Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

Operaen i Midten har fået ny leder

1. august tiltrådte 31-årige Freja Friberg Lyme stillingen som leder af Operaen i Midten. Som leder er hun indstillet på at udnytte  synergien fra fire midt-vestjyske kommuner og et lydhørt erhvervsliv til at  skabe musikforestillinger for alle.

For otte år siden vidste hun ikke mere om opera end de fleste af os. Nu er hun udpeget til at lede det  midt- og vestjyske musikdramatiske teater Operaen i Midten, men 31-årige Freja Friberg Lyme har i mellemtiden udbygget sin akademiske uddannelse i religion og kulturhistorie til at tage en  master i operainstruktion i italienske Verona, og hun har instrueret førende operakompagnier og  ledet sit eget Den Åbne Opera til adskillige premierer, der ofte har fundet sted, hvor og hvordan man  mindst ville have forventet det. 

“Gennem min opvækst lå det ikke i kortene, at jeg skulle beskæftige sig med opera. Jeg kommer ikke  fra et musikalsk eller teatermæssigt miljø, men mens jeg læste kandidat på universitetet i  København, fik jeg studiejob som statist på Operaen på Holmen. Og da blev jeg fuldstændigt  forelsket i den verden,” udtaler Freja Friberg Lyme i en pressemeddelelse fra teatret.  

Ønsker at udfordre operagenren

Freja Friberg Lyme er startet i jobbet i Midt- og Vestjylland den 1. august med en vision og intention om at udfordre operagenren og gøre dens miljø større og bredere. Og dermed følge i det spor, som den tidligere operachef Flemming Vistisen lagde gennem 17 år i samarbejde med de fire sponsorerende  kommuner Ikast-Brande, Herning, Holstebro og Struer.  

“Jeg kom oprindeligt til genren udefra og følte, at opera med alle sine dogmer og traditioner var  svær at komme ind i. Men i virkeligheden har den en masse at tilbyde, som ikke kræver noget. Den bringer os tilbage til det følelsesmæssigt universelle, som ligger i os alle sammen. Derfor er opera hverken for eliten eller en særlig del af befolkningen. Det ser jeg frem til at kunne realisere gennem  mere faste relationer, end jeg før har været vant til at arbejde med,” udtaler Freja Friberg Lyme. 

LÆS OGSÅ: Operaen i Midten modtager en kvart million

I 2020 modtog Freja Friberg Lyme karriereudviklingslegatet Den Unge Kunstneriske Elite fra Statens Kunstfond, som sponsorerer mentorforløb og rejser til at udvikle faglighed og netværk. Den rejse fortsætter i og omkring Holstebro, og den københavnsk fødte og opvoksede Freja er ikke mærkbart nervøs for kulturskiftet. 

“Jeg glæder mig til at rykke til Holstebro-området og kombinere den viden og erfaring, jeg har fra  mit arbejde med at gøre opera mere tilgængelig, med de kræfter og erfaringer, der er i Jylland”.

Kilde: Operaen i Midten

Denne nyhed er en del af ISCENEs fokus på Opera med unge stemmer, der er støttet af Augustinusfonden.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...