Populært lige nu

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024

Dramatikken findes

Holdet på Dramatikkens Hus har sendt denne replik til debatten om dansk dramatik kontra dansk litteratur, som blev rejst på ISCENE tilbage i september...
Annoncespot_imgspot_img

Ny bevilling til forskning i bevægelsen fra hørespil til lydteater

Forsker og dramaturg Anna Lawaetz, ph.d., der til daglig er ansvarlig for Teatersamlingen på Det Kgl. Bibliotek, har modtaget Kulturministeriets forskningsmidler til at forske og skrive en bog, der skal kortlægge bevægelsen fra hørespil til lydteater. Bevillingen løber fra 2023-2025. 

Man har de sidste fem år kunne følge en eksplosion i det lyddramatiske felt i Danmark såvel som internationalt. Fra at være knyttet til radiomediet og en sendeflade som hørespil, er der sket en kreativ appropriering af den lyddramatiske form i teaterverdenen. Det nye lydteater placerer publikum i uvante situationer og afspejler en teknologisk udvikling, hvor vi som lyttere ikke er bundet til et radioapparat i stuen, men kan bevæge os frit – eller træde ud af privaten og ind i iscenesatte rum og teatrale fællesskaber.

Fra 1975 til i dag

I projektet undersøges relationen mellem de nye lyddramatiske former og hørespillet historisk set fra 1975 til i dag med afsæt i Det Kgl. Biblioteks omfattende samlinger af hørespil. Tesen er, at produktionsforholdene har været afgørende for det lydæstetiske udtryk, og derfor også haft betydning for de dramaturgiske greb igennem tiden. 

Der er ikke lavet en større systematisk undersøgelse af hørespillet efter 1975 i Danmark. Der er således en del af projektet, der vil kortlægge hørespillets udvikling frem til nedlukningen af Radiodrama i 2018/19 for at sætte den kreativ opblomstring af lydteater udenfor institutionen i perspektiv.

Projektet ønsker derudover at styrke den fremtidige indsamling af dramatik på det nu meget fragmenterede lyddramatiske område. Man er derfor meget velkommen til at kontakte Anna Lawaetz, når man laver en lydforestilling eller en dramatisk podcast. Hun uddyber: ”Det kan være svært at få et overblik over det nuværende lydteaterlandskab, for det er sprudlende og foregår nogle gange udenfor etablerede institutioner. Derfor vil jeg være taknemlig for et praj, så jeg ikke overser noget i nutiden, når jeg fordyber mig i fortidens arkiver”.

Man kan se listen over hvad Kulturministeriets Forskningsudvalg har støttet her.

LÆS OGSÅ: Dramaturg og forsker: Lydteatret er kommet i klemme

Seneste

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som...

Samtidscirkus er sin egen unikke kunstform 

"Lad os slå fast én gang for alle: Samtidscirkus...

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som...

Samtidscirkus er sin egen unikke kunstform 

"Lad os slå fast én gang for alle: Samtidscirkus...

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024

Ina-Miriam Rosenbaum modtager Teaterpokalen 2023

Foreningen Danske Teaterjournalister har i går kåret årets modtagere...
Annonce
Annonce

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som havde premiere i 2019. Tivolis Balletteater og balletbørn fejer blidt og yndefuldt over scenen med...

Samtidscirkus er sin egen unikke kunstform 

"Lad os slå fast én gang for alle: Samtidscirkus er sin egen unikke kunstform," skriver lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns...

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024