Populært lige nu

★★★★☆☆ Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet – råt, scenisk opråb

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet på Aalborg Teater giver krop til Glenn Bechs manifest i en poetisk, rørende og kompromisløs forestilling forløst af...

The female gaze i horrorformat – interview om Den anden på Sydhavn Teater

Performer Katrine Leth og scenograf Freya Sif Hestnes undersøger kærlighedens komplekse natur i deres horror-inspirerede forestilling DEN ANDEN, der er aktuel på Sydhavn Teater....

Open call – Teater Får302

Deadline: 2. januar 2024
Annoncespot_imgspot_img

Huxi Bach: “Man skal sparke opad”

ISCENE har mødt Huxi Bach til en snak om komik med kant, og hvordan man bliver en god satiriker. Men hvor skal det ramme?

Hvad er god komik i dag?

”Tja, i første omgang er god komik noget, man kan grine af. Men det går, for mig i hvert fald, hånd i hånd med, at det skal være på en grund af noget alvorligt. En prut er altid sjov … men en prut slået af en politiker for at dække over noget kan være endnu sjovere. Så bliver det god satire.”

Hvad skal det kunne?

”God satire kommer af indignation. En god satiriker er en, der ser noget åbenlyst hyklerisk eller absurd og ikke kan lade være at pege på det og råbe op. Og samtidig gøre det, så folk griner af det. Det er målet for mig.”

Hvem skal det ramme og med hvilken effekt?

”Man skal altid sparke opad. Magthavere af alle slags – politikere, journalister, royale, religiøse ledere osv. Det er for nemt at sparke nedad. Og komikere – dem skal man også råbe af. Komikere kan være frygtelig sarte selv, og det er lige så hyklerisk. Det er utrolig vigtigt at grine af sig selv! Uden selvironi dør vi alle sammen langsomt.”

Du er meget politisk kommenterende i din komik – hvilken effekt ønsker du med det? Og hvordan arbejder du lag ind i dit show?

”Jeg skriver for at komme af med overtryk. Jeg bliver næsten dagligt hidsig over dansk politi, nogle gange retfærdigt, nogle gange sikkert uretfærdigt – men jeg skriver for at komme af med galden. Det er en god drivkraft. Og jeg synes, jeg har en forpligtelse til at ville noget med mine ting, når jeg nu har fået talerør. Man skal ikke missionere – det keder alle – men jeg synes, man er forpligtet til at mene noget og ville noget, når man stiller sig op, som jeg gør. Og så skal det være sjovt – den balance arbejder jeg meget med at ramme.”

Hvornår går humor over grænsen – hvad vil du ikke gøre grin med og hvorfor?

”Jeg synes aldrig, humor går over grænsen. Man må gøre grin med alt! Man går ikke over grænsen ved at sparke nedad … men man opnår ikke noget. Dårlig komik og satire er der masser af, men jeg synes ikke, man kan sætte en grænse for, HVAD man må lave sjov med. Hvem skal sætte den grænse? Og må man så ikke gøre grin med dem, der sætter den grænse?”

LÆS OGSÅ: Hvad griner vi af på scenen – og særligt i revy?

Hvad med Donald Trump?

”Donald Trump er et unikum. Han er både komisk og tragikomisk. Ham skal man i den grad gøre grin med! Men han er svær. Jeg skriver på nyt et show as we speak og roder med Trump-materiale – og et kneb, man kan bruge, er at tage ting, politikere siger, ud i ekstremen. Men Trump ER ekstremen – man kan ikke tage ham længere ud … det gør han selv! Det gik forleden op for mig, at jeg skulle gå en helt anden vej med ham. Hvordan det er endt, holder jeg for mig selv, indtil showet er klar.”

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

Østre Gasværk Teater introducerer sit eget Musikteaterlandshold

I sine bestræbelser på at skabe det bedste og...

Teaterseminar 2023 – scenekunstens Hjallerup Marked i fin form

Midt i november mødtes Danmarks Teaterforeninger med teaterproducenter og...
Annonce
Annonce