Del

Ligeværd Lydrum

Teatergrad

Teatergrad, der tidligere dette forår var aktuelle med en audiowalk-udgave af forestillingen Danner, har nu skabt en tilsvarende version af Ligeværd for de 10 – 14-årige.

Ligeværd Lydrum er en fortælling i tre dele om Louise Rasmussen, der fødes som uægte barn i rendestenen og siden bliver gift med Frederik VII og får titlen Grevinde Danner. Via Teatergrads app får lytteren adgang til tre kapitler om Louise og hendes liv, skrevet af dramatiker Line Mørkeby. Christine Worre Kann fra Teatergrad agerer fortæller og forklarer også indledningsvist, hvordan det hele kommer til at foregå. Efter hvert kapitel stilles tre spørgsmål eller opgaver, som lytteren skal løse, før det næste kapitel startes. 

Ligeværd Lydrum er målrettet de 10 – 14-årige, så derfor inviterede jeg min 10-årige datter med på en gåtur i det (heldigvis) smukke, danske forårsvejr. Og hun havde ingen problemer med at holde koncentrationen, selvom vi lyttede til alle tre kapitler i træk.

Frisk luft og eftertanke

Teatergrad lægger op til, at brugeren skal tage høretelefoner på og gå en tur, mens der lyttes til fortællingen. Man kunne selvfølgelig også bare blive siddende hjemme i sofaen eller ved bordet i klasseværelset, men den friske luft højner energiniveau og fokus og bidrager således fint til formatet – især når der nu er fokus på mere bevægelse i løbet af skoledagen. 

ligeværd lydrum teatergrad
Gåtur i solskin med Teatergrads Ligeværd Lydrum i ørerne.

De opgaver, der følger efter hvert kapitel, er oplagte til skolebrug. Fx skal man skrive i dagbogsform om en oplevelse, hvor man selv har følt sig uretfærdigt behandlet, eller lave et oplæg for klassen om, hvad Grevinde Danners hus og børnehjem anvendes til i dag. Andre opgaver kan man sagtens løse alene med sig selv. Her er opgaver som at tage billeder eller skrive et digt. Men det er så afgjort det mest oplagte at benytte Ligeværd Lydrum i skoleregi, hvor det vil kunne indgå som en del af undervisningen og danne udgangspunkt for samtaler i klassen.

Historiefortælling i velfungerende format

Ligeværd Lydrum handler, som titlen understreger, om retfærdighed og forskelsbehandling. Med udgangspunkt i Louises liv i 1800-tallet skabes et godt afsæt for tale om emner, der også er særdeles aktuelle i dag – uanset om det drejer sig og uligheder mellem køn, hudfarve eller social stand.

“Kan man overhovedet stole på folket? Er de ikke bare dumme?” spørger Sune Kofoeds Frederik VII skeptisk, da Louise, som spilles af Anne Gry Henningsen ligesom i Danner Lydrum, foreslår ham at afskaffe enevælden og lade folket vælge. Og denne let humoristiske tilgang til historiefortællingen går rent ind. Jeg hører flere gange undervejs min datter le af historien, som for hende virker fuldstændig absurd.

Læs mere her.

Tekst: Line Mørkeby. Instruktion: Pelle Nordhøj Kann. Medvirkende: Anne Gry Henningsen, Sune Kofoed, Rolf Hansen, Brian Hjulmann, Sandra Yi Sencindiver, Lise Lauenblad, Pelle Nordhøj Kann. Lyd: Janus Jensen. Musik: Marie Louise von Bülow. Produktion: Christine Worre Kann / Teatergrad. Kan lyttes via Teatergrads app.