Mest læste lige nu

Teaterpokalen 2022: Her er de nominerede til Danmarks ældste teaterpris

Foreningen Danske Teaterjournalister afholdt onsdag generalforsamling med valg af prismodtagere til instruktørprisen Teaterkatten, Initiativprisen og nomineringer til Teaterpokalen 2022 på baggrund af forestillinger inden...

Dansens økosystem er ved at bryde sammen

Kommunale sparerunder i Aarhus foreslår udflytning af Bora Bora til et alt for lille scenerum. Dansehallerne i København står fortsat uden fast scene en...

Jens Arentzen efterlader os sine stærke holdninger, finurlige udtalelser og gode råd

Jens Arentzen (1958-2022) var et af de mest begavede mennesker, jeg har kendt i mit liv. Han var sprudlende, kompromisløs, højlydt, eftertænksom, lyttende, engageret...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ And i sigte – julen er i den grad hjemme på Liva

Der er And i sigte Café Liva, der i årets julekabaret er tilbage i satirisk og musikalsk topform. Ingen kan som Liva stilsikkert, charmerende og legende spidde magthavere og almindelig dårskab og samtidig levere lumre tekster, glimt i øjet og hjertets rene poesi.  

Nu går Julle gennem Nyhavn og Liva stiller i stærkeste juleformation med holdet, der senest i 2019 fik hjerterne til at smelte og gløggen til at boble i maven. Jacob Morild og Mette Marckmann klæder fortsat hinanden ualmindeligt godt, Thomas Pakula og Morten Wedendahl swinger atter som bare fanden og Morilds pen er skærpet til nådesløs afklædning af årets begivenheder og tendenser.

And i sigte
And I Sigte på Café Liva. Foto: Brita Fogsgaard.

Nonsens og erotisk vibrator

Ude i verden er der krise, krig og brudte valgløfter, men her befamles ænder i flæng, mens de tre vise mænd dog er reduceret til to af sparehensyn. Klassiske Liva-karakterer når nye højder og blandes friskt med nonsensnumre. Dansk teaters 300-årsdag bliver fejret med et græsk kor i Marckmanns skikkelse, der konstant bryder ind i Morilds monolog med gendigtede julesange a la ”På loftet sidder krisen med sult og nød” og påstande om, at kabareten har fået støtte. Den er alligevel for tyk for Morild, der heller ikke helt forstår koblingen til fejringen. Det gør vi heller ikke, men det er sødt, kvikt og en lille knivspids frækt.

Aldeles frækt bliver det i Pillefyr, hvor energikrisen behandles lummert-lystigt af Morilds schlagerkarakter, der i dagens anledning optræder i en form for countryudstyr, men alligevel taber kvinden til en varmepumpefyr. Mindre lummer, men dog med stærk erotisk vibrator, leverer Morild sin klassiker om Lillemor og lingeri i Magasin du Nord, mens Marckmann ved flere lejligheder synger om sex, dog med særligt fransk glimt i øjet, når pariserhjulet snurrer på den udkårne. Mais oui!

Annonce
JOB UNderside 2
And i sigte
And I Sigte på Café Liva. Foto: Brita Fogsgaard.

Lidt krig er der jo altid

Morilds præst er i topform. Evangeliet når i år omkring en befaling ”med egen logik, som kun rigtig radikale forstår”, Lars Løkke, der føder sig selv som gøgeunge, men må søge ud på de gamle, sociale medier, for TikTok er taget af den nye Messias. Tre Besserwissermænd kommer forbi med ”uld, røgelse og Pia Dyhrskær”, mens en lillebitte skare af folkepartister stemmer i. ”Den hellige moder Mette” er fredet mere i årets kabaret, mens især de der ”Sofie og Carsten Nielsen” står fremme i spidsfindighedernes parade.

