Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Der knokles videre mod en klimavenlig branche på den anden side af coronakrisen

Bæredygtig Scenekunst NU arbejder hårdt på at udvikle strategier, handlingsplaner og måder at vidensdele på, så vi kan nærme os en bæredygtig branche på den anden side af coronakrisen. Her kan du læse om visionerne, når Christian Gade Bjerrum og Jacob Teglgaard gør status.

Kære aktører i Scenekunstbranchen,

Vi ved, at I kæmper med næb og kløer for at komme helskindet ud på den anden side af dette corona-crazyness. Vi ved, I gør alt, hvad I kan for at undgå, at lysene på de danske scener forbliver slukket på ubestemt tid. Vi ønsker Jer al mulig held og lykke dertil – og ikke mindst TAK for at tale politikerne op med Jeres insisteren på scenekunstens ufravigelige nødvendighed i vores samfund.

I skal vide, at vi (os “klimatosser” i Bæredygtig Scenekunst NU) ligeledes arbejder hårdt på at udvikle strategier, handlingsplaner og måder at vidensdele og netværke på, som forhåbentlig kan imødekomme nogle af de nye behov, som vores branche står overfor i denne transformerende tid. Branchen er i knæ og er hårdt økonomisk udfordret, hvilket kalder på mere end blot økonomiske hjælpepakker, men også bæredygtige løsninger, som ikke kun må betragtes som udgifter, men konkret kan være økonomiske gevinster, som kan bidrage til et teaters overlevelse. 

I England har flere teatre i en årrække høstet frugterne af at omstille sig til mere bæredygtig produktion, bl.a. med stor hjælp fra interesseorganisationen “Julie’s Bicycle” i London, som har 13 års erfaring med implementering af bæredygtighedsprocesser i de kunstneriske brancher i England, bl.a. The Royal Opera House, The Lyric Theatre, The British Arts Council og over 500 andre kunst- og kulturinstitutioner! 

Vi har haft et meget inspirerende Skype-møde med Alison Tickell, grundlæggeren af Julie’s Bicycle, som venligt rådgav os og mindede os om scenekunstens ansvar for at gå forrest i den bæredygtige omstilling – ikke kun som formidler af bæredygtige narrativer. “Practice what you preach” og “walk the talk” er gode guidelines for den proces vi som samlet scenekunstbranche skal kaste os ud i.

Vi er pt. i gang med at oversætte nogle af de mange værktøjer, som “Julie’s Bicycle” har udviklet, og når de er klar, stiller vi dem til rådighed til Jer.

Mere information om Julie’s Bicycle her: https://juliesbicycle.com/

Vi har etableret et samarbejde med den danske virksomhed “Worldperfect”, som har arbejdet med bæredygtig omstilling de seneste 10 år i små og store virksomheder (bl.a. hos Aarhus Teater, Teatret Svalegangen, Northside, Live Nation – og mange flere). 

Vi er igang med at designe workshops, der skal igangsætte en proces, der leder hen mod en fælles, overordnet handlingsplan for scenekunstbranchens reducering af Co2 med 70%. 

Vi kalder denne handlingsplan for “Scenekunstens Charter for Bæredygtighed”.

Mere information om Worldperfect her: http://worldperfect.dk/

Vi samarbejder med Jordnær Creative, som ligeledes har fokus på implementering af bæredygtighedsprocesser, primært i film- og TV-branchen. JC har bl.a. udviklet beregningsmodeller, der kan vise en produktions miljøpåvirkning og således får man indsigt i,  hvordan man kan spare penge. 

JC hjælper os bl.a. med at designe et webinar for branchen, hvor vi vil præsentere flere konkrete eksempler på de økonomiske gevinster, der kan være ved en grøn omstilling.

JC dokumenterede dialogmødet i januar på Teater V og lavede efterfølgende en video, der opsummerede dagens begivenheder. Videoen kan ses HER

Mere information om Jordnær Creative her: https://jordnaercreative.com/

Vi får gode inputs fra innovationsnetværket LD Cluster, som bl.a. arbejder med cirkulær økonomi. De har vigtig indsigt i hvilke puljer (bl.a. i Den Europæiske Union), der vil være værd at søge, når et teater for alvor går i gang med at omstillingen til en mere bæredygtig virksomhed. Mere information om LD Cluster her: https://www.cleancluster.dk/project/groen-cirkulaer-omstilling/

Vi havde etableret et samarbejde med både CPH Stage og Kulturmødet Mors med henblik på at præsentere og kickstarte Scenekunstens Charter for Bæredygtighed for at forankre og formidle vores fælles klimaindsats på større og bredere platforme. Men grundet Covid-19 og de nye meldinger fra myndighederne er vi nu ved at lægge en ny plan for det videre samarbejde. Vi skal nok holde Jer opdateret!

Nuvel, vi ved godt, at “bæredygtighed” nok ikke står allerøverst på dagsordenen, når det pt. mest af alt handler om overlevelse for alle Danmarks kunst- og kulturinstitutioner. Men det er vigtigt at huske på, at bæredygtighed også handler om økonomisk bæredygtighed og fremadrettede bæredygtige investeringer. 

For os handler det om, i den nærmeste fremtid, at invitere Statens Kunstfond, Dansk Teater, Kulturministeriet, brancheorganisationerne, branchefolk og en masse andre aktørere ind i maskinrummet og sammen skabe nye visioner for den danske scenekunstbranche – med fokus på at etablere et endnu stærkere samarbejde, der forankres i en grøn, bæredygtig og klimavenlig strategi og handlingsplan for fremtidens scenekunst. Selvom det er med ryggen mod muren og fremtiden står på vaklende, skrå brædder, så er det altså nu, at vi som individer og institutioner har muligheden for at forandre vores måde at producere, kommunikere, interagere og manifestere scenekunst på!
Virkeligheden, som så ofte spejles på scenen, har overhalet os indenom, og fordi denne nye virkelighed kører i et langsommere gear, er vi unægteligt blevet tvunget til at stoppe op og revurdere og redefinere vores virke i verden – hvordan skal verden se ud efter Covid-19?

Scenekunsten kan gå forrest og vise vejen i denne nye foranderlige virkelighed – det er vores ansvar både i en lokal, national og global kontekst.

Her er afslutningsvis et par idéer som inspiration:

  • Forestil Jer at en samlet dansk scenekunstbranche i fællesskab bliver enige om en bæredygtig handlingsplan, der kan tale politikerne op. 
  • Forestil Jer at Kulturministeriet skaber en klimafond, der understøtter den bæredygtige omstilling i scenekunstbranchen.
  • Forestil Jer at den danske scenekunstbranche, som direkte konsekvens af Corona-krisen, bliver den første bæredygtige scenekunstbranche i verden. 

På vegne af Bæredygtig Scenekunst NU,
Christian Gade Bjerrum og Jacob Teglgaard

Seneste

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Flere unge går i Det Kongelige Teater – interview med Kasper Holten

Den seneste årsrapport fra Det Kongelige Teater viser både...
Annonce
Annonce

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på de skrå brædder, hvor han ikke længere skal have de store danseroller i musicals. Det...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...