Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

Det er ikke nok at være en god kunstner som freelancer i scenekunstbranchen

Det er ifølge Mikkel Harder en kæmpe udfordring for freelancere i scenekunstbranchen at skulle stå for alt fra produktion til fondsansøgning til marketing og alt derimellem. Alt sammen udfordringer, som Udviklingsplatformen for Scenekunst prøver at hjælpe freelancerne med at overkomme.

Der er mange freelancere i scenekunstbranchen, der deler drømmen om at kunne leve som scenekunstner. For nogen tager det mange år at slippe gennem nåleøjet og komme ind på de eftertragtede uddannelser. Og når du er kommet ind, stifter du gæld, for studiet er for tidskrævende til at have studiejob. For ikke at tale om uddannelse i udlandet, som er egenfinansieret.

Når du endelig er færdiguddannet, kan du håbe på, at der er nogen, der har lagt mærke til dig. For et job som scenekunstner bliver ikke slået op på Jobindex. Du kan kun få et job, når en teaterleder, en instruktør eller en koreograf har lagt mærke til dig og tror, at du måske vil passe ind i den næste produktion.

Der er undtagelser, selvfølgelig. Og det hænder da, at et teater laver en audition. Men det hører til sjældenhederne her i landet.

Den selvproducerende schweizerkniv

For mange kunstnere er løsningen at skabe en forestilling selv og håbe, at nogen vil komme og se den. Og det er her, Udviklingsplatformens kernemålgruppe bliver født. Nemlig de professionelle selvproducerende scenekunstnere og producenter. Dem, som selv skal gøre det hele. Alt. De selvproducerende schweizerknive, som ikke kun har en funktion, men 10.

Og det koster penge at være freelancer i scenekunstbranchen. For spillesteder er ikke gratis. Og hvis det skal virke professionelt, skal man holde prøver i mange uger. Man skal have lys og lyd, kostumer og scenografi. Og man skal have penge til at markedsføre projektet, så man kan blive set, så man måske kan få et rigtigt job.

Det økonomiske benspænd

Freelancere i scenekunstbranchen er nødt til konstant at søge penge i de store danske fonde og hos Statens Kunstfond. Også hos dem er det svært at komme igennem nåleøjet. Og hvis du bliver godkendt og får et økonomisk bidrag, skal du pludselig betale otte procent i arbejdsmarkedsbidrag af tilskuddet fra f.eks. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst. Derfor er ganske mange scenekunstnere havnet i en gældsspiral, fordi de har søgt penge til produktion på deres eget personnummer.

Udviklingsplatformen for Scenekunst har forsøgt at hjælpe freelancere i scenekunstbranchen med disse problematikker, blandt andet ved at afholde webinarer, hvor vi inviterer eksperter ind for at gøre freelancere klogere. Som da vi fik hjælp til at forstå hele polemikken omkring at søge på CPR fra en jurist og en administrator. Heldigvis er Skat blevet gjort opmærksom på problematikken, som har stået på i nogle år. Og der er håb om, at problemet er ved at blive løst.

… og de mange andre benspænd

Det er selvfølgelig ikke kun økonomien, som kan være svær at holde styr på for freelancerne i scenekunstbranchen. For hvordan stifter man nu lige en teaterforening? Og hvad med de der sociale medier, hvordan bruger man dem i sin marketingstrategi? Og hvad er en marketingstrategi overhovedet? Som freelance scenekunstner skal du ikke bare være en god kunstner. Du skal kunne det hele. Og selvfølgelig kan du ikke det. Det er noget, du skal lære. Og her tilbyder Udviklingsplatformen for Scenekunst forskellige værktøjer til at overleve i en virkelig hård branche, hvor man skal kunne meget, meget mere end at være en god kunstner.

Læs mere om Udviklingsplatformen for Scenekunsts formål og strategi her.

Denne kommentar er udtryk for skribentens egen holdning.

Seneste

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...
Annonce
Mikkel Harder Munck-Hansen
Mikkel Harder Munck-Hansen
er leder af Udviklingsplatformen for Scenekunst, skuespiller og instruktør.
Annonce

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny administrativ leder af Blaagaard Teater på Nørrebro. Aline Storm har mere end 15 års erfaring i...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske og dystre queer-cirkusforestilling The Chosen Haram under CPH Stage. Det er en enkel historie, der...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) første generalforsamling. Den nye forening vil blandt andet sætte fokus på bæredygtig ledelse...