Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Teaterhuset Filuren: Spareforslag øger uligheden blandt børn og unges adgang til kunsten

Aarhus Kommunes forslag til en spareplan rammer ikke bare kulturlivet hårdt, den rammer især børn og unge. Både Bora Bora, Teater Katapult og Aarhus Teater råber vagt i gevær, og Teaterhuset Filuren tilslutter sig her koret.

“Mødet med kunstarterne i skoletiden er de facto den mest lige adgang til kunst, som børn og unge kan få. Med det aktuelle spareforslag vil Teaterhuset Filurens åben skole-program Filuren i Skolen skulle drosle kraftigt ned på aktivitetsniveauet og genoverveje det nuværende meget skole-rettede fokus,” udtaler teaterleder ved Teaterhuset Filuren, Ditte Felding.

Filuren i Skolen sætter fokus på trivsel

Filuren i Skolen er en mere end 25-årig samarbejdspartner med dyb funderet praksisviden. Alle vores teaterpædagogiske forløb understøtter med specialiseret skuespiller- og teaterfaglig viden folkeskolens kerneopgave: Børn og unges læring og trivsel – også i modtage- og specialklasser. Så når B&U-rådmand Thomas Medom i sin indledning til sparekataloget siger, at der ”I udarbejdelsen af spareforslagene er der lagt vægt på i så høj grad som muligt at friholde opgaver, som direkte berører børnene, for besparelser”, så må vi sige: ”Det gælder ikke for de 200.000 kr., der foreslås besparet på Teaterhuset Filurens åben skole- aktiviteter,” konstaterer Ditte Felding. 

Det synes absurd at finde besparelser på samarbejdet mellem skoler og kulturinstitutioner i en tid, hvor netop kunsten fremhæves som et modsvar på børn og unges trivsel, og hvor der i Aarhus Kommune satses massivt på tværmagistrale samarbejder f.eks. i Kultur- og Sundhedsplanen.

Der har længe, før tværgående magistratslig tænkning blev et buzz-word, været et rigtigt velfungerende samarbejde mellem Børn & Unge og Kulturen. I det netop udgivne sparekatalog vil B&U spare deres tilskud til kulturinstitutionernes aktiviteter i den åbne skole helt væk. Dette vil resultere i et videnstab opbygget over mange års praksis og samarbejde, hvor der er leveret meget indhold for få penge set i B&U-magistratslig kontekst. Kigger man på beløbet med kulturens briller, er det dog en voldsom besparelse. B&U foreslår at spare 2,9 mio. kr. på kulturinstitutionerne – Kulturforvaltningen selv skal spare 3,6 mio. på institutioner og puljer.

Ditte Felding
Ditte Felding. Foto: Hanne Nielsen

Fejl i beskrivelserne

Teaterhuset Filuren understreger endvidere, at sparekatalogets oplysninger om teatret og deres ydelser i folkeskolen er forældede og dybt misvisende. De uddyber følgende i en pressemeddelse:

“Det vi i dag, og siden skolereformen, leverer på årsbasis gennem Filuren i Skolen og ikke Dramacentrum er ikke som skrevet i kataloget: “at fungere som rådgiver og vejleder for skolerne i forbindelse med fx opsætning af stykker, dels hvert år at etablere praktikforløb for i alt 24 elever fra folkeskolen og dels teaterforestillinger som tager afsæt i børnenes virkelig og ungdomsliv.”

Det B&Us bevilling i virkeligheden er afgørende for, at vi er leveringsdygtige på nu og har været de sidste mange år er: “udvikling og udbud af teaterpædagogiske klasseforløb, hvor scenekunstens og teaterpædagogikkens metoder bruges som pædagogiske greb til at sætte social og faglig trivsel, livsduelig robusthed, læringsfremmende bevægelse og metodisk variation på dagsordenen. Filuren I Skolen har flerårige samarbejder med særlige partnerskoler, udbyder forløb gennem ULF i Aarhus, yder rådgivning og vejledning til skolerne i forbindelse med fx opsætning af stykker samt udbyder kurser for lærere og pædagoger. De seneste år har Filuren i Skolen for eksterne projektmidler desuden oparbejdet kompetencer indenfor teaterpædagogiske aktiviteter for modtageklasser og specialklasser.”

Teaterhuset Filuren "I Skolen".
Teaterhuset Filuren “I Skolen”.

Forskel på børn og unge

Ydermere fremhæver Ditte Felding i pressemeddelse en fejlagtig sætten lighedstegn mellem tilbud til børn og unge. Teaterhuset Filuren skriver:

“Den sidste del af spareforslagets beskrivelse af at Dramacentrums ydelse kan opnås andet sted er altså helt forkert: “Der vil fortsat være mulighed for at tilbyde teateroplevelser for børn og unge i Aarhus – fx gennem statens teaterrefusionsordningen eller via Opgang2.”

Filuren i Skolen tilbyder ikke teateroplevelser, der kan rekvireres via teaterrefusionsordningen eller Opgang2. Opgang2 er målrettet unge – vores teaterpædagogiske forløb er målrettet både indskoling, mellemtrin og udskoling – og professionelle forestillinger for børn og unge præsenterer vi selv desuden hele året i lille storbyteatret og med co-produktioner på turne.

Besparelserne i B&U-kataloget vedrører for os alene vores teaterpædagogiske forløb ude på skolerne. Det er et mangfoldigt udbud, som de seneste år har bevæget sig mere og mere ind i specialområdet, modtageklasser og normalområdets klasserumstrivsel i samarbejde med klasselærere og -pædagoger, AKT og PPR. B&Us årlige 200.000 investerede kroner veksles i kompetencecenteret Filuren i Skolen (tidligere Dramacentrum) til teaterpædagogisk arbejde ude i grundskolerne for mellem 850.000 og 1.175.000 kr. årligt fordelt på hhv. skolers egenbetaling (inkl. ULF-refusion), øvrige kommunale bevillinger, ekstraordinære udviklingsmidler og eksternt fundraisede midler. Altså en gearing af B&Us 200.000 kr. på mellem 425 og 587% til indhold i undervisningen ude på skolerne fra Malling i syd til Skødstrup i nord og Møllevangskolen i midten. I sæson 21-22 afviklede vi teaterpædagogiske forløb ude på skolerne med mere end 2700 børn på 28 forskellige grundskoler og med 200 deltagende lærere/pædagoger/AKT’er/PPR’er”. 

LÆS OGSÅ: Aarhus Kommunes spareplaner rammer kulturen dobbelt hårdt – også på børne/ungeområdet 

Teaterhuset Filuren afrunder deres pressemeddelese med en sidste opfordring til de aarhusianske politikere:

“Tag spareforslag MBU–21 ud af B&Us samlede sparekatalog nu og understøt alle børns ret og adgang til kunst i praksis – og lad Kulturforvaltningen om spare på Kulturen i en yderst presset tid”.

Læs mere om Filuren i Skolen her. 

Seneste

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Flere unge går i Det Kongelige Teater – interview med Kasper Holten

Den seneste årsrapport fra Det Kongelige Teater viser både...
Annonce
Annonce

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde torsdag aften premiere på Bone Whispers og Urbane Saints på Aveny-T. Syv forskellige dansere hvirvler,...

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på de skrå brædder, hvor han ikke længere skal have de store danseroller i musicals. Det...