Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

Skuespiller Marie Knudsen Fogh modtager Teaterpokalen 2022 

Mandag den 12. december har Danske Teaterjournalister kåret årets modtagere af deres tre teaterpriser, Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen. Prisoverrækkelsen fandt sted på Folketeatret i København, hvor prismodtagerne blev fejret af teaterjournalisterne sammen med teaterkolleger, teaterchefer og teaterorganisationer.

Det tre priser gives til personer, som har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats i dansk teater i det seneste år. Teaterprisernes pengebeløb er bevilget af Slots- og kulturstyrelsen.

Teaterpokalen

Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris og bliver af mange scenekunstnere anset for at være den mest ærefulde. Modtageren vælges af teaterjournalisterne blandt seks nominerede. I år faldt valget på  skuespiller på Aalborg Teater, Marie Knudsen Fogh, der er uddannet i 2013. Marie Knudsen Fogh modtager Teaterpokalen for sin enestående præstation i Edward Albees Hvem er bange for Virginia Wolf? på Aalborg Teater.

Teateranmelder Trine Wøldiche begrundede valget af pokalmodtageren i 2022 og sagde blandt andet:

”Årets modtager af Teaterpokalen mestrer alle tænkelige, menneskelige følelser og sindsstemninger på én gang. Hun har et fantastisk nærvær på scenen. Og en høj grad af nærvær i sit spil, der gang på gang får os til at tro på, at de menneske, vi ser, er helt og ægte. Uanset typen af rolle. Uanset, hvem hun spiller overfor. Uanset, hvilke mærkværdige fysiske udfoldelser eller lange, klassiske replikvekslinger, hun stilles overfor, så opleves hun autentisk og strålende. Som en furie indtog Marie Knudsen Foghs Martha scenen, en vaskeægte og overbevisende femme fatale.” 

Skuespiller Marie Knudsen Fogh modtager Teaterpokalen 2022. Foto: Lars Fabricius
Skuespiller Marie Knudsen Fogh modtager Teaterpokalen 2022. Foto: Lars Fabricius

En storsmilende Marie Knudsen Fogh takkede for Teaterpokalen 2022 og sagde blandt andet:

”Skuespillere siger altid, at de ikke læser anmeldelser. Jeg læser alle anmeldelser. Det er interessant, at nogle har som arbejde at mene noget om mit arbejde. Lige nu prøver jeg at tage det ind, at jo, jeg kan godt det, jeg laver. Men jeg ved også godt, at når jeg går til prøve i morgen kl.12, så er det væk igen! Tusind tak for prisen.”

Teaterpokalen er ledsaget af 50.000 kr. og en unika sølvskål fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Teaterkatten

Teaterkatten er en instruktørpris. Den blev i år givet til instruktør, koreograf og kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater Stephanie Thomasen for forestillingen Plejer er død – Kalinka.

Balletanmelder Vibeke Wern begrundede valget af prismodtageren i 2022 med blandt andet følgende ord:

”Årets prismodtager er ikke bare en opsigtsvækkende instruktør. Hun er også en yderst original idémager og koreograf. Det viste du, Stephanie Thomasen, igen i den forløbne sæson, da du kreerede og instruerede en opsigtsvækkende og original forestilling Plejer er død – Kalinka, der var afslutningen på din og Uppercut Danseteaters imponerende, modige og mørke trilogi om magtkamp, valgflæsk og russisk roulette. Som altid formåede du effektfuldt at blande og fusionere forskellige dansestilarter i et udtryksfuldt bevægelsessprog.”

Stephanie Thomasen modtager Teaterkatten 2022. Foto: Lars Fabricius
Stephanie Thomasen modtager Teaterkatten 2022. Foto: Lars Fabricius

Stephanie Thomasen takkede for Teaterkatten 202. Hun sagde blandt andet:

”Jeg ville ønske, at man kunne danse sin tak, men det kan man jo ikke, og jeg vil også gerne sige noget. Tusind tak for Katten. Vores trilogi har været hårdt arbejde, men spændende. Jeg sætter stor pris på mine dansere, der ikke har traditionelle danseuddannelser, men som kan så meget. Nu er vi trætte og vil lave lidt mindre ting, men så kommer vi stærkt igen, og indtil da vil jeg lune mig ved sølvkniven.”

Teaterkatten er ledsaget af 25.000 kr., samt en unika lagkagekniv i sølv fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl. 

Initiativprisen

Initiativprisen 2022 er teaterjournalisternes anerkendelse af et enestående initiativ på teaterområdet. Dette års prismodtager er foreningen Bæredygtig Scenekunst NU, der stiftet af Jacob Teglgaard og Christian Gade Bjerrum.   

Rie Hammer begrundede valget af prismodtageren i 2022 og sagde blandt andet følgende:

“I 2022 fik I for alvor fart på – og I har fået branchen til at stå sammen og støtte op om projektet. For I har rakt ud, lyttet og generøst delt ud af jeres erfaringer. I har vidensdelt, været til inspiration og jeres personlige engagement og store kærlighed til scenekunsten har kunnet mærkes i alt, hvad I gør. Med kampagnen Rethink Scenekunst Nu hævede I barren. I ville gøre den danske scenekunstbranche førende inden for bæredygtige kunstbrancher. Kampagnen løb over fire måneder. I havde tre hovedmål – Og fik dem skabt.”

Christian Gade Bjerrum og Jacob Teglgaard fra Bæredygtig Scenekunst NU modtager Initiativprisen 2022. Foto: Lars Fabricius
Christian Gade Bjerrum og Jacob Teglgaard fra Bæredygtig Scenekunst NU modtager Initiativprisen 2022. Foto: Lars Fabricius

Jacob Teglgaard og Christian Gade Bjerrum takkede for Initiativprisen 2022. De sagde blandt andet:

”Tusind tak for prisen. Politikerne forstår ikke, at det jo er os, der skaber historierne og ideerne inde i hovedet på publikum. Men vi er historisk set alle sammen ansvarlige for klimakrisen fra kolonitiden og frem. Det gælder også kunsten, og vi skal arbejde på tværs, for den bæredygtige udvikling rummer også en mulighed. Så tak til alle jer, der har været inde på vores platform, nu er vi i gang som en stor fælles flok.”

Initiativprisen ledsages af 15.000 kr. samt et diplom med en skøn tegning skabt til formålet af teatertegner Erik Werner.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...