Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

Lauritzen-prisen 2023

Lauritzen Fonden uddelte søndag aften sine Lauritzen-priser. Johanne Louise Schmidt og Lars Brygmann modtog de to hovedpriser til arrangementet, der traditionen tro blev afholdt på Folketeatret.

Lauritzen-prisen er en skuespilpris, hvis modtagere kan være både film-, TV- og sceneskuespillere. Johanne Louise Schmidt og Lars Brygmann modtog hovedpriserne, mens Backstage-prisen gik til lydmand, Peter Albrechtsen og Børne- og Unge-prisen gik til Teater Patrasket. Lauritzen Fonden uddelte samtidig fire Believe in You-priser til skuespillerne Alexander Mayah Larsen, Hanin Georgis, Jonathan Bergholdt og scenografen Petruska Miehe-Renard.

Formår at spille alle omkring sig bedre

Johanne Louise Schmidt blev hyldet på Folketeatrets scene som modtager af Lauritzen-prisen 2023. På vegne af priskomitéen begrundede tidligere modtager af Lauritzen-prisen Olaf Johannesen valget:

“Johanne formår uden store armbevægelser at kile sig ind i publikums bevidsthed med sin naturlige, umiddelbare tilstedeværelse i rollen. Har man oplevet Johanne på scenen eller skærmen, glemmer man hende aldrig”.

Paprika Steen, fortalte om priskomitéens valg for Lauritzen-prisen anden prismodtager Lars Brygmann:

“Hver gang Lars spiller en rolle, får han et nyt gennembrud. Han er forbavsende farlig i sin sitrende tilstedeværelse, der aldrig overskygger, men tværtimod underbygger kollegaer. Lars formår at spille alle omkring sig bedre”.

Teater Patrasket, Lauritzen-prisen 2023. Pressefoto
Teater Patrasket modtog Børne- og Unge-prisen, Lauritzen-prisen 2023. Pressefoto

Børneteater med stærke fortællinger

Lauritzen Fondens Børne- og Unge-prisen gives til en enkeltperson eller en organisation, som har børne- og unge målgruppen i fokus og som har taget hånd om et relevant emne i øjenhøjde med sit publikum. I år er modtageren børneteatergruppen Patrasket.

Med prisen følger 100.000 kr. og i motivationen fra priskomitéen lød det:

“Patrasket kan som få andre tale om store emner og om svære følelser – om kapitalisme, identitet, kærlighed og filosofi uden at løfte så meget som spidsen af en pegefinger”.

Peter Albrechtsen modtog Lauritzen Fondens Backstage-pris. Pressefoto
Peter Albrechtsen modtog Lauritzen Fondens Backstage-pris. Pressefoto

Der, hvor lydene kommer fra

Lauritzen Fondens Backstage-pris på 50.000 kr. gik i år til Peter Albrechtsen, der i sit virke som lydmand har været med til at udvikle den måde, som musik, lyduniverser og reallyde lyttes til i dag. Om valget af Peter Albrechtsen lød det fra priskomitéen:

“Peter Albrechtsen har været bannerfører i en udvikling, hvor lyd er blevet en medspillende, bærende faktor for moderne fortællinger”.

De fire modtagere af Lauritzen Fondens Believe in You-priser. Pressefoto
De fire modtagere af Lauritzen Fondens Believe in You-priser. Pressefoto

Talentpriser

Lauritzen Fonden uddeler hvert år fire Believe in You-priser på hver 50.000 kr. Prisen uddeles til fire unge talenter inden for dansk TV, film og scenekunst. Årets første prismodtager var Alexander Mayah Larsen, der fik følgende ord med fra priskomiteen: “Alexander Mayah Larsen er dramatiker, digter og skuespiller. Han er en stor kunstner – der ikke er bange for at lukke os med ind i de private følelser”.

Den anden Believe in You-pris gik til skuespiller og dramatiker Hanin Georgis: “I soloforestillingen Den anden arabiske kvinde var Hanin Georgis nøgen, stærk og selvstændig, og en suveræn kunstnerisk formidler af sit komplekse stof. Det er stærkt og magtfuldt gået! Og vi er sikre på, at det er starten på noget kæmpestort”.

Det tredje talent til at modtage prisen blev skuespiller Jonathan Bergholdt Jørgensen, der fik disse ord med på vejen: “Drevet af nysgerrighed på menneskesjæl og maskulinitet har Jonathan Bergholdt Jørgensen givet os mange bevægende og uafrystelige oplevelser, blandt andet i det kunstnerisk fuldmodne dobbeltportræt af rigmandssønnen Adam og trækkerdrengen Leo i Arven“.

Den fjerde og sidste prismodtager af Believe in You-prisen blev scenograf Petruska Miehe-Renard. “Petruska Miehe-Renard har ene kvinde givet hele vores branche en farvestrålende lussing og en tiltrængt makeover,“ begrundede priskomiteen valget”.

Om Lauritzen-Prisen

Lauritzen-prisen er en pris, der går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik. Den tildeles hvert år en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har markeret sig med unikke skuespillerpræstationer på en dansk scene, på TV eller i film. De to modtagere tildeles hver 250.000 skattefri kroner.

Prismodtagerne udvælges af en priskomité bestående af Lauritzen Fondens formand Jens Ditlev Lauritzen, CEO i Apple Tree Productions Piv Bernth, skuespilchef på Det Kongelige Teater Morten Kirkskov, repræsentant for Lauritzenslægten Jan Lauritzen, afdelingschef for Fiktion på Det Danske Filminstitut Marianne Moritzen, journalist og forfatter Me Lund, film- og tv-anmelder på Politiken Kim Skotte, teaterchef på Folketeatret Kasper Wilton og dramaturg, manuskriptkonsulent og konceptudvikler Trine Wisbech.

Seneste

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring...

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring...

To sceneinstruktører tiltræder legatudvalget for scenekunst

Statens Kunstfonds Repræsentantskab har netop udpeget 15 medlemmer af...
Annonce
Annonce

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på den grønne omstilling gennem kunsten. Gæstespillet Naturen kalder har premiere i denne uge, mens teatret...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring fra Sort/Hvid til Kulturministeriet. En aktion, der skulle vise deres forsvar for kunstnerisk frihed. Performancekollektivet PERSONA...