Populært lige nu

Holdet er stjernen – Elisa Kragerup og Eva Præstiin takker af på Betty Nansen Teatret

Direktørduoen Elisa Kragerup og Eva Præstiin har siden 2019 arbejdet med kollektive tilgange til at skabe scenekunst på Betty Nansen Teatret under navnet BETTY...

Det skal du se på KLAP-festival 2025

KLAP-festival
Annonce

★★★☆☆☆ Marias barn – Guds søn: Hyggelig genfortælling af bibelhistorien

Parkteatrets musikalske genfortælling af bibelhistorien Marias barn – Guds søn er både rar og hyggelig, uden at vi nødvendigvis får så meget nyt tilført til fortællingen om Maria og Jesusbarnet.

Annonce

Parkteatrets leder Karen Nielsen har dramatiseret den gamle bibelfortælling om Jesu liv, korsfæstelse og opstandelse. Forestillingen præsenteres på teatrets hjemmeside med ordene: ”med menneskelige øjne vil vi se på det guddommelige”. Det ved jeg nu ikke rigtig, om jeg oplevede.

Marias barn – Guds søn er en fin genfortælling, der er sat i scene meget enkelt med tekst, musik og karakterskitser. En art highlight-fortælling for to personer med de klassiske karakterer og kendte replikker fra den gamle bibelhistorie.  

Guds søn
Karen Nielsen som Maria og Rikke Øland på trompet i Marias Barn Guds Søn på Parkteatret. Foto: Cæciliie P.V. Pedersen

En fortælling drevet af ord og musik

Karen Nielsen står selv i front som fortæller og fortolker af de mange karakterer, vi møder undervejs. Hun står på scenen sammen med musiker Rikke Øland, der skaber dynamik og fine stemninger med blæs, body-percussion og slagtøj. Sammen driver de fortællingen.

Efter en lidt fjumset start, hvor Karen Nielsen foregiver at være i tvivl om, hvor i bibelhistorien hun vil begynde, mens Rikke Øland sætter toner an til lidt rodet julelyd fra både Et barn er født i Betlehem og På loftet sidder nissen, kommer historien i gang.

Annonce

Michael Nøhr har beriget Karen Nielsen med et stort tørklæde, som hun undervejs får udnyttet optimalt

”Vi starter med hans forældre,” lyder det fra Karen Nielsen. Hun står i scenograf og lysdesigner Mikkel Magnus Olsens forenklede univers, indrammet af et par høje trekanter med gamle skrifttegn, en farvet mosaikrude og en kasse, der fungerer som stol. Kostumier Michael Nøhr har beriget Karen Nielsen med et stort tørklæde, som hun undervejs får udnyttet optimalt, når hun personificerer forskellige karakterer og tørklædet tages i brug som blandt andet Jesusbarn, fiskenet og kappe.

Guds søn
Karen Nielsen og Rikke Øland på trompet i Marias Barn – Guds Søn på Parkteatret. Foto: Cæciliie P.V. Pedersen

Satiriske sladderkællinger

Historien væves sammen af de mange skift imellem historiefortælling, karakterskitser og musik. ”Vi møder Maria ved brønden,” forklarer Karen Nielsen således videre, før hun vikler tørklædet om hovedet og forvandles til Maria. Hun er gravid, men i vildrede: ”Jeg har jo kun kysset med Josef?” siger hun undrende.

Teksten er således frisket op med moderne udtryk og små remser, der fungerer som små finurlige indspark for det ældre publikum

Karen Nielsen trækker tørklædet af, mens musiker Rikke Øland træder frem på scenen. Hun stiller sig ryg mod ryg med Karen Nielsen og smasker højlydt, mens hun slår en simpel rytme på noget, der minder om en miniature bongotromme. Nu er de den satiriske sladderkællingeduo, som løbende ridser tematik og fortælling op. Med slesk stemmeføring og smask bitcher de over Maria, som de mener ”nok er blevet overmandet, men næppe af Helligånden”.

Rikke Øland træder ud på siden af scenen med sin trompet. Karen Nielsen er nu Josef, som er rasende over Marias graviditet, hvilket markeres med lidt vrede bokseslag i luften. Maria og Josef forsones og drager mod Betlehem, hvor de skal skrives i mandtal, ”for det var før, folk havde NemID”. Teksten er således frisket op med moderne udtryk og små remser, der fungerer som små finurlige indspark for det ældre publikum.

Guds søn
Karen Nielsen og Rikke Øland i Marias Barn – Guds Søn på Parkteatret. Foto: Cæciliie P.V. Pedersen

En sanselig helhedsoplevelse

Hans Henrik Clemensen har instrueret, så tekst, musik og karakterer flettes sammen og understøtter den sanselige helhedsoplevelse. Historien og karakterernes bevæggrunde fremstår tydeligt. Fortælletempoet holdes i ro og giver plads til også at nyde den musikalske oplevelse. Teksten er konkret med tydelige udsagn om, hvad der skal ske, som da Jesus fx siger: ”Kom vi skal ud og helbrede og lave mirakler”. En række greb, som gør historien tydelig, og fortællingen let for børnene at forstå. 

Parkteatrets musikalske genfortælling af bibelhistorien er en helt igennem rar og hyggelig oplevelse

Karen Nielsen er en fin fortæller, der støttet af Rikke Ølands musikalske klange får os til at lytte i en rar stemning. Der er flere fine musikalske møder, som løfter fortællingen med lidt schwung og sjov, fx da Karen Nielsen som Josef skændes med Marias far, som Rikke Øland giver stemme med trompetens skarpe toner.

Jeg er ikke sikker på, jeg blev så meget klogere på Maria eller Jesus efter at have set Marias barn – Guds søn, men Parkteatrets musikalske genfortælling af bibelhistorien er en helt igennem rar og hyggelig oplevelse, der på en yderst behagelig måde introducerer eller genopfrisker fortællingen om Jesus liv, korsfæstelse og opstandelse.

Seneste

★★★★★☆ Shroud – sorg i fysisk form

Himherandit Productions og Art & About i co-produktion med Bora Bora

Det, vi ikke taler om – ny musical sætter fokus på en hverdag, hvor alt går for stærkt

Musicalen Efterlysning på Fredericia Musicalteater sætter ord og musik...

Nyhedsbrev

Udforsk videre

★★★★★☆ Shroud – sorg i fysisk form

Himherandit Productions og Art & About i co-produktion med Bora Bora

Det, vi ikke taler om – ny musical sætter fokus på en hverdag, hvor alt går for stærkt

Musicalen Efterlysning på Fredericia Musicalteater sætter ord og musik...
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer, chefredaktør for udvikling og ISCENE Live. Tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er juryformand for Årets Reumert.
Annonce

★★★★★☆ Shroud – sorg i fysisk form

Himherandit Productions og Art & About i co-produktion med Bora Bora

Det, vi ikke taler om – ny musical sætter fokus på en hverdag, hvor alt går for stærkt

Musicalen Efterlysning på Fredericia Musicalteater sætter ord og musik til det moderne menneskes hverdagsfrustration. Musicalperformerne Søren Torpegaard Lund, Johanne Milland og Diluckshan Jeyaratnam står...