Den obligatoriske butik er henlagt til Udlændingestyrelsen, hvor kunden gerne vil købe en kombirejse til Syrien. ”Lidt krig er der jo altid, og I sender da folk til Syrien hele tiden,” hævder herren, der også lige når at trække både alders- og racistkortet, inden embedskvinden skyndsomt får ham afsted. Det er satire på højt plan. Næsten mere grumt end sjovt – og det skal tages som en kompliment. De to fulde julefrokostgæster er på samme – dog knap så snorlige – spor, mens Rwanda skiftevis bliver til Amanda fra Kerteminde og pandabjørn i deres savlende, hikkende munde. Måske ikke den skarpeste tekst i år, men leveret med så charmant fuldskab, at vi labber den i os – inklusive remoulade.

And i sigte
And I Sigte på Café Liva. Foto: Brita Fogsgaard.

Forfrosne blomsterpiger og Qatar

Årets højdepunkt er dog ubetinget kusine Karen fra Sønderborg, der er substitutgæst i fætter Morilds hårdtslående debatprogram. At Karen har en letløbende, men uhyre detaljeorienteret tunge ved vi fra tidligere, men i år går den decideret amok. ”Vi skal tale vold, korruption, menneskerettigheder – kort sagt fodbold,” forsøger Morild, men Karen går andre veje, mens hun kæder akvarelmaling med kongehus og små forfrosne blomsterpiger i grænselandet for at nå sin indlysende konklusion: Frederik bør ikke tage til Qatar, men i stedet tale med Joachim og gå til nogle flere forældremøder. Så er den fodboldskandale vist dækket af.

De fire er bedårende sammen som lettere omsorgssvigtet børnekor. Deres julesang ender tragisk, mens der er fuldt smæk på kostumer og harmonier i Pakulas ambitiøse kombination af juletekster og Beatles-melodier. Til sidst går verden, Julle og hans hjemløse kammerater gennem Nyhavn i den rørende signatursang, der sætter punktum for en helstøbt, højenergisk, poetisk og bandsat charmerende julecabaret.

Tekst & Musik: Mette Marckmann, Jacob Morild, Thomas Pakula, Morten Wedendahl, The Beatles, traditionals. Tracks: Thomas Pakula. Lysdesign: Kenneth Kreutzfeldt. Lyddesign: Jesper Frendø.

Medvirkende: Mette Marckmann, Jacob Morild og musikere Thomas Pakula og Morten Wedendahl.

And i sigte spiller på Café Liva 21. november – 21. december 2022.

Seneste

★★★★☆☆ Ophav – dunkelt familiedrama om medaljens bagside

Team Teatret og Teater Rum er aktuelle med Lars...

Anna Balslev er ny husinstruktør på Det Kongelige Teater

Det unge talent, Anna Balslev, tiltræder som husinstruktør i...

★★★★★★ Duften af Betlehem er en oplevelse for alle sanser

Teaterhuset Filurens Duften af Betlehem er mere end blot...

Nyhedsbrev

spot_img

Udforsk videre

★★★★☆☆ Ophav – dunkelt familiedrama om medaljens bagside

Team Teatret og Teater Rum er aktuelle med Lars...

Anna Balslev er ny husinstruktør på Det Kongelige Teater

Det unge talent, Anna Balslev, tiltræder som husinstruktør i...

★★★★★★ Duften af Betlehem er en oplevelse for alle sanser

Teaterhuset Filurens Duften af Betlehem er mere end blot...

Christian Lollike stopper som direktør for Sort/Hvid

Efter mere end 10 år på posten som kunstnerisk...

Holberg goes black – seriøst sjov, sproglig energiudladning

Sikke et brag af en afslutning på Dansk Teater...
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
spot_imgspot_img

★★★★☆☆ Ophav – dunkelt familiedrama om medaljens bagside

Team Teatret og Teater Rum er aktuelle med Lars Dammarks familiedrama Ophav, der handler om en families forretningssucces på bekostning af familielivet. Jørgen Böllugaze er...

Anna Balslev er ny husinstruktør på Det Kongelige Teater

Det unge talent, Anna Balslev, tiltræder som husinstruktør i Skuespillet på Det Kongelige Teater fra sæson 2023/24. Anna Balslev er særligt kendt for sine sanselige,...

★★★★★★ Duften af Betlehem er en oplevelse for alle sanser

Teaterhuset Filurens Duften af Betlehem er mere end blot en teaterforestilling. Det er en totaloplevelse, der fanger og stimulerer alle barnets sanser i en...