Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Stav til sex – nærværende, digitalt teater om køn, krop og sex

Teater og seksualundervisning er ikke to ting, der normalt hører til i samme kasse. Men ikke desto mindre er det netop kombinationen af de to, Teater V har skabt med deres underholdende, digitale forestilling Stav til sex.

Teater Vs digitale scene Future V sender teaterforestillinger live via Zoom. Et medie, langt de fleste af os er blevet tæt knyttet til i løbet af det seneste års tid. Og lige så fremmedartet og ny, som teatrets første forestilling Safe Space virkede i maj 2020, lige så naturligt føles det i dag at se Stav til sex afviklet samme sted.

Seksualundervisningsteater

De to skuespillere Laura Skjoldborg og Mikkel Becker Hilgart dukker op på min skærm i hvert deres Zoom-vindue, som var de blot to af de 102 deltagere i formiddagens møde. Under navnene Zara og Bertram spiller de rollerne som to bedste venner, der taler om sex og alverdens relaterede emner som køn, krop og prævention. Og de kommer vidt omkring i løbet af den lille time, iscenesættelsen af Sofie Diemers tekst varer.

“Peger alles pikke til venstre?”, spørger Mikkel Becker Hilgarts Bertram. “Hvordan slikker man en pige?” supplerer Laura Skjoldborgs Zara. Og så tager de ellers fat på en alternativ og opdateret gennemgang af emnerne, som vi kender fra skolens seksualundervisning med alt fra menstruationscyklus og slikkelapper til rejsningsproblemer og den første gang. I en alfabetiseret struktur hvor E står for erektion, K for kropsidealer, M for mødomsmyten og Æ for ærlighed, kommer vi igennem hele alfabetet fra A-Å.

stav til sex teater v
Stav til sex, Future V. Foto: Teater V

Teaterchef Pelle Koppel har med sin instruktion skabt en nærværende iscenesættelse, der hele tiden holdes i en let humoristisk tone. Selv når de mere alvorstunge emner som overgreb og nøgenbilleder tages op, sker det med Mikkel Becker Hilgart som den karikerede, komiske politimand Gert fra Grænsepolitiet. Og her handler det naturligvis ikke om den fysiske grænse i Syddanmark, men derimod om de personlige grænser, som aldrig må overskrides.

Stav til sex har fokus på minoriteter

Selvom der måske godt kunne have været skruet en my ned for karikaturerne og en tand eller to op for alvoren, som faktisk ligger fint og lurer lige under overfladen, så er Stav til sex overordnet set en virkelig vellykket digital forestilling.

Laura Skjoldborg og Mikkel Becker Hilgart formår at skabe et intimt rum, hvor de på troværdig vis deler ud af de to rollers personlige og ganske private erfaringer. De fortæller dels med ord og dels med overdrevne rekvisitter. Fx forvandles Laura Skjoldborg med en enkelt, detaljeret hovedbeklædning til en kæmpe penis, alt imens Mikkel Becker Hilgart gennemgår dens dele og funktioner fra top til tå – eller fra hoved til rod…

stav til sex teater v
Stav til sex, Future V. Foto: Teater V

Stav til sex er primært henvendt til skoleelever fra 8. klasse til og med 1.g. Og til trods for det forholdsvis korte format, når de to skuespillere at fortælle, forklare og vise meget. Det eneste, der egentlig mangler, er flere ord om forholdet mellem en kvinde og en mand. Sofie Diemers fokus ligger tydeligt på minoriteterne. Zara er homoseksuel og vil slet ikke forestille sig, at have sex med en mand. Og Bertram er en biseksuel mand, der blev født som kvinde. Men man kan selvfølgelig argumentere for, at langt de fleste bøger om sex nok især tager fat på kvinde/mand-forholdet, og at det derfor er fint, at forestillinger sætter fokus på noget andet. “Alt er okay”, konstarerer Mikkel Becker Hilgarts Bertram og tilføjer: “Man skal i bund og grund bare være den, man er”.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...