Dette efterår fejrer dansk teater 300 års jubilæum med et omfattende program, hvor teatre, kompagnier og kulturinstitutioner inviterer publikum ind til mere end 100 arrangementer landet over frem til den 3. december.
Scenekunsten har været medskaber af den kreativitet og dannelse, der gennemsyrer hele vores samfund i dag. Det er sket lige siden den 23. september 1722 – for 300 år siden – da Ludvig Holberg og René Montaigu slog dørene op for deres teater i Lille Grønnegade, hvor der for første gang offentligt blev spillet teater på dansk.
Netop det fejrer Dansk Teater 300 År med mere end 100 arrangementer i scenekunstens, teatrenes og publikums tegn dette efterår – hvor særligt fejringsweekenden den 23. – 25. september markeres med en folkefest på Kongens Nytorv i København, udstillingsåbning, taler, laurbærkransning af Holberg, opsætning af mindeplade og den festforestillingen Den Vægelsindede i Skuespilhuset. Samtidig vil der rundt i hele landet være en lang række arrangementer i byer, på teatre og i kulturhuse. Årets omfattende fejring af scenekunsten fortsætter helt frem til Holbergs fødselsdag den 3. december 2022.
Et hav af oplevelser
”Jeg er stolt af, at vi i dag kan præsentere et fejringsprogram for Dansk Teater 300 År. Der venter et hav af oplevelser i de kommende måneder, som ikke kun byder på gode forestillinger, men også debatter, udstillinger, skolespil, byvandringer, foredrag og fester i hele landet. Tak til alle, der bidrager med kunst, penge, gode ideer og masser af nytænkning og visioner for fremtiden. Scenekunsten er spillevende, og den er helt sikkert for dig. Se den, mærk den, nyd den og gerne med kæresten, børnene og vennerne,” udtaler Mikkel Harder Munck-Hansen, bestyrelsesformand for Foreningen Dansk Teater 300 År.
”Jeg ELSKER teater, og derfor glæder det mig at være ambassadør for Dansk Teater 300 År. Levende teater er en fællesskabende kraft, som i 300 år har haft og har en afgørende betydning for vores samfund – det er fantastisk, at vi nu hylder det med en kæmpe folkefest,” siger Ditte Hansen, skuespiller og ambassadør for Dansk Teater 300 År.
Markerer 300-året med nye forestillinger
Det store fejringsprogram er spækket med nye teaterforestillinger og scenekunst, der markerer 300-året for dansksproget teater. Blandt andet har Folketeatret både Holbergs Den Poetiske Raptus og monologen Guldfuglen om Johanne Luise Heiberg på plakaten.
Det Kongelige Teater opsætter Den Vægelsindede, og Aarhus Teater genopsætter Erasmus Montanus, begge skrevet af Ludvig Holberg. Charlottenlund Slot og Bellevue Teatret byder på særforestillingen Jeppe på Charlottenlund Slot. Dansk Rakkerpak og Faster Cool i Næstved spiller Fjender og Grænsen, Blaagaard Teater (tidl. Teater Grob) Baking Race og Teater Jævn i Herning Ludvigs Maskerade.
Seks tænketanke om fremtidens scenekunst
Foruden et væld af nyproducerede forestillinger rundt omkring på landets teatre, byder Dansk Teater 300 År på flere helt særlige fejringsprojekter. Der inviteres blandt andet til seks tænketanke om fremtidens scenekunst. Her vil eksperter fra ind- og udland diskutere, hvor scenekunsten står i dag, og hvor den er på vej hen. Tænketankene finder sted på teatre og festivaler landet over.
Vigtige og aktuelle emner som diversitet i scenekunsten og digitale formater bliver diskuteret i hhv. København på Blaagaard Teater og i Viborg på White Hole Theatre, mens fremtidens scenekunst er på programmet på Aarhus Universitet og Teater Sort/Hvid i København, som fokuserer på musikteateret.
Endelig arrangerer Det Kongelige Teater en større reading med en af landets mest kontroversielle dramatikere, Madame Nielsen. Alle arrangementer er åbne for publikum med gratis adgang. Læs mere om indhold, samt hvor og hvornår de forskellige tænketanke finder sted her.
Teaterhistorisk udstilling i otte byer
Fra den 13. september – 23. oktober kan man møde teater- og scenekunstens historie, når Dansk Teater 300 År i samarbejde med designbureauet Torden & Lynild opstiller en teaterhistorisk udstilling i otte danske byer.
Teatermuseet i Hofteatret, Storm/Frederiksbergmuseerne, Det Kgl. Bibliotek, samt 55 teatre over hele landet har bidraget med billedmateriale til udstillingen. Her fortælles den danske scenekunsts historie gennem 300 år og belyser mangfoldigheden og forskelligheden i dansk scenekunst i dag.
Udstillingen åbner i Aarhus på Bispetorvet den 13. september og i løbet af de næste ti dage bliver tilsvarende udstillinger åbnet i hhv. Herning, Holstebro, Odense, Kolding, Holbæk og Vordingborg. Den sidste udstilling åbner på Kongens Nytorv i København til den store folkefest på 300-årsdagen den 23. september.
Dansk Teater 300 år på DR
Hen over efteråret udsender Dansk Teater 300 År, Liv Thomsen og DR ti korte film om dansk teaterhistorie. Med illustrationer og klip fra teatre og forestillinger levendegør Liv Thomsen teaterhistorien i al sin rigdom, og fortæller om mennesker og skæbner, som har været fikspunkter i udviklingen af dansk scenekunst.
Filmene Dansk Teater 300 år bliver vist på www.dr.dk. Desuden udsendes 20 podcasts Teaterfortællinger fra den 23. september og ti uger frem, hvor Liv Thomsen har inviteret forskere og ildsjæle i studiet til en dybdegående snak om teaterhistorien og om de sociale, politiske og kulturelle strømninger, som har formet vores scenekunst. Podcastene kan høres her og diverse podcast-platforme.
Digitalt læringsspil om scenekunst
At gå i teatret og få det som en del af sin hverdag, skal man vænne sig til. Og jo mere man ved om det, jo mere får man ud af det. Derfor udsender Dansk Teater 300 År i september det digitale læringsspil Sæt Scenen! til samtlige skoler i hele landet.
Mange elever i 4.-7. klasse vil over en hel temadag lære om teater i et digitalt rollespil. Hvordan får man sat en forestilling op? Hvordan vælger man skuespillere, instruktører og scenografer? Og hvordan sælger man en forestilling og får folk til at købe billetter? Alt dette og meget mere lærer eleverne ved at samarbejde i grupper, foretage valg og føre dem ud i livet. Dagen slutter med opførelse af mindre forestillinger. Spillet er gratis og kan rekvireres her.
Syv dages kulturuge
K7 er et landsdækkende initiativ, der i uge 37 (den 12.-18. september) inviterer unge inden for på teatre, museer og kunsthaller. Kampagnen giver billetter til 40 kroner på 15 teatre til unge mellem 18-25 år og fri entré til alle unge mellem 18-27 år på over 150 museer i hele uge 37.
Initiativet er et samarbejde mellem Golden Days og CPH STAGE i anledning af Dansk Teater 300 År. Læs mere her.
Se hele programmet for fejringen af Dansk Teater 300 År her.
Fakta
Hendes Majestæt Dronningen har påtaget sig protektionen for fejringen af Dansk Teater 300 år, mens skuespillerne Lone Hertz, Ditte Hansen, Johanne Louise Schmidt, Amalie Dollerup, Alvin Bursøe, Laus Høybye, Lue Støvelbæk og Jakob Fauerby er ambassadører for fejringen.