Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Alt.Andet.End.Andersen! – fis og ballade med HCA

Alt.Andet.End.Andersen! starter danmarksturneen på Teater Momentum, hvor digterens velkendte eventyr mashes op med eksistentielle forskerkvaler og mere eller mindre kloge publikumsvalg.

Velkommen i laboratoriet, hvor et fiktivt fund af fortrængte tekster af H.C. Andersen dissekeres af tre Tournesol-agtige forskertyper med teatralske teorier, direkte teaterdemokrati, et drys improvisation og en knivspids sidebemærkninger.

Annonce
Alt.Andet.End.Andersen! Foto Ard Jongsma.
Alt.Andet.End.Andersen! Foto Ard Jongsma.

Upcyclet impro

Malte Joe Frid-Nielsen har upcyclet det gode, gamle improformat fra 90’erne, hvor publikum stoppede deres vittige input i en hat. Her er vi udstyret med en stemmeseddel og vælger vores egen vej gennem dagens eventyr, hvor dagens gæsteskuespiller har hovedrollen som enten soldat eller prinsesse – eller formentlig andre karakterer, men det var dem, vi fik at vælge imellem på premieredagen i Odense, H.C. Andersens hjemby.

Ditte Hansen var gæst på scenen. Soldat skulle hun være, sabel og tornyster fik hun på. Ud af landevejen det gik, og snart mødte hun en ækel heks. Men så måtte der andre boller på eventyret, for Alt.Andet.End.Andersen! handler jo om at grave det glemte guld frem. Så efter lidt formålsløs flirten med heksen ender vor helt ikke under træet med hundene med de store øjne, men dybt inde i skoven med et suicidalt grantræ. Efter en falsk og/eller utilfredsstillende slutning erstattes publikums demokratiske stemme med diktaturets, der guider soldaten mod en ny slutning, inden de tre forskertyper gør en uheldig opdagelse og forsøget afsluttes.

Alt.Andet.End.Andersen!
Alt.Andet.End.Andersen! Foto Ard Jongsma.

Nulfejlstyper og neurotiske sugerørssug

I sagens natur vil forestillingen se anderledes ud hver dag, men holdes selvfølgelig i tømme af de udpegede valgmuligheder og forskerholdets fint snittede karakterer, der gennemlever deres egne kriser i eventyrkrisen. Malte Joe Frid-Nielsen selv som den pedantiske nulfejlstype, Anders Cornelius Zoffmann som den mere pragmatiske gennemfører og Amanda Bøgestrøm Isaksen som den tvivlrådige med juicebrikkens sugerør neurotisk fastmonteret mellem sine sammenbidte læber. 

Indrammet af Ida Brinchs diskret-finurlige lydunivers og Nikolaj Heiselberg Traps interimistiske tech-wannabe-scenografi komplet med (næsten) lydtæt og særdeles røgfyldt sufflørboks leverer holdet denne florlette bagatel med charmerende overskud og timing. Der er fart over feltet, metalagene flyder frit i multiverset og indfaldene er overvejende underholdende og har af og til en smule dybde udi problemkredse som valg/ikke-valg og det personlige/kollektive ansvar for disse. Af og til er det dog mest noget pjat, der nok kan trække i smilebåndet, men ikke har en snus med hverken H.C. Andersen eller så meget andet at gøre.

Det behøver det jo heller ikke at have, og Alt.Andet.End.Andersen! er let, nonchalant-prætentiøst underholdende fis og ballade i et velfungerende format, hvor de fleste kan være med, fordi improvisationens veje og vildveje er bundet op på de eventyr, der sidder på rygraden af de fleste af os.

Fakta

Tekst: Malte Joe Frid-Nielsen. Iscenesættelse: Jesper Dupont. Dramaturgi: Henrik Lübker. Scenografi: Nikolaj Heiselberg Trap. Lysdesign: Casper Lars Døi Andersen.

Medvirkende: Amanda Bøgestrøm Isaksen, Anders Cornelius Zoffmann, Ida Brinch og Malte Joe Frid-Nielsen.

Gæsteskuespillere: 22.08.22 Ditte Hansen // 23.08.22 Peter Gantzler + Artist talk // 24.08.22 Tryggvi Sæberg Björnsson // 24.08.22 Benjamin Boe Rasmussen + Artist talk // 25.08.22 Jacob Moth // 26.08.22 Freja Klint Sandberg // 27.08.22 Natalí Vallespir Sand.

Præsenteres i samarbejde med H.C. Andersen Festivals.

Turné: Teater Katapult 30.08 – 31.08.22, Vendsyssel Teater 01.09.22, Mungo Park 02.09 – 03.09.22, Teater V 07.09 – 08.09.22, Teatret Møllen 14.09 – 15.09.22 og Kolding Egnsteater 20.09.22

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...