Del

Det er sjældent, at teater og nycirkus er farligt for publikums fysiske ve og vel, men når DOIS gæster DYNAMO i Odense, er Tivoligaden ryddet for mennesker for at sikre, at ingen bliver ramt af vildfarne pile. 

Langt de fleste kender sikkert den træfsikre elver Legolas fra Ringenes herre og måske også den drabelige Hawkeye fra Marvels Avengers-univers. Men hvad har de to så til fælles? Deres eminente evne til at betjene bue og pil.

Det samme gælder de to brødre og nycirkusartister Luis og Pedro Sartori do Vale, der i maj besøger DYNAMO i Odense med deres fælles forestilling DOIS, der ifølge pressemeddelelsen er en nycirkusforestilling med dramatisk bueskydning, der er Det Vilde Vesten værdigt.

Spørger man til forestillingen fortæller DYNAMOs kunstneriske leder, Rune Vadstrøm Andersen: “DOIS er en usædvanlig forestilling. Den er farlig. Den er mytisk. Den trækker på en disciplin, man ikke oplever i cirkus længere. Alle har hørt ordet sabelsluger og knivkast. Men hvor tit ser man det egentlig? Har du nogensinde set en forestilling, hvor to mænd skyder æbler af hovedet på hinanden? I DOIS skyder de med bue og pil. Et moderne take på et Wild West cirkusshow. What’s not to like?”

DOIS med Luis og Pedro Sartori do Vale. Foto: Andre Baumecker
DOIS med Luis og Pedro Sartori do Vale. Foto: Andre Baumecker

Rammer aldrig forbi

Bueskydning udgør en central rolle i forestillingen – dels som disciplin, men også på et symbolsk niveau. Forestillingen DOIS, der betyder ’to’ på portugisisk, undersøger broderskabet og den kærlighed – men også konkurrence – begrebet indebærer. Bueskydning er udfordrende, smukt, kræver koncentration og bruges ofte som traditionel mandomsprøve.

“Vi er jo ikke professionelle. Men vi har da fået at vide af dygtige bueskytter, at vi er ret habile. For eksempel åbner vi en vandflaske med pilen undervejs i forestillingen,” fortæller Luis Sartori do Vale. “Vi laver det, man kalder ’instinktiv bueskydning’ i modsætning til den olympiske disciplin, hvor man bruger vægte og sigtekorn. Når Pedro og jeg skyder, er det kun med vores bue og pil. Intet andet. Vi har endnu ikke ramt forbi, så det skal nok gå. Men jeg skal da lige til at øve mig lidt igen!”

DYNAMO har fået strenge ordrer til at rydde ’Tivoligaden’ i huset for mennesker under forestillingen. For såfremt uheldet er ude og pilen misser sit mål, er det bedre at være på den sikre side. Pilen kan nemlig bryde igennem sidevæggen og flyve ud på den anden side. Der er dog ingen nervøsitet at spore hos Luis Sartori do Vale, der i flere omgang besøgt DYNAMO med andre forestillinger, højst en smule ydmyghed, da teatret spurgte ham om, hvor god han egentlig er. 

DOIS spiller på DYNAMO 19. – 21. maj 2022. Læs mere her.

Denne artikel er udgivet i mediesamarbejde med DYNAMO med fuld redaktionel frihed for ISCENE.

FAKTA om forestillingen og brødrenene Sartori do Vale

DOIS er inspireret af Luis og Pedros eget søskendeforhold, der – som hos så mange andre – er af blandet karakter. 

De er fælles om at have dyrket trampolin og trapez i deres unge dage og er begge uddannet ved cirkusskolen ESAC i Belgium. 

Men de adskiller ifølge Luis Sartori do Vale ved at hans bror Pedro i langt bedre fysisk form end ham og altid den, der er god til at bruge sin krop. Luis derimod arbejder mere mentalt, er en dygtig jonglør og meget detaljeorienteret.