Del

Anden 25
2.-27. okt i
Royal Arena
1.-2. nov i
Jyske Bank Boxen

Anders Matthesen er uomtvisteligt Kongen af dansk stand-up, men komik er og bliver benhård business. Selvom man er landets nok dygtigste stand-up-komiker, så skal man opdatere sig selv ind imellem.

Må vi stadigvæk pjatte?

Jo, Anders Matthesen, selv i vores restriktionsfyldte nutid må man godt pjatte. Og du svarer også selv på dit retoriske spørgsmål i Anden 25, for du pjatter en del. Kanterne er ikke så skarpe, at man får blå mærker, hvis man støder sig på dem. Det er fest og ballade, en glad aften i godt selskab med 13.499 andre mennesker i Royal Arena.

For mindre end Royal Arena kan ikke gøre det, når landets mest feterede, mest ordlegende småvrisne og gispende-sjove komiker fejrer sine imponerende 25 år på scenen – i en alder af 43 år.

Derfor er hans entré nærmest som at se Hamlets fars genfærd manifestere sig midt i Ørestaden, da Matthesen gør sin entré. I en flod af teaterrøg dukker han frem med kappe og høj kongekrone. Kongen af dansk stand-up is in the building.

Nok har han et uhyre klart blik for alle andres fejl og fordomme, men han skåner sandelig ikke sig selv. Selvironien og den sårbarhed, der ligger bag den, er endnu en grund til, at Anders Matthesen er så god en komiker.

At han er kongen, har han allerede sat fed streg under ved at vælge gigant-hallen Royal Arena som scene til sit jubilæumsshow. Mindre kan selvfølgelig ikke gøre det. Og op ad væggene, helt op til loftet er der denne premiereaften tapetseret med forventningsfulde fans. Der jublende modtager denne ene mand – han må nærmest bare være en prik set fra øverste række? Der er heller ingen problemer med at fylde scenen med sig selv, sketches og sang. Man kan dog godt diskutere, om så kolossal en sal er egnet til så intim en scenegenre som et stand-up-show trods alt er.

Måske er det en tilsnigelse at sige, at Anders Matthesen fylder scenen alene. Med sig har han nemlig en række guest stars: En håndfuld af hans mest elskede og tilbedte karakterer. Har man først hørt mere end 13.000 menneskers jubelbrøl i det øjeblik navnet Stewart Stardust runger ud i salen, må man konkludere, at Anders Matthesen selv ikke er aftenens største stjerne – det er derimod Anders Matthesen i forklædning.

Men han har også lovet det trofaste publikum fra starten, at denne aften er deres. Han vil give publikum det, de vil have – noget, ingen kunstnere med respekt for sig selv ellers vil sige højt!

Det vil Anders Matthesen godt. Han giver dem til og med magten over showet ved at kunne vælge, hvad der skal ske på scenen via SMS-afstemninger.

Der bliver gravet i lommerne efter mobilen og tastet løs. Uden det på noget tidspunkt går fuldt ud op for alle, at de egentlig bare indirekte bekræfter Anders Matthesens senere provo-pointe om, at demokratiet er overvurderet, for 80 procent af befolkningen er alligevel for dumme til, at de burde have indflydelse. Brugerinddragelsen er et spil. Resultatet er bestemt på forhånd, men at dømme efter begejstringen for valgene, kender komikeren også sit publikum indgående.

At han gør det, bliver måske i sidste ende også showets akilleshæl. For trods to timers nonstop sceneoptræden, trods mødet med elskede karakterer og lige til sidst en aflevering af de ekvilibristiske ord-guirlander, Matthesen er berømt for, mangler showet den skarphed og frækhed, som Matthesen med god grund mestrer så mavekildrende godt.

Det klare, præcise blik komikeren har for sin tid, for vores ageren og færden, trækker han frem til sidst i det, der nærmest bliver en morale over tiden og os. Med #MeToo, krænkelseskultur og forbud – men selv om Matthesen her endelig når til det, han ellers er allerbedst til, føles det som et ekko af noget, mange andre af hans kolleger allerede har forholdt sig til og twistet for os.

På den måde er der strejf af en besk sandhed i Anders Matthesens egen dommedagsprofeti om, at også han og komik afleveret på en scene, måske også står overfor en udløbsdato.

Eller nej, selvfølgelig gør de ikke det. Men komik er og bliver benhård business. Selv om man er landets nok dygtigste stand-up-komiker, så skal man opdatere sig selv ind imellem. Ikke i et jubilæumsshow, det er fair nok, at det er hygge og dejlige fælles minder, vi deler der.

Men så de næste 25 år? Dem er jeg stadig fuld af forventninger til, og til hvad Anders Matthesen vil fylde dem med. For det er jeg sikker på han nok skal, og vil kunne. Kongen af dansk stand-up.

Medvirkende: Anders Matthesen
Instruktør: Nikolaj Cederholm
Scenograf: Palle Steen Christensen
Koreograf: Anja Gaardbo
Lysdesigner: Peter Fisker
Lyddesigner: Malte Oscar
Komponist/musikproducer: Peter Hellemann

Spiller i Royal Arena, København, den 25.-27. oktober og i Jyske Bank Boxen 1. og 2. november 2018
Læs mere her