Populært lige nu

Aarhus Teater udskifter fire skuespillere i det faste ensemble

Aarhus Teater ansætter fire unge skuespillere til teatrets ensemble med start fra sæson 2024/25. Samtidig siger teatret farvel til fire af de nuværende ensembleskuespillere,...
Annoncespot_imgspot_img

PERFORM EUROPE – EU støtter bæredygtigt samarbejde mellem gadeteaterfestivalerne i Øresundsregionen

I mere end 15 år har der eksisteret et unikt og bæredygtigt samarbejde mellem gadeteaterfestivalerne i Helsingør, Halmstad og Helsingborg om at tiltrække de bedste kunstnere til regionen. Samarbejdet får nu støtte fra EU.

Øresundsregionen er et udkantsområde i forhold til de store kunstneriske centre for gadeteater i middelhavslandene. Derfor har de tre byer igennem 15 år haft et samarbejde, hvor kunstnere er blevet udvekslet mellem byerne og festivalerne PASSAGE Festival og Halmstad Internationale gadeteaterfestival. Dette samarbejde har været en væsentlig faktor for, at festivalerne har kunnet udvikle sig og vokse i størrelse. Mens mange festivaler satser på eksklusivitet, har parterne i stedet udviklet en inkluderende og samtidig bæredygtig model.

Annonce

Det har ikke kun været vigtigt for at skabe høj kvalitet i festivalernes kunstneriske profiler, men også at udvikle en økonomisk model, der har sikret festivalerne. Kunstnere optræder ikke kun på én festival, men meget ofte på alle tre. Gadeteater er ofte uden sprog, foregår i det offentlige rum, præsenteres i mange forskellige byområder og er gratis. Derfor henvender genren sig også til dem, der ikke har råd til at gå i teatret, ikke har tradition for det eller ikke har mulighed for at transportere sig til teatret.

Perform Europe
Step by step – Wheel by Wheel af Proyecto Colectivo. Pressefoto.

Perform Europe

Den bæredygtige og publikumsudviklende model har påkaldt sig EU’s interesse og i 2022 har det nye EU-støttede Perform Europe-program valgt at støtte to af festivalernes bæredygtige projekter. Perform Europe støtter projekter, der gentænker inklusion og bæredygtighed i både præsentation og turné af scenekunst på tværs af grænser.

De to europæiske projekter arbejder hver især netop med disse aspekter. Step by step – Wheel by wheel af estiske Proyecto Colectivo HQPC præsenterer kunstnere med fysiske handicap, mens SlowMo af irske Instant Dissidence arbejder selve turneen ind som en del af projektet. Begge vil blive vist i forbindelse med en konference, der indgår i det omfattende H22 City Expo program i Helsingborg.

Perform Europe
Visuel ID for konferencen Nordic Street – Sustainability of the Arts. Pressefoto.

Nordic Street – Sustainability of the Arts

Konferencen Nordic Street arrangeres af de tre byer og festivaler på Dunkers Kulturhus i juni 2022. Den sætter bæredygtighed og inklusion indenfor scenekunst i det offentlige rum på dagsordenen gennem fysiske og digitale talks, præsentationer, debatter og kunstnerisk indhold. Konferencen er rettet mod europæiske scenekunstfaglige netværk og aktører, men der vil også være offentlige, kunstneriske indslag Helsingør og Helsingborgs borgere.

“Samarbejdet over Sundet har altid været vitalt for udviklingen af PASSAGE Festival. Med den sidste melding om støtte fra EU og Perform Europe åbner der sig endnu større perspektiver for en videreudvikling af samarbejdet mellem Halmstad, Helsingborg og Helsingør”, siger teaterleder Jens Frimann Hansen, Helsingør Teater

Ulf Andersson, kunstnerisk leder af Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad uddyber: ”Når vi aktivt vælger at udvide og forbedre vores samarbejde, indebærer det selvfølgelig også, at vi tager det et skridt videre, både mod sammen at skabe større aktiviteter og at kvalitetssikre indholdet rent kunstnerisk. På den måde styrker vi sammen vores position som festivaler i Nordeuropa.”

”At tre byer netop igennem samarbejde i det hele taget arbejder mere bæredygtigt, er vejen frem for en langsigtet og holdbar kulturbranche. At vi sammen ydermere kan arrangere en europæisk konference indenfor feltet med både regional og europæisk støtte, er et signal om at det vi gør, er interessant og vigtigt”, slutter Fredrik Öjbro, afdelingschef på Dunkers kulturhus.

Læs mere om Perform Europe her.

Kilde: Pressemeddelelse, PASSAGE Festival

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annoncespot_img