Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

Kirsten Dehlholm modtager Karl Mantzius Pris 2023 

Selskabet for Dansk Teaterhistorie uddelte i går aftes på Husets Teater den årlige Karl Mantzius Pris for syvende gang. Bestyrelsen havde enstemmigt valgt Kirsten Dehlholm fra Hotel Pro Forma som årets prismodtager. 

Selskabets forperson, Alette Scavenius, begrundede i sin tale valget med Kirsten Dehlholms ukuelige og utrættelige indsats for at tilføre scenekunsten nye dimensioner ved at arbejde ”tværæstestisk, tværmedialt, tværkulturelt – alt muligt, der starter med ’tvær’ – men uden at være tvær, derimod ofte på tværs”.

Annonce

Kaleidoskop af viden og indsigt

Talen fortsatte: 

“På tværs i forhold til det gængse scenekunstsprog, på tværs i forhold til hvor man normalt skal møde scenekunsten, og på tværs i forhold til hvem man trækker helt ind til sig i et tæt samarbejde. Dine forestillinger har fundet sted alle vide vegne; det er rummet, der er vigtigt; rummet, som kan være ude i fri luft, inde på et museum, op og ned ad en trappe på Axeltorv, inde i en kirke – alle steder, som giver mening i forhold til at udfordre publikum og give dem et ekstra lag i deres sansning. For sansningen er afgørende for dig: det, som øjet ser og opfatter, er styrende for deres oplevelse. 

Oveni det kommer hele det kaleidoskop af viden og indsigt, som du forkæler og udfordrer dit publikum med; længst glemte klassiske værker får nyt liv i dine hænder, men der følger ingen brugsanvisning med; publikum må åbne op for alle sanser og stille sig til rådighed for din kunst.” 

Kirsten Dehlholm kvitterede ved at bekræfte at det er rummet, der er styrende for hendes kreative proces samt de tekster, som samtidens danske forfattere gennem tiden er blevet opfordret til at skrive til Hotel Pro Forma – lige fra Ib Michael, Inger Christensen og Per Højholt til Helle Helle og Harald Voetmann. Herefter læste hun udvalgte tekster op fra forskellige forestillinger og gav lidt baggrund til hver især. 

Karl Mantzius (1860-1921) var skuespiller, instruktør, maler og teaterhistorisk forsker og grundlægger af Selskabet for Dansk Teaterhistorie 1912. 

Prisens fundats lyder: Prisen uddeles til et teatermenneske, det være sig ‘kunstner, administrator, forsker eller ildsjæl, som gennem sit unikke arbejde for dansk teater har bidraget til teaterhistorien’ 

Tidligere modtagere: 

• 2016 Skuespilleren Ghita Nørby 

• 2017 Instruktøren Elisa Kragerup 

• 2018 Tidl tv-teaterchef (DR) Bjørn Lense-Møller 

• 2019 Forfatteren og oversætteren Niels Brunse 

• 2021 Dramatiker og teaterleder Michael Ramløse 

• 2022 Forlægger Henrik Borberg, Forlaget Multivers 

• 2023 Performancekunstneren Kirsten Dehlholm, Hotel Pro Forma 

Med prisen følger en kopi af Axel Lochers statuette af Karl Mantzius i rollen som Andreas Blegnæb i  Shakespeares Helligtrekongersaften på Det Kongelige Teater 1892.

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...