Populært lige nu

ISCENE LIVE på Scenekunstens Årsmøde – det sætter vi fokus på

Når Scenekunstens Årsmøde afholdes i Skuespilhuset mandag den 3. juni 2024 er det under det overordnede tema Scenekunstens Fremtid. ISCENE LIVE har tilrettelagt talks,...

Open call: In process – Udover konventionerne

Ansøgningsfrist d. 7. juni kl. 13:00
Annoncespot_imgspot_img

Ny udgave af Wicked får danmarkspremiere

Fredericia Musicalteater og AHA Creations har helt ekstraordinært fået tilladelse til at lave den berømte Broadway-musical Wicked i en ny og original version, der har Johanne Milland og Nanna Rossen i de to hovedroller. 

60 mio. solgte billetter på verdensplan. Den anden mest indtjenende musical i Broadways historie. Opførelser i over 100 byer over hele verden og adskillige priser. Flere millioner solgte album af det oprindelige Broadway-soundtrack og stadig et af de største hits på både Broadway, i West End og alle andre byer, den bliver opført i.  

Næste efterår kan et dansk publikum glæde sig til at opleve Wicked herhjemme, når Fredericia Musicalteater i samarbejde med AHA Creations helt ekstraordinært har fået rettighederne til at præsentere en ny version af den legendariske og banebrydende musical om heksene fra Oz. Først får forestillingen premiere på Fredericia Musicalteater den 18. september 2024, og fra den 11. oktober kan københavnerne opleve den i Tivolis Koncertsal i en co-produktion med Tivoli. 

Første fælles musical-projekt

Wicked bliver den første musical som Fredericia Musicalteater og AHA Creations skaber sammen. De har en ambition om at skabe musicalproduktioner i international topklasse, og deres første fællesprojekt bliver således én af de mest succesfulde Broadway-musicals i  årtier. 

Teaterchef på Fredericia Musicalteater, Thomas Bay, og Martin Palme Skriver, kunstnerisk direktør i Aha Creations, udtaler sammen: 

“Vi er enormt glade og stolte over, at det er lykkedes os at få rettighederne til at skabe en ny opsætning af Wicked. Det er uden sammenligning én af de bedste og mest indflydelsesrige musicals i nyere tid med suveræne sange og en meget bevægende venskabshistorie i centrum. Vi glæder os til at præsentere den for et stort dansk publikum i en spektakulær opsætning med de allerbedste danske kræfter både på og bag scenen”. 

LÆS OGSÅ: Fredericia Musicalteater indgår samarbejde med produktionsselskab

Wicked i Tivoli 

Den kommende opsætning af Wicked kan ikke kun opleves i Fredericia, men også i København, hvor Tivoli bliver co-producent på opsætningen i Koncertsalen.  

“Vi er meget stolte over, at Tivoli er med ombord på Wicked og muliggør, at vi kan præsentere forestillingen i København. Tivoli har gennem tiden skabt store musicals,  og det glæder os, at de tror så meget på forestillingens potentiale, at de er med som  co-producenter. Koncertsalen i Tivoli er et vidunderligt venue at spille i, og det er  bare stort, at Wicked vil kunne opleves på begge sider af Storebæltsbroen,” udtaler Thomas Bay fra Fredericia Musicalteater.  

Også hos Tivoli er der glæde over samarbejdet. Kulturdirektør Frederik Wiedemann supplerer:  

Wicked er en musical, der passer godt i Tivoli, især i Halloween-sæsonen, hvor forlystelseshaven i forvejen er fyldt med hyggelig uhygge. Så vi glæder os over dette samarbejde med Fredericia Musicalteater, der gør det muligt at præsentere vores gæster for en af verdens mest succesfulde musicals i en ny, stor opsætning”. 

En af verdens bedst sælgende musicals nogensinde

Wicked fik premiere på Broadway for præcis 20 år siden i 2003, hvor den fra dag 1 slog salgsrekorder og lagde kimen til en global Wicked-hype. Forestillingen kører fortsat for fulde huse på Broadway og i West End, hvor den har spillet siden 2006, og så er der alle de  andre lande over hele verden, hvor billetterne også er blevet revet væk i en grad, der har gjort musicalen til et globalt kulturfænomen, der ikke er overgået mange musicals i teaterhistorien.  

Således er moderne amerikansk popkultur spækket med referencer fra musicalen i film, tv serier og musikkens verden. Og til næste år er der premiere på første del af filmudgaven med Ariana Grande i den ene hovedrolle i det, der bliver én af de dyreste musicalfilm i historien. Også herhjemme har vi én gang tidligere kunnet opleve Stephen Schwartz’s fabelagtige musical, da den i 2011 spillede på Det Ny Teater med  Maria Lucia og Annette Heick i en prisbelønnet opsætning.  

