Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Jakob Tekla Jørgensen i spidsen for nyt teater i Viborg

Viborg får et helt nyt teater, White Hole Theater, som kombinerer Virtual Reality, animation og gaming med klassisk scenekunst. Det bliver den tidligere teaterchef for Teater Nordkraft, Jakob Tekla Jørgensen, der kommer til at stå i spidsen for teatret.

Traditionelt præsenterer et teater sine forestillinger i et fysisk rum foran et passivt publikum. Denne konstellation kommer White Hole Theater til at gøre op med. Viborgs nye teater vil nemlig kombinere den klassiske teateroplevelse med tre teknologidrevne fortællegreb – som samtidig repræsenterer strategiske indsatsområder i Viborg Kommune.

Annonce

Der skabes dermed en innovativ hybrid mellem det fysiske teaterrum og en vifte af virtuelle verdener. Nogle publikummer vil stadig befinde sig i det fysiske teaterrum, mens andre vil være til stede i det virtuelle rum. Nogle vil være statister i historien, der udspiller sig, mens andre får afgørende indflydelse på handlingens forløb.

Den første smagsprøve på White Hole Theaters hybridscenekunst, Arnolds spådom, kan opleves på Stænderpladsen i Viborg fra den 18. til 20. juni.

På sigt et nyt egnsteater

Det er Viborg Kommune, der i første omgang sætter projektet White Hole Theater i søen. Teatret bliver en del af Viborg Visuals, der samler animation med Viborg Kommunes øvrige visuelle satsninger som foto, film, XR og tegning i et helt nyt samarbejde på tværs af kultur, uddannelse og erhverv. På sigt er ambitionen, at teatret skal udvikle sig til et nyt egnsteater. En plads, der har været ledig siden udgangen af 2020, hvor Carte Blanche stoppede som egnsteater i kommunen.

I spidsen for projektet står scenekunstnerisk udviklingskonsulent, Jakob Tekla Jørgensen, der er Reumert-vinder og tidligere teaterchef på Teater Nordkraft i Aalborg, ligesom han har været bestyrelsesformand for Dansk Teater.

LÆS OGSÅ: Jakob Tekla Jørgensen skal udvikle scenekunsten i Viborg Kommune

”Hybridformatet gør det muligt at skabe scenekunst, som rummer helt nye elementer, der tilsammen vil definere og manifestere fremtidens dramatiske udtryk. Dermed bliver der sat en ny dagsorden for udviklingen af scenekunst, som forstår og omfavner de nye digitale formaters potentialer og særlige tiltrækningskraft,” udtaler Jakob Tekla Jørgensen om den nyskabende form i en pressemeddelelse.

White Hole Theater

En vigtig ambition med White Hole Theater er at nå ud til nye målgrupper – og i særdeleshed de unge, som generelt er sværere at få i teatret end de ældre generationer.

”Med sine innovative virkemidler og teknologier vil White Hole Theater være scenekunst for disse digitalt indfødte borgere,” udtaler Jakob Tekla Jørgensen.

Med sin placering i Viborg vil White Hole Theater være en integreret del af byens højteknologiske og internationalt anerkendte animationsmiljø. Satsningen på White Hole Theater ligger i naturlig forlængelse af Viborg Kommunes udnævnelse til UNESCO Creative City i kategorien Media Arts, som desuden tæller byer som Toronto, Lyon, Tel Aviv og Austin.

LÆS OGSÅ: Carte Blanche stopper som egnsteater i Viborg

”Den kreative drivkraft var i forvejen markant i Viborg, men siden UNESCO-udnævnelsen er den blevet endnu større. Vi har i tiltagende grad kunnet mærke hvilken gennemslagskraft, vi har på den kreative front – både lokalt, nationalt og internationalt. I årtier har vi været på niveau med verdens allerbedste på animationsområdet, og det er med stolthed og spænding, at vi nu kaster os over denne revolution af scenekunsten,” siger Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek, i pressemeddelelsen.

Læs mere om White Hole Theater her.

Seneste

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i...

Odysseen set fra kvindens perspektiv – interview med Out of Balanz

Out of Balanz har givet Odysseen et twist og...

Navnenyt – Anna Lawaetz er ny seniorforsker på Det Kgl. Bibliotek

Det Kgl. Bibliotek har udnævnt Anna Lawaetz til seniorforsker...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i...

Odysseen set fra kvindens perspektiv – interview med Out of Balanz

Out of Balanz har givet Odysseen et twist og...

Navnenyt – Anna Lawaetz er ny seniorforsker på Det Kgl. Bibliotek

Det Kgl. Bibliotek har udnævnt Anna Lawaetz til seniorforsker...

Dansk satire på tysk – interview med Mille Maria Dalsgaard fra Bühnen Halle

Mille Maria Dalsgaard tiltrådte som teaterleder for Bühnen Halle...
Annonce

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Odysseen set fra kvindens perspektiv – interview med Out of Balanz

Out of Balanz har givet Odysseen et twist og reaktualiserer fra 7. marts den græske myte om kong Odysseus som performancekoncert på AFUK Scene....

Navnenyt – Anna Lawaetz er ny seniorforsker på Det Kgl. Bibliotek

Det Kgl. Bibliotek har udnævnt Anna Lawaetz til seniorforsker pr. 1. marts 2024. Dermed styrker biblioteket indsatsen i forhold til fagområdet scenekunst. Anna Lawaetz er...