Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Betty Nansen Teatret forlænger samarbejdet med Bikubenfonden

Betty Nansen Teatrets samarbejde med Bikubenfonden om udvikling og formidling af nye metoder i kollektive processer forlænges med tre år. Erfaringerne med kollektiv samskabelse rækker ud over teatrets rum og bygger bro til samarbejder med andre sektorer.

Siden 2019 har Betty Nansen Teatret i samarbejde med Bikubenfonden arbejdet med at udvikle nye metoder til at skabe scenekunst i kollektive processer under overskriften Betty udvikler. Med forlængelsen af samarbejdet vil teatret kunne udvikle metoden internationalt og med andre samarbejdspartnere og sektorer.

Længes efter kollektive rum

Betty Nansen Teatret ønsker at udvikle scenekunsten og præsenterer forestillinger, der ofte blander skuespil, dans, visuel kunst og musik. Betty udvikler skaber teatret forestillinger på tværs af kunstarterne og giver længere udviklingstid til samskabelse i alle faser.

Betty udvikler gentænker formatet for prøveforløb, der i stedet for de normale seks uger har prøveforløb over en udstrakt periode samt skræddersyede workshops til hver forestilling.

”Vi har erfaret, at mange andre end os længes efter kollektive rum. At mennesker finder en frihed i at skabe noget sammen med andre, og at udforske grænsen af deres egen formåen i trygge rum. At vi i kollektivet finder en meget kraftfuld modvægt til individualisering og den polarisering, vi oplever i vores samtid. Vi bliver modige til at møde andre, være generøse, nysgerrige og legelystne,” siger teaterdirektør og instruktør, Elisa Kragerup.

Erfaringerne fra Betty udvikler bliver dokumenteret og delt løbende med omverdenen, da teatret ønsker at bidrage til og deltage i en større udvikling af scenekunsten. Senest i en dokumentarfilm, som har fulgt to udviklingsprojekter over et år, og som netop er blevet lanceret. Se dokumentaren her.

58 udviklingsaktiviteter på fire år

Den kollektive samskabelse har vist stort potentiale i forhold til at facilitere idéudvikling og nytænking i en traditionel institution. Derfor arbejder Betty Nansen Teatret på, at metoderne til kollektiv samskabelse med den nye bevilling kan række ud over teatrets rum og bygge bro til nye samarbejder med aktører fra andre sektorer.

”Mange af de udfordringer, vi som mennesker står over for, kan ikke løses af individet, men kræver massive, kollektive bevægelser, som starter nedefra og op. Vi tror, at fremtiden får brug for deltagende og fantasifulde fællesskaber. Men den slags bevægelser er svære at manøvrere rundt i, hvis vi ikke ved hvordan,” siger teatrets direktør, Eva Præstiin.

Betty Nansen Teatret har gennemført og dokumenteret 14 udviklingsprojekter med i alt 58 udviklingsaktiviteter på fire år. Her har teatret udviklet et produktionsformat, hvor elementer fra frie teatergrupper, som fx langstrakte kollektive processer, trækkes ind på det traditionelt set hierarkisk opbyggede institutionsteater i en hybrid mellem de to. Metoden til kollektiv samskabelse er grundigt dokumenteret af teatret og kan i de kommende år udvides med partnerskaber, som rækker ud over teatrets rum. Når mange mennesker og fagligheder skal samarbejde på nye måder, har metoden vist stort potentiale både i forhold til resultat og proces. Metoden arbejder i høj grad nedefra og op, på teatret siger man: ”Magien sker på gulvet”.

Flere internationale samarbejder

Flere internationale kunstnere arbejder med den kollektive metode på Betty Nansen Teatret, bl.a. den New York-baserede koreograf og danser, Bobbi Jene, som i denne sæson skaber en ny forestilling til teatret.

Med den nye bevilling vil teatret få mulighed for at opsøge flere internationale samarbejder og gå i dialog med et internationalt kunstmiljø. Dansk scenekunst har efter flere år med nedlukning brug for igen at opsøge internationale samarbejder for at søge inspiration og udvikle nye relationer og kunstneriske alliancer over landegrænser.

Seneste

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...