Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Direktør i Dansk Teater: “Det er jo et kæmpe dilemma for teatrene”

Peter Mark Lundberg, der er direktør for branche- og arbejdsgiverorganisation Dansk Teater, forsøger at hjælpe teatrene bedst muligt gennem den igangværende nedlukning. Men det er vanskeligt for teatrene at navigere i, fortæller han her til ISCENE.

Hvordan forholder Dansk Teater sig til teatrenes situation lige nu?

Lige nu agerer vi juridisk rådgivning og fortæller teatrene, at de gerne må holde åbent for prøver, og gør dem opmærksomme på, at hvis de aflyser forestillinger, der ligger længere ude i fremtiden end den 17. januar, kan de ikke forvente at få kompensation. Det er den melding, vi har fået fra Kulturministeren.

Annonce

Hvad betyder det for teatrene?

Kulturministerens anbefaling er, at man holder prøver på et minimum men nok til, at man kan gennemføre sine forestillinger efter den 17. januar. I den praktiske virkelighed kan man jo ikke lave en halv forestilling, så derfor vil de fleste teatre opretholde noget, der minder om et normalt prøveforløb. 

Det er jo et kæmpe dilemma for teatrene, at Statsministeren på den ene side kraftigt opfordrer til, at man skal blive hjemme, men at teatrene på den anden side skal møde ind og afholde prøver for ikke helt at miste deres indtægt. 

Teatrene er at sammenligne med mange andre brancher, hvor produktionen jo ikke er lukket ned. Men hvor de fleste virksomheder producerer til et lager, kan teatrene jo ikke på samme måde gemme deres produkt til senere. 

Hvad har I særligt fokus på?

Ingen ved, hvor hurtigt situationen kan vende, og vi kan få lov at åbne igen. Vi har fået at vide, at sundhedsmyndighederne kun kan forudsige pandemien 14 dage frem i tiden, så vi kan ikke forvente en længere tidshorisont.

Regeringen har hele tiden understreget, at det aldrig har været målet at lukke hele Danmark ned. Tværtimod fokuserer de på at lukke dele af landet ned netop for at begrænse smitten og således at andre virksomheder kan holdes i gang. 

Når nu teatrene fortsat skal afvikle prøveforløb, har Dansk Teater bedt Sundhedsstyrelsen om at melde ud, hvor ofte skal man testes, for at det er forsvarligt at møde ind til prøver. Vi er meget optagede af at få nogle klare, sundhedsfaglige anbefalinger af, hvor tit man skal testes, hvis man møder ind på sin arbejdsplads og ikke holder afstand. Det kan gælde alle, der ikke kan overholde afstandskravene – fra skuespillere og instruktør til teknikere på teatret. Det er vi blevet lovet et klart svar på, og det er lige nu det bedste, vi kan gøre, for at skabe mest mulig tryghed for teatrene.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annoncespot_img