Musikken er skrevet af Grammy-, Golden Globe og Oscarvindende legende Stephen Schwartz. Med hits som “Defying Gravity”, “Popular”, “No One Mourns the Wicked” og “For Good” og samtidsrelevante teamtikker har Wicked i dag status som én af de musicals, der omkring årtusindeskiftet var med til at ændre amerikansk musicalhistorie og revitalisere den moderne musical – et vigtigt slag for at skabe musicals med stærke kvinder i hovedrollerne.  

wicked fredericia musicalteater
Nanna Rossen og Johanne Milland er begge uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia og dimitterede sammen i år 2019. Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Unge hekse og erfarne troldmænd 

Wicked er den eventyrlige fortælling om et usædvanligt venskab mellem to piger, der møder hinanden på hekseskolen i det magiske rige Oz: Elphaba, der er anderledes, fordi hun er født med grøn hud, og klassens populære og smukke pige Glinda, og om hvordan de senere bliver kendt som henholdsvis Den Onde Heks fra Vest og Den Gode Heks fra Nord. Deres venskab sættes på prøve, både fordi den samme unge prins er genstand for begges interesse, og fordi deres indstilling til den manipulerende troldmand er forskellig. Men ikke alt er, som det ser ud… 

Når Wicked får premiere, bliver det med de to unge musicalstjerner Johanne Milland og Nanna Rossen i hovedrollerne som det umage heksevenindepar Glinda og Elphaba. Johanne Milland er allerede en erfaren musicalstjerne med flere succeser bag sig. Johanne Milland fik sin debut i 2019 på Det Ny Teater i Spillemand på en Tagryg og fik efterfølgende hovedrollen i spillefilmen Venuseffekten. Herefter har hun haft store roller i bl.a. musicalen Atlantis, i den aktuelle Jersey Boys og til foråret titelrollen i Askepot – The  Musical

Nanna Rossen fik sit gennembrud i 2016 i musicalen Hairspray i Tivoli, som hun samme år modtog Reumerts  Talentpris for. Siden da er det blevet til flere markante musicalroller i bl.a. Den Skaldede Frisør – The Musical og Charlie & Chokoladefabrikken samt flere optrædener som solist på Stig Rossens Juleturné, Tivoli-Gardens julekoncert og Tivoli Salon Orkester. Johanne Milland og Nanna Rossen er begge uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia og dimitterede sammen i år 2019.

Foruden de to hovedroller skal musicalstjerne og tidligere titelrolleindehaver i musicalsuccesen Hamilton i Hamburg, Diluckshan Jeyaratnam, spille Elphabas romantiske interesse, Fiyero. Som den snedige og manipulerende The Wizard ses den erfarne skuespiller Anders Gjellerup Koch og som rektor på Shiz Universitet i Oz, Madame Morible, ses den talentfulde Cecilie Thim. 

Kreativt hold bag musicalen 

Bag Wicked står et stærkt kreativt hold. Instruktør Thomas Agerholm og den Reumertvindende scenograf Benjamin La Cour står bag succeser som Klokkeren fra Notre Dame – The Musical, Seebach og Shu-bi-dua – The Musical og skal nu sammen skabe magi på scenen i Wicked.  

Musicalens mange kostumer skal skabes af Lotte Martine Blichfeldt og Anna Juul Holm, som begge har været med til at kreere de overdådige kostumer på de store Disney-opsætninger på Fredericia Teater. Damian Czarnecki, som senest er aktuel i Vild med dans på TV 2, står for koreografien til Wicked, Martin Konge er kapelmester, Tim Høyer og Peter Løvenhardt står for lyddesign og Mads Æbelø Nielsen står dertil for en helt ny oversættelse af musicalen. 

Seneste

Afonso Coelho modtager Ole Nørlyngs Talentpris

Ole Nørlyngs Talentpris tildeles en ung danser mellem 16 og...

Open call: In process – Udover konventionerne

Ansøgningsfrist d. 7. juni kl. 13:00

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Afonso Coelho modtager Ole Nørlyngs Talentpris

Ole Nørlyngs Talentpris tildeles en ung danser mellem 16 og...

Open call: In process – Udover konventionerne

Ansøgningsfrist d. 7. juni kl. 13:00

Holstebro Dansekompagni modtager donation til at styrke dansen lokalt

Holstebro Dansekompagni modtager en stor donation på 1,2 millioner...
Annonce
Annonce

Afonso Coelho modtager Ole Nørlyngs Talentpris

Ole Nørlyngs Talentpris tildeles en ung danser mellem 16 og 25 år, som har vist en imponerende teknisk kunnen, har en markant personlighed og et...

Open call: In process – Udover konventionerne

Ansøgningsfrist d. 7. juni kl. 13:00