl, The Beatles, traditionals. Tracks: Thomas Pakula. Lysdesign: Kenneth Kreutzfeldt. Lyddesign: Jesper Frendø.

Medvirkende: Mette Marckmann, Jacob Morild og musikere Thomas Pakula og Morten Wedendahl.

And i sigte spiller på Café Liva 21. november – 21. december 2022.

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...