Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra 1. januar 2025 får et permanent årligt tilskud på finansloven på 9,8 mio. kroner og i fremtiden skal have ansvar for at udvikle musicalgenren og påvirke musicalscenerne i Danmark.

Kulturministeriet har modtaget positive evalueringer af teatrets scenekunstfaglige potentiale fra Statens Kunstfond og af teatrets økonomiske status fra Slots- og Kulturstyrelsen i den udviklingsfase, staten har støttet fra 2021-2024. På den baggrund har kulturministeren besluttet at lade Fredericia Musicalteater være ét af i alt 10 teatre i Danmark, som er omfattet af scenekunstlovens § og teatret får derfor et permanent årligt tilskud på finansloven på 9,8 mio. kroner fra 1. januar 2025.

Thomas Bay er ny direktør for Fredericia Musicalteater. Foto: Helle S. Andersen
Thomas Bay, direktør for Fredericia Musicalteater. Foto: Helle S. Andersen

En opkvalificering af genren

For teaterdirektør Thomas Bay har det en enorm stor betydning, at Fredericia Musicalteater nu bliver et §5-teater.

“Det er en kæmpe blåstempling af musicalgenren og det, vi laver, og så er det en kæmpe cadeau til de mange folk, som har arbejdet på her i årevis og til kommunen, som har støttet op om det. Jeg synes, det er fantastisk, at man fra statens side har besluttet at satse på musicalgenren, som tidligere har været så udskældt. Det gør de ikke i andre af vores nordiske lande,” siger Thomas Bay til ISCENE og uddyber:

“Vi er i gang med at opgradere hele musicalgenren. Historisk set, så er der tre markante faser i musicalgenren herhjemme. Første trin var etableringen af Det Danske Musicalakademi i 2000, der er Danmarks eneste professionelle uddannelse for musicalperformere. Derpå kom tidligere direktør af Fredericia Musicalteater Søren Møllers opgradering af genren, og nu er vi i gang med tredje fase, hvor der er et tårnhøjt niveau hele vejen rundt, fra skabende kunstnere til backstage-folk, som har løftet musicalen kunstnerisk til nye kvaliteter”.

“Med opgraderingen af Fredericia Musicalteater til et §5-teater, vil vi være med til at lave en opkvalificering af genren, styrke vækstlaget og publikumsudviklingen. Det er ikke en lukket klub, vi vil ud med det, vi laver. Vi vil styrke samarbejder og udveksle viden. Det er i mødet med den levende kunst, at sjælen ligger. Det beriger os på en måde, som intet andet kan, og det vil vi arbejde videre på,” afslutter Thomas Bay. 

10 §5 teatre i Danmark

Fredericia Musicalteater bliver et af ti teatre med særlige opgaver. Tilskuddet kan ydes til teatre og andre institutioner på scenekunstområdet, der:

1) udbyder teater i den landsdel, hvor de er beliggende,
2) udbyder turnerende teater i hele landet,
3) varetager specialer i en landsdel eller i hele landet,
4) varetager særlige opgaver på scenekunstområdet i landsdele eller i hele landet,
5) varetager særlige opgaver regionalt på tværs af flere kommuner eller
6) medvirker til at udvikle scenekunsten gennem eksperimenterende aktiviteter eller særlige initiativer, herunder varetager internationale aktiviteter.

Det er ifølge scenekunstloven kulturministeren, der fastsætter reglerne for tilskudsmodtagernes bestyrelser, organisation og ledelse og for deres formål, alsidighed i repertoiret og varetagelse af specialer og særlige opgaver.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt udtaler i pressemeddelelsen: “Jeg tror på, at Fredericia Musicalteater kan løfte musicalgenren herhjemme til nye højder – ikke mindst på grund af sit nære samarbejde med Den Danske Scenekunstskole. Jeg glæder mig til at se resultatet, og jeg er sikker på, at publikum lokalt, regionalt og i hele landet har store musicaloplevelser i vente.”

Opdateret 12. april kl. 11.30 med udtalelser fra Thomas Bay.

Seneste

Aalborg Teater får ny ledelse

Aalborg Teater meddeler i dag, at to nye direktører...

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Aalborg Teater får ny ledelse

Aalborg Teater meddeler i dag, at to nye direktører...

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...
Annonce
Annonce

Aalborg Teater får ny ledelse

Aalborg Teater meddeler i dag, at to nye direktører er fundet og fastansat. Claus Nørgaard Poulsen, der har været midlertidig direktør siden februar, bliver...

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...