Out of Balanz har i performancekoncerten Lovely Cheeks Dissolved in Tears gendigtet Homers oldgræske epos Odysseen og lagt fokus på hustruen Penelope. En veloplagt og råt syngende Tigermor i front som Penelope skaber et fint lydunivers, men der er noget kønspolitisk gammeldags over problematikken.
Odysseus er på krigstogt og vildfarelse i Middelhavet. Hans hustru holder skansen hjemme med børnepasning, klædevævning og længselsfulde blikke ud over havet, mens hun kæmper for at holde bejlere fra døren. Der går 20 år, før hun forlader sin venten og træder i karakter som egenrådig kvinde. Men er det en aktuel kønskonflikt anno 2024?
Velfungerende lydunivers
Sanger og musiker Tigermor aka Camilla Bang performer Penelope. Ikke med meget karakterspil, men med et moderne blåt jakkesæt og en t-shirt, hvor der med tryk står Penelope. Tigermor har tidligere skabt forestillingsmusik, da hun live-performede i Ruby Gamaches forestilling Tyk (Får 302 i 2020).
Et formfuldt og velfungerende musikunivers
Ligesom sidst, får hun skabt et formfuldt og velfungerende musikunivers, som bringes fint til live med et bredt udsnit af instrumenter og hendes rå vokal. I baggrunden rumsterer Troels Hagen Findsen i rollen som Odysseus.

Han er den fraværende krigerhusbond iført brun skjorte og et trojansk hestehoved trukket ned over ansigtet. Vi forstår, han er bortrejst, mens han holder sig i baggrunden og spiller med på ukulele, guitar og lidt sang undervejs.
Mest koncert
Det er koncertelementerne, der er dominerende i Lovely Cheeks Dissolved in Tears. Udover fortællingens afsæt i Homers digte, et par ansigtsvaske i en oplyst vandskål og en vindmaskine, som kan få fjer til at svæve, adskiller forestillingen sig ikke synderligt fra en rytmisk intimkoncert.
De ”Ti nye sange fra sovekammeret” binder udviklingshistorien sammen. Tigermor styrer musikken med rytmisk slagkraft i et tidløst og dunkelt belyst univers. Harpe, elguitar og samplede elektroniske lyde fra KORG-keyboardet udgør instrumenteringen og det musikalske univers af indiepop og en Natasja-inspireret rap i afslutningssangen Ithaka 4Ever.

Svært at se aktualiteten
Koncept og idé er udviklet af Katrina Bugaj og Troels Hagen Findsen. Fokus er på Penelopes frigørelsesproces, uden det bliver helt tydeligt, hvorfor denne proces er aktuel i dag? Sangteksterne følger Penelopes udvikling, mens hun venter, væver, savner og gør sig tanker om drengen, der vokser sig stor.
Sproget er simpelt og metaforerne banale
Sproget er simpelt og metaforerne banale, hvilket kan undre, når nu afsættet er én af litteraturhistoriens største og første værker. Teksterne synges på dansk, og det er let at følge med i udviklingshistorien. Personligt blev jeg ikke ramt af Penelopes frustration i sangen Spyt og ild med enderim, som: ”Spytter ild, sveder blod, du sidder fast i mit hov´ed”. Ej heller følte jeg hendes længsel med uh-kor og simple sætninger som: ”Udenfor mit vindue – uhh. Bølger – uhh. Mit hjerte er en rastløs vulkan – ahh.”
Tigermor får skabt et flot, musikalsk univers. Forestillingen fungerer fint som koncert uden at der nødvendigvis føjes nyt til hverken Homers fortælling eller om det at være kvinde anno 2024.
Instruktør: Katrina Bugaj. Koncept: Troels Hagen Findsen og Katrina Bugaj. Tekst: Troels Hagen Findsen, Katrina Bugaj og Camilla Bang. Komponist og lyddesign: Camilla Bang. Scenografi: Filippa Berglund. Lys: Vilma Vantola. Produceret af Out of Balanz med Teater Momentum og AFUK Scene som co-producenter.
Performere og medskabere: Troels Hagen Findsen og Camilla Bang/aka Tigermor.
Spiller på AFUK Scene 8. – 15. marts og på Teater Momentum 20.-22. marts 2024.