Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Up Comedy Festival vil gøre nye talenter og kvindelige stand-uppere mere synlige i branchen

I denne uge begynder Up Comedy Festival. En festival, der vil vise bredden i den danske stand-up branche, styrke talenterne og synligheden af kvindelige stand-uppere. ISCENE tog en snak med Michael Schøt, der er komiker og bestyrelsesmedlem i Up Comedy Festival. 

Hvad er det for et blik på comedy, I vil facilitere?

“De fleste danskeres syn på stand-up er i meget høj grad styret af, hvem der er på tv. Og det er jo ikke noget, komikerne bestemmer. Det er tv-redaktørerne. Så der går utrolig mange meget dygtige komikere rundt, som den brede befolkning ikke kender. Dem vil vi meget gerne vise frem.

Alene hvis man kigger på festivalens talentkonkurrence, hvor vi kårer årets talent, så er halvdelen af komikerne kvinder. Og det er ikke engang forceret. Der er utrolig mange kvinder på de små open mics, der laver stand-up. Problemet er bare, at de har ekstremt svært ved at komme i tv og få eksponering. Det er en usynliggørelse, vi meget gerne vil kæmpe imod”. 

Hvad ser du som comedy-genrens største potentiale i dag?

“Vi oplever en stigning i både billetsalg og interesse i disse år, og der skal nok klogere mennesker til at svare på præcis hvorfor, men jeg fornemmer generelt en stor glæde ved live underholdning. Vi sidder alle sammen og glor ned i den samme skærm og ser de samme trends og samme videoer og det er – ærligt – ret kedeligt, er det ikke?

Vi oplever en stigning i både billetsalg og interesse i disse år

At sidde i et rum fyldt med mennesker og grine er en følelse, det er meget svært at stikke. Det er ukompliceret, umiddelbart og ægte. Næsten det diametralt modsatte af alt der foregår på din favorit-skærm.

Specielt følelsen af at grine på tværs af aldersskel, af etniske skel, af politiske skel er vidunderligt. Når du sidder der i mørket og ser komikeren fjolle, så er du bare dig. Du er ikke alle de kasser, folk prøver at putte dig ned i. Det er rent!”

Up Comedy Festival Comedy Zoo. Foto: Andreas Martin
Comedy Zoo. Foto: Andreas Martin

Hvad håber du, jeres festival kan være med til at understøtte i forhold til comedy-genren fremadrettet? 

“Der er ingen tvivl om, at stand-up har brug for at have nogle trædesten internt i branchen, hvor man som ungt talent har noget at sigte efter, som ikke er styret af tv-folk, management-bureauer og alt der imellem. Der er ekstremt meget fokus på at pitche tv-programmer, lave radio eller slå igennem på TikTok – og alt den tid, man bruger på det, er jo tid, der går fra at blive bedre til at optræde foran et live publikum.

De er ikke nødvendigvis modsætninger. Det skal ikke lyde sådan. Men det ville bare være vidunderligt, hvis vi havde mulighed for at hylde det rene. Stand-uppen. Comedyen uden alt det andet”.

Hvad er det for en festival, I laver? 

“Up Comedy Festival er en stand-up-festival, hvor man kan opleve flere af landets talenter i comedy-branchen lave shows af 50-60 minutters varighed side om side med nogle af landets mere etablerede komikere, som Thomas Warberg og Christian Fuhlendorff.

Målet for festivalen er at vise bredden i den danske stand-up branche

Målet for festivalen er at vise bredden i den danske stand-up branche. Alene ticketmaster sælger over 500.000 billetter om året til stand-up og Comedy Zoo har over 50.000 besøgende igennem om året. Men som med alt andet så er det de store navne, kendt fra tv, der trækker. De kommer også på Up Comedy Festival, men det særlige er, at store dele af vækstlaget er repræsenteret på lige fod i programmet”. 

Hvordan ses det i jeres kuratering af medvirkende?

“Endemålet er faktisk at have en helt ukurateret festival om nogle år. Vi er meget inspireret af den skotske comedy-festival, Edinburgh Fringe Festival – en helt åben festival.

Det er klart, at her på vores første år, har vi været begrænset af, at mængden af komikere, der lige kan lave en times solo show, ikke er uendelig lang. Det er noget, der tager lang tid at lave. Men vi har været heldige at samle et hold af pionerer, der arbejder hårdt på, for at få en comedy-festival op at stå”.

Up Comedy Festival afholdes 16. – 22. oktober 2023. Se hele programmet her.

Festivalen er en non-profit forening stiftet af Thomas Warberg, Heino Hansen, Michael Schøt, Christian Fuhlendorff og Comedy Zoo.

Der optræder over 50 komikere. Fra A-navne til nye talenter.  

Hovedprogrammet består af soloshows på 50-60 minutter, men man kan også opleve impro, lipsync battle, late mics og panelshows. 

Seneste

Aalborg Teater får ny ledelse

Aalborg Teater meddeler i dag, at to nye direktører...

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Aalborg Teater får ny ledelse

Aalborg Teater meddeler i dag, at to nye direktører...

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer, chefredaktør ISCENE. Tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Aalborg Teater får ny ledelse

Aalborg Teater meddeler i dag, at to nye direktører er fundet og fastansat. Claus Nørgaard Poulsen, der har været midlertidig direktør siden februar, bliver...

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...