Populært lige nu

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Open call til Dramatiker Væksthus

Ansøgningsfrist 1. juli 2023

Esther Lee Wilkinson bliver huskoreograf på Odense Teater

Koreograf Esther Lee Wilkinson tiltræder i de kommende to sæsoner i en nyoprettet stilling som huskoreograf på Odense Teater. Odense Teater, ønsker et større fokus...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Fuck Katharsis – interessant udfordring af tragediens virkemidler

Aveny-Ts huskunstner Emil Rostrup er nået til nummer to i sin trilogi, der aktualiserer og dekonstruerer karakterer og begreber fra det klassiske, græske teater. I Fuck Katharsis gælder det tragediens evne til at vække følelser i tilskueren – og i Rostrups udgave i skuespilleren.

Tani Dibasey dasker rundt mellem os i Aveny-T’s foyer. Smalltalker lidt her, peger stolt på green screen setuppet i rummets ene ende, som Fuck Katharsis har arvet fra Skyggen, der netop har spillet på teatrets hovedscene. Den fjerde væg er med andre ord udraderet i dette andet forsøg, hvor huskunstner Emil Rostrup i en trilogi kobler nutid med antikken i et processuelt format.

Fuck Katharsis
Fuck Katharsis på Aveny-T. Foto Emil Rostrup.

I wanna feel

Første forsøg var Ødipus Kitsch om kontrol og kontroltab og om at åbne øjnene. Nu gælder det begrebet katarsis, som ligesom Ødipus stammer fra det græske teater. Katarsis betyder renselse opnået gennem kunsten. Ved at se andre lide og begå fatale fejltrin kunne den klassiske græske tragedie fremkalde frygt og medlidenhed i publikum og dermed rense deres sjæle.

Emil Rostrups forsøg forrykker perspektivet, for det er skuespilleren Tani Dibasey, der indædt kæmper for mærke noget. ”I wanna feel,” messer han i en uendelighed, da alle er placeret i det grønne rum og et lille filmkamera går på omgang mellem os, så vi kan filme, så han ”ser sejest ud”.

Fuck Katharsis
Fuck Katharsis på Aveny-T. Foto Emil Rostrup.

Ham gad jeg godt se som Hamlet

Mediering er altså et konkret fysisk greb, hvor vi ser Tani Dibasey i tre varianter, live og på en lille og lidt større skærm. Sammensmeltningen mellem scene og sal forlænges i en sammensmeltning af fortælleniveauer. Hamlet, Macbeth og Romeo kommer forbi i Tanis jagt på følelserne indeni. Disse scener afkodes nemt som skuespil, men hvad med de andre? Er de autofiktive elementer fra Tani Dibaseys liv eller er de lige så meget skuespil? Det er ikke til at afgøre i situationen, og det er et interessant element i noget, der ellers let kunne være blevet en temmelig narcissistisk omgang egoonani.

Tani Dibasey sætter de klassiske tekster lige i skabet. Ham ville jeg gerne se som Hamlet, Romeo, Macbeth eller hvem som helst af Shakespeares tragediekarakterer. Hvorfor Shakespeare skal ind som mellemmand, forklares ikke, men kunne jo være af den lavpraktiske årsag, at skuespilleren kan disse roller fra tidligere.

Fuck Katharsis
Fuck Katharsis på Aveny-T. Foto Emil Rostrup.

Fuck gerne katarsis, men stop dog med at sige fuck

De intense klassikerscener veksler med de mere løse ”I wanna feel”-scener, der ridser et svært ungdomsliv op og hvor karakteren eller skuespilleren Tani hævder at have spillet skuespil, siden han forlod den lukkede anoreksi-afdeling som teenager. Er det sandt? Vi ved det ikke og bliver ikke hjulpet af hans afskedssalut ”Glem det hele. Nothing is real” eller af de efterfølgende rulletekster. Men scenerne er trods deres af og til lidt sjaskede struktur jo i hvert fald kunstnerisk sande og kan mærkes.

Emil Rostrups forsøgstrilogi er ikke for alle. Dertil er der også denne gang for meget pueril pseudoprovokation og pink plysmasker involveret. Intentionen om at opløse dramaets elementer i et alternativt forsøg på at bryde igennem til følelser har bestemt noget for sig, og Fuck Katharsis har både determination, porøsitet og ikke mindst en fremragende skuespiller til at gøre det.

Men ingen forestillinger nogensinde er blevet mere autentiske eller rørende af, at hvert femte ord – dog ikke i klassikersekvenserne – er det selvdøde ”Fuck”.  Det er bare slap og uopfindsom sprogbrug, der skæmmer og trækker intensiteten ud af det ellers overvejende interessante forsøg, der i øvrigt har en ligesindet formmæssig pendant, dog med et klarere deklareret autofiktivt indhold, i forestillingen Kend dig selv om internaliseret racisme og islamofobi, der netop har spillet i Koncertkirken.

Huskunstner og instruktør: Emil Rostrup. Instruktørassistent: Sara Sieben. Lyddesign og videoteknik: Kevin Eagle. Lysdesign: Jim Falck. Tonemester: Carl Emil Amundsen. Teknisk afvikler og forestillingsleder: Therese Nauta.

Medvirkende: Tani Dibasey.

Fuck Katharsis spiller 1. – 11. marts 2023 på Aveny-T.

Seneste

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Tårnby Park Performance Festival 2023 – med kunsten som vejviser

Siden den første festival i 2021 har Tårnby Park...

Aveny-T er sikret økonomisk endnu et år

Aveny-T tildeles 3,5 millioner kroner af de 320 millioner...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

★★★★☆☆ Til de lyse morgener – på bittersød udflugt med festens rus og melankoliens tomhed

Til de lyse morgener føles som lige dele teater og polterabend. Som en del af konceptet Udflugten tager Aarhus Teater publikum med på en...

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først fylder Passage mini festivalen lystgården Flynderupgård ved Espergærde og derefter byder Teater ZeBU og Børnekulturhus...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...