Populært lige nu

★★★★★☆ Arven – fremragende ensemblespil i stærkt repertoirevalg

Arven på Det Kongelige Teater er magisk teater, man kan flytte ind i. Over otte timer skaber dramaet forbindelse mellem nutid og fortid i...

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

Statens Kunstfond vil have flere navne i spil til deres legatudvalg

Kunstnere, kunstkyndige og andre med stor indsigt og viden kan som noget nyt melde deres interesse for at sidde i et af Statens Kunstfonds...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Det spejl de kalder dig – Christina Hagen er en mester i det uskønne

Det første tilbud på de nye digitale scene Revolver play er Christina Hagens monolog Det spejl de kalder dig, der med skuespiller Tina Gylling Mortensen i front på mange måder minder om Coronamonologerne.

“Min fisse er en pose fuld af Bent. Fuld af frygt og ulevet liv,” siger skuespiller Tina Gylling Mortensen næsten helt i starten af den første af de tre dele, som Christina Hagens monolog Det spejl de kalder dig er udgivet i.

Annonce

Den ligefremme stil og den uskønne sprogbrug, som er så kendetegnende for Christina Hagens tekster, gennemsyrer hele monologen, som også er den første udgivelse på Revolver Play.

Nydelig bedstemor med beskidt mund

Hun sidder der bag skærmen, som var vi i gang med endnu et af tidens utallige digitale møder. Klædt i en påskegul bluse med et matchende tørklæde og en praktisk pagefrisure ligner hun en hvilken som helst moderne bedstemor. Men kun ved første øjekast. For ikke så snart er skuespiller Tina Gylling Mortensen begyndt at tale, før illusionen brister.

Det spejl de kalder dig, Revolver play christina hagen
Det spejl de kalder dig, Revolver play. Pressefoto

“Hvad synes du om bedstemødre, der sutter pik?,” spørger hun netop som billedet skifter og vi i et nærbillede ser hende stoppe et helt æg i munden. I sin instruktion dyrker Emil Rostrup kontrasterne, som forstærker grimheden i Hagens tekst.

I alle tre afsnit af Det spejl de kalder dig sidder Tina Gylling Mortensen ved et bord og fortæller. Rummet omkring hende er neutralt – nærmest kedeligt – og hun fremfører monologen som talte hun om vejret. Mens hun taler skifter billedet til en række andre optagelser af hende, hvor hun fremstår noget mindre bedstemornydelig.

Sex, æg og en sort elsker

Hun fortæller om sin forelskelse i en ghanesisk mand, om sin ungdom, om sine seksuelle oplevelser og om sine tidligere mænd Frank og Bent. “Frank han boller mig analt,” konstaterer hun tørt netop som billedet skifter, og vi ser hende skære et hårdkogt æg i skiver.

Det spejl de kalder dig, Revolver play christina hagen
Det spejl de kalder dig, Revolver play. Pressefoto

Hun fortæller om sit dybtfølte ønske om at blive elsket. Drømmen om at møde én, der elsker hende. Om håbet. Om at elske en gigolo. Og om at måtte nøjes med at se kærligheden til en anden spejlet i sig selv. “Min sorte kæreste elsker sin sorte kone og sine sorte børn”.

Mens Tina Gylling Mortensens stemme fortæller fra sin plads ved bordet foran skærmen, ser vi hende ligge henslængt på en sofa med en ansigtmaske og en udbrændt smøg i mundvigen. Vi hører hende fortælle, at elskerens pik ligner en knivmusling, og vi ser hende gå rundt i en dyrehandel med mundbind på mellem fiskene i akvarierne. Vi ser hende stirre drømmende ud i luften, mens hun holder en konkylie op til øret og hendes stemme taler om hendes længsel mod manden i Ghana, hvor hun lige nu ikke kan rejse hen.

Det spejl de kalder dig

Det spejl de kalder dig er en monolog, der på mange måder minder om Coronamonologerne, som vi oplevede sidste forår, og hvor netop Christina Hagen også var blandt dramatikerne. Det er et velfungerende alternativ til de teateroplevelser, som vi alle savner netop nu. Men det bliver aldrig helt det samme som at se teater. Emil Rostrups instruktion underbygger teksten og det fungerer godt med de mange klip. Men det bliver langt mere filmisk end scenisk i sin helhed.

Det spejl de kalder dig, Revolver play christina hagen
Det spejl de kalder dig, Revolver play. Pressefoto

I sine tekster formår Christina Hagen at sætte alting på spidsen. Længslen, vreden, frustrationerne. Vi er trætte af Corona. Trætte af restriktioner. Og selvom vi måske ikke netop vil til Ghana, så kan vi nok alle genkende ønsket om at kunne gøre noget mere end blot sidde derhjemme.

På Revolver play er der allerede planlagt flere digitale udgivelser, der som Christina Hagens skal udkomme i mindre afsnit. Næste gang er det Stine Pilgaards roman Meter i sekundet, der dramatiseres til Revolver play.

Læs mere her.

Seneste

Ny Kulturbarometer-måling viser, at danskerne nedprioriterer deres kulturforbrug

Applaus har netop offentliggjort deres fjerde Kulturbarometer-måling i år....

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Ny Kulturbarometer-måling viser, at danskerne nedprioriterer deres kulturforbrug

Applaus har netop offentliggjort deres fjerde Kulturbarometer-måling i år....

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

★★★★★☆ Starchitects – højenergisk hyldest til børns kreativitet

Motionhouse er tilbage på Baltoppen LIVE med en højenergisk...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Ny Kulturbarometer-måling viser, at danskerne nedprioriterer deres kulturforbrug

Applaus har netop offentliggjort deres fjerde Kulturbarometer-måling i år. En måling, der viser, at 58% af de adspurgte svarer, at den økonomiske situation påvirker deres kulturforbrug,...

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen løber af stablen 21.-23. april i Rønde og Ebeltoft på Djursland. Men årets program byder...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon K med den energifræsende, morsomme og poetiske LIBERTY, der fletter bidder fra hans forestillinger til...