Del

Kunstnere, teatret, små medier og freelanceformidlere er i frit fald – hvor bliver hjælpen, der skal redde alle de mindre aktører, af? Efter et skype-møde med kulturminister Joy Mogensen ville ministeren ikke love hjælp her og nu. Men hvad så?

ISCENE følger situationen og følger løbende op på nye tiltag. 

”Ro på” lyder det fra landets fonde, som over hele linjen har meldt ud, at de forstår situationen og er ved at danne sig et overblik, der kan handles på. I Bikubenfonden lyder det fra direktør Søren Kaare-Andersen: ”Tidsplaner vil blive ændret og aktiviteter vil blive aflyst i de kommende måneder. Vi kommer til at bakke bedst muligt op om og godkende ændringerne – og vil gerne orienteres om dem løbende, eller når der er lagt en plan B”. 

Og forståelsen for situationen er nødvendig, for mange projektet har allerede betalt komponister, kunstnere og arrangører for at sætte projekter i gang, som nu (i værste tilfælde) aldrig kommer til at møde et publikum – og nok de færreste har mulighed for at betale midlerne tilbage.

Men hele branchen lider og er i knæ og det kunne være en stor hjælp med handlekraft fra ministeren eller i det mindste nogle klare retningslinjer. 

I går fandt et Skype-møde med de forskellige scenekunstinstitutioner sted, men det synes ikke som om der kom større klarhed ud af det.  

Med til mødet var formand for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm, der bl.a. redegjorde for ansættelsen for mange kunstnere: 

“Vi er jo ansat fra sten til sten og måned til måned. Lige nu ligger alle kunsternes kontrakter og aftaler for de næste måneder, og de er simpelthen bare sendt hjem. Så det er virkelig alvorligt,” sagde Brostrøm til DR.dk d. 17. marts.

Joy Mogensen udtalte ifølge samme artikel på DR.dk, at hun ”ikke ville love hjælp her og nu, men bad i første omgang kunstnerne om flere oplysninger for at se nærmere på deres problemer.” 

Til Kulturmonitor.dk uddyber Joy Mogensen ”Dén måde, vi bedst kan hjælpe hinanden på, er – billedligt talt – at jeg hele tiden ved, hvad der sker hos dig, og du hele tiden ved, hvad der sker hos mig, ” og siger, ”at Kulturministeriet på nuværende tidspunkt ikke kan håndtere enkeltstående institutioners problemer, som det normalt er tilfældet. (…) Det kan vi ikke nu, og den måde, vi arbejder med det på som regering – og dermed også i Kulturministeriet – er med de generelle hjælpepakker.” (Kulturmonitor d. 17. marts).

Mens statsminister Mette Frederiksen udviser en helt unik grad af handlekraft og igen og igen påpeger, at tiden er vigtig og der skal træffes hurtige beslutninger, kunne det nok have styrket situationen med en mere kontant udmelding fra kulturministeren, som direktør for Nørrebro Teater, Mette Wolf, også påpeger i et opslag på FB: 

“Det bekymrer mig ærligt talt. For vi har brug for hjælpen her og nu! Jeg ved, at organisationerne arbejder på sagen, og jeg har stor tillid til, at de gør, hvad de kan. God energi og tak til jer alle for at skubbe på! 🙏”

Over hele branchen arbejdes der på højtryk for at hjælpe. Dansk Teater rettede i går en henvendelse til kulturministeren og de kulturpolitiske ordførere, hvor de gør det klart ”at det er afgørende, at regeringen og de politiske partier i folketinget er opmærksomme på særlige tiltag og håndsrækninger på teaterområdet (…) Vi er af den opfattelse, at hvis man lige nu kun griber til tør jura i håndtering af de udfordringer, alle dele af samfundet – herunder kulturområdet – står med, er det ikke til at overskue hvem der bliver vindere og tabere i den sidste ende. Vi ønsker med denne henvendelse at medvirke til at finde en samlet løsning for alle teatre store som små”. Lyder det fra direktør Lars Sennels, på vegne af Dansk Teater.    

Spørgsmålet er hvad der kommer til at ske nu og hvad de bedste løsninger er? 

Direktør på Nørrebro Teater, Mette Wolf, spørger på Facebook:

”Men kære kultur-kollega. Hvad mener du?
Hvordan ville man bedst kunne hjælpe de kulturinstitutioner, private arrangører, kunstnere, frie grupper, projekter, freelancere, teaterarbejdere osv., der gisper efter vejret i disse dage?
Hører meget gerne jeres bud!”

Vi på ISCENE vil gerne tage den opfordring videre. Lad os høre alle jeres bud og samle dem, så vi kan stå stærkere på den anden side. Kontakt info@iscene.dk.