Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ I al slags vejr – Jeg kan ikke få mit smil af!

Vaudeville-æggende Joy-Maria Frederiksen og Kaptajn Haddock-koleriske Jacob Morild giver Benny Andersens tekster nyt liv i en gennemmusikalsk og aktuel mosaik om de sære danskere, livet, kærligheden og sproget. 

Benny Andersen udgav over 100 digtsamlinger, noveller og romaner fra debuten med Den musikalske ål i 1960 til en samling af udvalgte digte i 2017, året før han døde. Han er kendt for svenske Svantes viser, for Snøvsen, som man så let kan gå fra og for sin særlige sans for at omskabe det talte sprog til tekster, der med en egen blid og humoristisk sandhed revser den danske egenart. 

Jacob Morild har med vanlig sans for rytme og dramaturgisk forløb sammensat en mosaik af en brøkdel af alle disse mange tekster, en begavet og hamrende musikalsk mosaik, hvor tekster snor sig ind og ud af hinanden og generøst giver os det andersenske univers i ny og aktuel aftapning og de sære mennesker, vi kalder danskere. 

I al slags vejr
I al slags vejr på café Liva. Pressefoto

En mosaik, der viser Benny Andersens talent for såvel solskin i sindet og tristesse på bunden af glasset. Jacob Morild kan om nogen være den mest grundsure kaptajn Haddock-agtige gnavpotte, og i I al slags vejr får han det perfekte modspil af Joy-Maria Frederiksens sødmefyldte spilopper. ”Øst er øst og Vest er vest, og de to vil hele tiden mødes”, som hun mildt resigneret konkluderer, efter parret har sunget Kaj og Andreas Vennesang med de så kendte linjer ”Det er rart at være alene-men det er bedst at ha’ en ven”. 

Vennesang afrunder første sektion, hvor Morild, Frederiksen og de to fortræffelige musikere Eva Skipper og Nicolai Majland har vækket forfatterskabet i nattøj med morgenavis og Humørsvingninger. Derpå følger en sekvens med tekster om danskhed, der selvfølgelig punkteres, fordi er vi egentlig ikke svenskere? Det særligt danske udfordres i en lille håndfuld tekster med højdepunkt i Morild maskingevær-aflevering af Den danske sommer er ustabil, som Frederiksen bryder med omkvæd i skøn, æggende vaudeville-stil. Hun er næsten helt Liva Weelsk med både en melankolsk visesanger og en kæk refrænmatrone gemt under natskjorten. Første del rundes efter den rene Novemberblues af med forestillingens titelsang, hvor parret som to små frække unger laver vejrballade. 

LÆS OGSÅ: Det store stilehæfte er overvældende vellykket

I anden del bevæger kvartetten sig fra det mestendels finurligt sjove univers over i forfatterskabets mere erotiske og eksistentielle tekster. Der gives plads til alvoren, tidens gang, langsomhed, det svære liv, den ikke nemmere kærlighed til Den vanskelige fætter og sågar til lidt tidlig øko-ativisme i den billedstærke Hymne til natten, hvor et par sugende strofer fra Stjerneklart sniger sig ind: ”Vi steg mod åbne stjerner i dit hjertes ballon”. Forelskelsens sus fejer os med og mest af alt viser anden del, at Benny Andersen kunne mere end at drille danskerne, at han vel er en af de største kærlighedspoeter i nyere tid. Allersmukkest står Da jeg mødte dig, hvor Morild fordrukken-rå kravler op af glasset og blidt møder Frederiksens indtagende stemme. 

I al slags vejr
I al slags vejr på café Liva. Pressefoto

Vi får selvfølgelig også en vild version af klassikeren Smil og klapper os ud på Go’ nu nat. Morilds mosaik får blandet kendte og mindre kendte tekster, så alle kan gå ind i hans univers, trække skævt på smilebåndet af de sproglige sansninger, slå sig på låret over Morild vrissenhed og Frederiksens lattermildhed – og få en lille klump i halsen, for sådanne øjeblikke rummer denne fine og bundmusikalske mosaik også.

Læs mere om forestillingen her

Seneste

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Flere unge går i Det Kongelige Teater – interview med Kasper Holten

Den seneste årsrapport fra Det Kongelige Teater viser både...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde torsdag aften premiere på Bone Whispers og Urbane Saints på Aveny-T. Syv forskellige dansere hvirvler,...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på de skrå brædder, hvor han ikke længere skal have de store danseroller i musicals. Det...