Populært lige nu

★★★★☆☆ Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet – råt, scenisk opråb

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet på Aalborg Teater giver krop til Glenn Bechs manifest i en poetisk, rørende og kompromisløs forestilling forløst af...

The female gaze i horrorformat – interview om Den anden på Sydhavn Teater

Performer Katrine Leth og scenograf Freya Sif Hestnes undersøger kærlighedens komplekse natur i deres horror-inspirerede forestilling DEN ANDEN, der er aktuel på Sydhavn Teater....

Open call – Teater Får302

Deadline: 2. januar 2024
Annoncespot_imgspot_img

Kirsten Dehlholm modtager Karl Mantzius Pris 2023 

Selskabet for Dansk Teaterhistorie uddelte i går aftes på Husets Teater den årlige Karl Mantzius Pris for syvende gang. Bestyrelsen havde enstemmigt valgt Kirsten Dehlholm fra Hotel Pro Forma som årets prismodtager. 

Selskabets forperson, Alette Scavenius, begrundede i sin tale valget med Kirsten Dehlholms ukuelige og utrættelige indsats for at tilføre scenekunsten nye dimensioner ved at arbejde ”tværæstestisk, tværmedialt, tværkulturelt – alt muligt, der starter med ’tvær’ – men uden at være tvær, derimod ofte på tværs”.

Kaleidoskop af viden og indsigt

Talen fortsatte: 

“På tværs i forhold til det gængse scenekunstsprog, på tværs i forhold til hvor man normalt skal møde scenekunsten, og på tværs i forhold til hvem man trækker helt ind til sig i et tæt samarbejde. Dine forestillinger har fundet sted alle vide vegne; det er rummet, der er vigtigt; rummet, som kan være ude i fri luft, inde på et museum, op og ned ad en trappe på Axeltorv, inde i en kirke – alle steder, som giver mening i forhold til at udfordre publikum og give dem et ekstra lag i deres sansning. For sansningen er afgørende for dig: det, som øjet ser og opfatter, er styrende for deres oplevelse. 

Oveni det kommer hele det kaleidoskop af viden og indsigt, som du forkæler og udfordrer dit publikum med; længst glemte klassiske værker får nyt liv i dine hænder, men der følger ingen brugsanvisning med; publikum må åbne op for alle sanser og stille sig til rådighed for din kunst.” 

Kirsten Dehlholm kvitterede ved at bekræfte at det er rummet, der er styrende for hendes kreative proces samt de tekster, som samtidens danske forfattere gennem tiden er blevet opfordret til at skrive til Hotel Pro Forma – lige fra Ib Michael, Inger Christensen og Per Højholt til Helle Helle og Harald Voetmann. Herefter læste hun udvalgte tekster op fra forskellige forestillinger og gav lidt baggrund til hver især. 

Karl Mantzius (1860-1921) var skuespiller, instruktør, maler og teaterhistorisk forsker og grundlægger af Selskabet for Dansk Teaterhistorie 1912. 

Prisens fundats lyder: Prisen uddeles til et teatermenneske, det være sig ‘kunstner, administrator, forsker eller ildsjæl, som gennem sit unikke arbejde for dansk teater har bidraget til teaterhistorien’ 

Tidligere modtagere: 

• 2016 Skuespilleren Ghita Nørby 

• 2017 Instruktøren Elisa Kragerup 

• 2018 Tidl tv-teaterchef (DR) Bjørn Lense-Møller 

• 2019 Forfatteren og oversætteren Niels Brunse 

• 2021 Dramatiker og teaterleder Michael Ramløse 

• 2022 Forlægger Henrik Borberg, Forlaget Multivers 

• 2023 Performancekunstneren Kirsten Dehlholm, Hotel Pro Forma 

Med prisen følger en kopi af Axel Lochers statuette af Karl Mantzius i rollen som Andreas Blegnæb i  Shakespeares Helligtrekongersaften på Det Kongelige Teater 1892.

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

Østre Gasværk Teater introducerer sit eget Musikteaterlandshold

I sine bestræbelser på at skabe det bedste og...

Teaterseminar 2023 – scenekunstens Hjallerup Marked i fin form

Midt i november mødtes Danmarks Teaterforeninger med teaterproducenter og...
Annonce
Annonce