Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Når hjejlen letter – fascinerende farvefest i mørket

Når hjejlen letter er titlen på årets havneshow i Silkeborg. En farvestrålende lysfest med utallige dansere, artister, musikere og de historiske hjejlebåde som engagerede medvirkende.

Nattemørket har for alvor sænket sig over Silkeborg, før havneshowet tager sin begyndelse. Først høres fuglekvidren, som et forvarsel om det ornitologiske tema, der præger hele showet. Dernæst glider en pram med en stærkt belyst hvid fugleskikkelse roligt frem over vandet. De enorme vinger bevæger sig langsomt op og ned, mens publikum omgives af musik og sang fra højtalerne hele vejen rundt om havnen. 

Regattaen i Silkeborg er et ægte tilløbsstykke, hvor folk i tusindvis strømmer til byens centrum for at spise, høre musik, feste og være publikum til havneshowet, der løber af stablen hver aften kl. 22.30. Allerede mere end en time før årets show begynder på premiereaftenen, er der sort af mennesker hele vejen rundt langs havnekajen.

Højtsvævende artisterier

Fra en stor kran, der rækker sin lange arm ind over vandet, hænger et gennemsigtigt, goblelignende telt med en artist på en trapez indeni. Langsomt blæses teltet op, så det først ligner et gigantisk æg og til sidst – helt udspændt – får det form som en kæmpestor kugle, der i løbet af showet oplyses i forskellige, klare farver. Artisten indeni bevæger sig elegant på sin trapez, mens fire artister hænger i skræmmende højde uden på kuglen og laver tilsvarende, akrobatiske øvelser – først fra reb og siden fra ringe højt over kuglen.

På små pramme eller både i vandet under kuglen bevæger en hel flok af danserne sig. I hænderne har de fjerprydede vifter, og deres bevægelser er bølgende blide som vand i Jon Stages koreografi.

Pludselig dukker en performer op. Flyvende mange meter over vandet på to hårde stråler fra en vand-jetpack. Han er – som en anden superhelt – iført sølvskinnende kappe. Han tager turen rundt langs hele kanten af havnebassinet, før han elegant lander i vandet på den modsatte side. Formålet eller sammenhængen med de øvrige elementer er uklar, men imponerende ser det ud.

Når hjejlen letter, Silkeborg Regatta. Foto: Per Pedersen
Når hjejlen letter, Silkeborg Regatta. Foto: Per Pedersen

Når hjejlen letter er et naturligt højdepunkt

Det er en omfattende iscenesættelse, instruktør Magnus Errboe har skabt. Der er tænkt stort og uden begrænsninger. Og det giver mening, at der på Regattaens hjemmeside opfordres til, at publikum vender tilbage og ser showet flere aftener i træk fra forskellige vinkler, for det er ganske enkelt umuligt at få det hele med fra ét sted.

Længst væk på vandet ses en jernbro, der med en enkel, klar lyssætning skifter farve gennem hele showet fra rød til grøn og lilla. Herfra dukker også de historiske hjejlebåde op, mens de to performere på prammen – formodentligt Karin Sjöholm som den store, hvide fugl og Mikkel Baungaard Thomsen som den knælende mand ved hendes side – synger deres hyldest og byder velkommen til Hejren, Mågen, Falken, Rylen, Ternen, Viben og Hjejlen. Navnene på bådene, men samtidig også de performere, der iklædt fuglemasker og store vinger med halvgennemsigtige, natsværmerlignende udtryk, står i stævnen på hver båd og danser til musikken.

Som helhed er Når hjejlen letter en ganske betagende oplevelse. Kontrasten mellem det kulsorte nattemørke og de mange farvede lys er både fascinerende og smuk. Musikken varierer bredt med toner fra blæseinstrumenter og blid korsang til hardcore technobeats, som for alvor sætter gang i de mest berusede blandt publikum. Regattaen i Silkeborg lader til at være en virkelig vellykket byfest, der tiltrækker glade mennesker i alle aldre. Og havneshowet lever med sit storslåede udtryk og de smukke lys fuldt ud op til sin rolle som højdepunktet i programmet hver dag.

Fakta

Ide og instruktion: Magnus Errboe. Arrangør musik: Flemming Berg. Karin Sjöholm: Sangskriver. Koreografi dansere: Jon Stage.

Performere: Aude Lorrilard, Maiken Dubois, Lucas Krose Kristiansen, Vita Malahove, Sébastien Olivier, Sara Uslu og Yaniv Sherm Tov.

Artister, Eventi Verticali, Andrea Pialini, Camila Marcosignori, Claudia Muresu, Claudia Cipolina, Gaia Pascolo, Ilisa Novelli, Luca Pialini og Silvia Prioretti.

Dansere: Anne-Sofie Pi Østergaard, Jon Stage, Maria Pearl Weise og Nana Anine.

Musikere: Karin Sjöholm (Sang og performance), Mikkel Baungaard Thomsen (Pedrolini, sang, performance), Malthe Volfing Højager (Cello), Mariann Mikkelsen (Harpe, fløjte, sang), Maja Kjær (Violin) og Uffe Simonsen (Trommer).

Havneshowet Når hjejlen letter er produceret af Hakkehuset og spiller under Regattaen i Silkeborg 17. – 20. august 2022.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...