Populært lige nu

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024

Dramatikken findes

Holdet på Dramatikkens Hus har sendt denne replik til debatten om dansk dramatik kontra dansk litteratur, som blev rejst på ISCENE tilbage i september...
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Leonora Christina fænger ikke

Musicalen Leonora Christina er et fængende stykke Danmarkshistorie og et imponerende samarbejdsprojekt mellem kunstarter. Her er et helt symfoniorkester, dans, musik, dygtige skuespillere og skønne sangere på scenen – men forestillingen savner fokus og er alt for lang.

Gad vide om det er angsten for at kede eller bare en manglende tro på, at historien kan bære, som har bidraget til iscenesættelsens hektiske og lettere febrilske format – for sikke et rod.
Det er nu ellers et fedt oplæg, de har fundet frem, for her er den virkelige fortælling om Danmarkshistoriens mest magtsyge, hævngerrige og korrupte ægtepar, der indgik en pagt og brugte alle kneb i forsøget på at tilrane sig kongemagten, mens de ofrede alle (selv en søn) på deres vej. Der er tale om Christian d. IVs kongedatter Leonora Christina (Xenia Lach-Nielsen) og hendes magtliderlige (adels)mand Corfitz Ulfeldt (Troels Lyby), som er tæt på magtens tinde, før de fældes. Han dør og hun dømmes for landsforræderi og til 22 års fængsling i Blåtårn.

Da vi møder Leonora, sidder hun fuld af had og hævnlyst i Blåtårn og fortæller sin ”sande” version af historien, til den mutte ’mand i hvidt’ (Lars Simonsen).
Hun fortæller om fester hos solkongens mor på Versailles, mødet med den svenske dronning Kristina af Sverige (Christina Mørkøre) som vil abdicere, halvbroren Frederik III, der kæmper for magten og vi hører om konspirationer, korruption og krige, der udkæmpes i et nedslidt Europa. Jo tak, der er rigeligt at holde styr på og dramatiker Andreas Garfield får faktisk historien til at flyde fint i sin mundrette og fakta-overskuelige gendigtning.

Så hvorfor al det postyr? Hvorfor skal statister, sangere og skuespillere hele tiden løbe hektisk omkring den klodstunge scenografi-væg på drejescenen, som man bliver helt udmattet af at se på, mens de handlingsløse vaden ud og ind af døre, som ikke fører fortællingen nogen vegne hen. Hvad skal de alenlange og upræcise danseoptrin gøre godt for? Og hvad skal de mange fjollede optrin som forstyrrer de seriøse dialoger og sangduetter – fx et hold lakajer, der vader ind midt i kamp-duetten mellem damerne. Hvorfor har man ikke løst de larmende og lange sceneskift, som trækker energi ud af fortællingen? Og hvorfor skal den vare mere end tre timer?

Her er en kæmpe kunstnerisk satsning, et unikt arbejde på tværs af scenekunstarter og et stykke Danmarkshistorie, smækfyldt med politiske rævekager, kærlighedskvaler, moralske skavanker, som i den grad er relevant i dag – så pokkers at det lykkes så skidt.

Seneste

Bora Bora Residency Centre modtager stor bevilling fra Augustinus Fonden

Augustinus Fonden har netop støttet Bora Bora Residency Centres...

51 tværæstetiske projekter får støtte fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har netop uddelt 13,7 millioner kroner til...

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som...

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

Bora Bora Residency Centre modtager stor bevilling fra Augustinus Fonden

Augustinus Fonden har netop støttet Bora Bora Residency Centres...

51 tværæstetiske projekter får støtte fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har netop uddelt 13,7 millioner kroner til...

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som...

Samtidscirkus er sin egen unikke kunstform 

"Lad os slå fast én gang for alle: Samtidscirkus...

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Bora Bora Residency Centre modtager stor bevilling fra Augustinus Fonden

Augustinus Fonden har netop støttet Bora Bora Residency Centres program for udvikling af dans og koreografi med en bevilling på 1 mio. kr. til...

51 tværæstetiske projekter får støtte fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har netop uddelt 13,7 millioner kroner til at gennemføre tværæstetiske forestillinger og andre aktiviteter i krydsfeltet mellem musik og scenekunst. Blandt de projekter,...

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som havde premiere i 2019. Tivolis Balletteater og balletbørn fejer blidt og yndefuldt over scenen med...