Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

Huxi Bach: “Man skal sparke opad”

ISCENE har mødt Huxi Bach til en snak om komik med kant, og hvordan man bliver en god satiriker. Men hvor skal det ramme?

Hvad er god komik i dag?

Annonce

”Tja, i første omgang er god komik noget, man kan grine af. Men det går, for mig i hvert fald, hånd i hånd med, at det skal være på en grund af noget alvorligt. En prut er altid sjov … men en prut slået af en politiker for at dække over noget kan være endnu sjovere. Så bliver det god satire.”

Hvad skal det kunne?

”God satire kommer af indignation. En god satiriker er en, der ser noget åbenlyst hyklerisk eller absurd og ikke kan lade være at pege på det og råbe op. Og samtidig gøre det, så folk griner af det. Det er målet for mig.”

Hvem skal det ramme og med hvilken effekt?

”Man skal altid sparke opad. Magthavere af alle slags – politikere, journalister, royale, religiøse ledere osv. Det er for nemt at sparke nedad. Og komikere – dem skal man også råbe af. Komikere kan være frygtelig sarte selv, og det er lige så hyklerisk. Det er utrolig vigtigt at grine af sig selv! Uden selvironi dør vi alle sammen langsomt.”

Du er meget politisk kommenterende i din komik – hvilken effekt ønsker du med det? Og hvordan arbejder du lag ind i dit show?

”Jeg skriver for at komme af med overtryk. Jeg bliver næsten dagligt hidsig over dansk politi, nogle gange retfærdigt, nogle gange sikkert uretfærdigt – men jeg skriver for at komme af med galden. Det er en god drivkraft. Og jeg synes, jeg har en forpligtelse til at ville noget med mine ting, når jeg nu har fået talerør. Man skal ikke missionere – det keder alle – men jeg synes, man er forpligtet til at mene noget og ville noget, når man stiller sig op, som jeg gør. Og så skal det være sjovt – den balance arbejder jeg meget med at ramme.”

Hvornår går humor over grænsen – hvad vil du ikke gøre grin med og hvorfor?

”Jeg synes aldrig, humor går over grænsen. Man må gøre grin med alt! Man går ikke over grænsen ved at sparke nedad … men man opnår ikke noget. Dårlig komik og satire er der masser af, men jeg synes ikke, man kan sætte en grænse for, HVAD man må lave sjov med. Hvem skal sætte den grænse? Og må man så ikke gøre grin med dem, der sætter den grænse?”

LÆS OGSÅ: Hvad griner vi af på scenen – og særligt i revy?

Hvad med Donald Trump?

”Donald Trump er et unikum. Han er både komisk og tragikomisk. Ham skal man i den grad gøre grin med! Men han er svær. Jeg skriver på nyt et show as we speak og roder med Trump-materiale – og et kneb, man kan bruge, er at tage ting, politikere siger, ud i ekstremen. Men Trump ER ekstremen – man kan ikke tage ham længere ud … det gør han selv! Det gik forleden op for mig, at jeg skulle gå en helt anden vej med ham. Hvordan det er endt, holder jeg for mig selv, indtil showet er klar.”

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...