Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Betty Nansen Teatret forlænger samarbejdet med Bikubenfonden

Betty Nansen Teatrets samarbejde med Bikubenfonden om udvikling og formidling af nye metoder i kollektive processer forlænges med tre år. Erfaringerne med kollektiv samskabelse rækker ud over teatrets rum og bygger bro til samarbejder med andre sektorer.

Siden 2019 har Betty Nansen Teatret i samarbejde med Bikubenfonden arbejdet med at udvikle nye metoder til at skabe scenekunst i kollektive processer under overskriften Betty udvikler. Med forlængelsen af samarbejdet vil teatret kunne udvikle metoden internationalt og med andre samarbejdspartnere og sektorer.

Længes efter kollektive rum

Betty Nansen Teatret ønsker at udvikle scenekunsten og præsenterer forestillinger, der ofte blander skuespil, dans, visuel kunst og musik. Betty udvikler skaber teatret forestillinger på tværs af kunstarterne og giver længere udviklingstid til samskabelse i alle faser.

Betty udvikler gentænker formatet for prøveforløb, der i stedet for de normale seks uger har prøveforløb over en udstrakt periode samt skræddersyede workshops til hver forestilling.

”Vi har erfaret, at mange andre end os længes efter kollektive rum. At mennesker finder en frihed i at skabe noget sammen med andre, og at udforske grænsen af deres egen formåen i trygge rum. At vi i kollektivet finder en meget kraftfuld modvægt til individualisering og den polarisering, vi oplever i vores samtid. Vi bliver modige til at møde andre, være generøse, nysgerrige og legelystne,” siger teaterdirektør og instruktør, Elisa Kragerup.

Erfaringerne fra Betty udvikler bliver dokumenteret og delt løbende med omverdenen, da teatret ønsker at bidrage til og deltage i en større udvikling af scenekunsten. Senest i en dokumentarfilm, som har fulgt to udviklingsprojekter over et år, og som netop er blevet lanceret. Se dokumentaren her.

58 udviklingsaktiviteter på fire år

Den kollektive samskabelse har vist stort potentiale i forhold til at facilitere idéudvikling og nytænking i en traditionel institution. Derfor arbejder Betty Nansen Teatret på, at metoderne til kollektiv samskabelse med den nye bevilling kan række ud over teatrets rum og bygge bro til nye samarbejder med aktører fra andre sektorer.

”Mange af de udfordringer, vi som mennesker står over for, kan ikke løses af individet, men kræver massive, kollektive bevægelser, som starter nedefra og op. Vi tror, at fremtiden får brug for deltagende og fantasifulde fællesskaber. Men den slags bevægelser er svære at manøvrere rundt i, hvis vi ikke ved hvordan,” siger teatrets direktør, Eva Præstiin.

Betty Nansen Teatret har gennemført og dokumenteret 14 udviklingsprojekter med i alt 58 udviklingsaktiviteter på fire år. Her har teatret udviklet et produktionsformat, hvor elementer fra frie teatergrupper, som fx langstrakte kollektive processer, trækkes ind på det traditionelt set hierarkisk opbyggede institutionsteater i en hybrid mellem de to. Metoden til kollektiv samskabelse er grundigt dokumenteret af teatret og kan i de kommende år udvides med partnerskaber, som rækker ud over teatrets rum. Når mange mennesker og fagligheder skal samarbejde på nye måder, har metoden vist stort potentiale både i forhold til resultat og proces. Metoden arbejder i høj grad nedefra og op, på teatret siger man: ”Magien sker på gulvet”.

Flere internationale samarbejder

Flere internationale kunstnere arbejder med den kollektive metode på Betty Nansen Teatret, bl.a. den New York-baserede koreograf og danser, Bobbi Jene, som i denne sæson skaber en ny forestilling til teatret.

Med den nye bevilling vil teatret få mulighed for at opsøge flere internationale samarbejder og gå i dialog med et internationalt kunstmiljø. Dansk scenekunst har efter flere år med nedlukning brug for igen at opsøge internationale samarbejder for at søge inspiration og udvikle nye relationer og kunstneriske alliancer over landegrænser.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...