Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

TeaterAnmelderiet 2023: Vinderne er fundet

Godt 250 midtjyske gymnasielever har de seneste måneder medvirket i TeaterAnmelderiet 2023 og derigennem skabt teateranmeldelser. Bekymrede anmeldelser. Sjove anmeldelser. Forargede anmeldelser. De har skrevet, tegnet og videofilmet med overskud og humor.

”Det er meget lovende for teaterformidlingen i fremtiden,” konstaterede jurymedlem og teateranmelder ved Dagbladet Information og Teateravisen, Anne Middelboe Christensen, ved finalen i konkurrencen Teateranmelderiet torsdag 12. januar.

Annonce

TeaterAnmelderiet som undervisningstilbud

TeaterAnmelderiet er et undervisningstilbud for midtjyske gymnasier skabt i et samarbejde mellem Aarhus Teater Læring og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. I sæson 22/23 har eleverne set Christian Lollikes dramatiseringer af enten Holbergs Erasmus Montanus eller Leonora Christina – Sandhedens DronningAarhus Teater.

Forinden har eleverne mulighed for at tilgå online undervisningsmateriale i anmeldelser på flere medier, ligesom de er tilbudt workshops på Aarhus Teater før teaterbesøget.

Årets vindere

Vinderne, som får lov at invitere hele klassen i teatret, blev afsløret i festsalen på Aarhus Katedralskole i går. Juryen vælger en vinder i tre forskellige kategorier: Den Klassiske Teateranmeldelse, Nye Formater og Bedste Detalje.

teateranmelderiet 2023 århus teater
Vinderne af TeaterAnmelderiet 2023. Foto: Morten Daugbjerg

Den bedste klassiske anmeldelse

Helena og Luna fra 2.y på Egaa Gymnasium vandt Den bedste klassiske teateranmeldelse med denne begrundelse fra juryen:

“Pappet blafrer i denne sansende anmeldelse af Erasmus Montanus. ’En papgris bliver revet itu og banket med en sort-hvid paphøne,’ står der. For øjnene har registreret alt – og set, hvordan skuespil og virkelighed smeltede sammen hos publikum. Visuelt og levende”.

Bedste anmeldelse på nye formater

Maria, Louis og Nikolaj fra 1.v, Aarhus HF og VUC vandt for bedste anmeldelse på Nye Formater med en Twitter-fight imellem Erasmus Montanus’ hovedpersoner. Juryens begrundelse:

“Twitterfight fletter analyse, fortolkning og vurdering ind i en kontekst, der udover at ramme tonen i stykket, også er tilpasset både platformen og målgruppen (unge) gennem et humoristisk og nutidigt sprog. Denne detaljerede, gennemførte og nærmest fulde rolleprofil afspejler en god forståelse for karaktererne og deres interne relationer og har en sproglig genkendelighed, der er med til at understøtte stykkets pointer”.

Bedste detalje

Bedste Detalje blev en indledning skabt af Ursula, Sebastian og Giorgio fra 2.a, Aarhus Statsgymnasium. Juryens begrundelse lød: “De klassiske virkemidler placerer her læseren midt på scenen og går dermed i struben på målgruppen”.

Vinderdetaljen:

“Forestil dig, at du lever i en todimensionel verden. Alt er sort/hvidt. Al bevægelse er stationær og monoton. Samfundet er opbygget af én bestemt tro. Ingen indser realitetens sandheder. Men pludselig gør du…”

teateranmelderiet 2023 århus teater
Juryen for TeaterAnmelderiet 2023. Foto: Anders Lange

Finalen i TeaterAnmelderiet 2023 fandt sted torsdag 12. januar på Aarhus Katedralskole, hvor juryen i udpegede årets vindere.

Juryen for TeaterAnmelderiet 2023:
·        Gymnasielærer Sissel Worm Glass
·        Vinder af TEATERANMELDERIET 2022 gymnasieelev Laura Bilgrau Eskild-Jensen
·        Kulturjournalist og tidl. lektor på DMJX Anders Lange
·        Leder af Aarhus Teater Læring Morten Daugbjerg
·        Skuespiller Nanna Bøttcher (medvirkede i begge anmeldte forestillinger)
·        Teateranmelder for Dagbladet Information og Teateravisen Anne Middelboe Christensen.

Deltagende skoler:
·        Aarhus Statsgymnasium
·        Aarhus HF og VUC
·        Favrskov Gymnasium
·        Egaa Gymnasium
·        Viborg Gymnasium
·        Teknisk Gymnasium Skanderborg

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annoncespot_img