Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Making Space – meditativ rumrefleksion i billedskabende flow

Kompagniet Cikaros skaber med Making Space en meditation over kroppe i rum, der er i stadig forvandling. Forestillingen har et hypnotiserende, billedskabende flow, der suger os ind i den stilfærdige, men uafbrudte transformation af rum.

Gulvet er dækket af rør i forskellige længder. De største skaber en kvadrat, hvor de mindre ligger sirligt op mod kanterne. En lille hvid, kvadratisk kasse bryder mønsteret og er sig selv. Signe Løve Anderskov og Henriette Aarup træder ind i firkanten og begynder det fortsatte flow, der først stopper en lille time senere. Da er rørene samlet til tredimensionelle kvadrater og vi er vugget ind i det transformationsbillede, de skaber sammen med de to kroppe.

Making Space
Signe Løve Anderskov og Henriette Aarup i Making Space af CIKAROS. Foto Cosmin Cirstea.

Det visuelle sug

Men først skal der samles. De løfter små rør i slowmotion, lader dem svaje lidt, lader dem dreje om egne og og de andres akser, før de klikkes sammen og med små effektive vrid skrues fast. Det er næsten som at se et par samle et IKEA-møbel. Blot uendeligt meget fredeligere.

Making Space taler op til os i sin lange, insisterende tavse start

Tempoet er langsomt og indbyder i stilheden til at fordybe sig. Til at drage med ind i billedet, som det langsomt skabes og forvandles for øjnene af os. Making Space taler op til os i sin lange, insisterende tavse start, der kalder på koncentrationen og faldet ned i refleksionen over de rumlige mønstre og strukturer, der materialiserer sig for snart efter at være på vej et andet sted hen. Siden føjer sporadiske lydbidder sig til det visuelle sug.

Making Space
Signe Løve Anderskov og Henriette Aarup i Making Space af CIKAROS. Foto Cosmin Cirstea.

Banker på til de mentale rum

Scenografien er hovedpersonen i dette koreografiske flow, der forener praktik med koreografi og cirkuselementer. En håndstand der, en balance her. En tøvende fod op ad røret, en sikker knæhase foldet om et andet. Den bløde krop mod det hårde stativ. Den lille trækasse midt imellem, der skubbes fra hjørne til hjørne og agerer snart trædesten, snart hvileplads, snart opbevaringsboks.

De arbejder med en afslappet præcision, der giver forestillingen en stærk visuel kraft

De to er skiftevis i bevægelse og i stilstand. Den ene betragter den andens klatren i stativet fra dets modsatte hjørne, men snart er de begge i gang med at twiste trækassen i den lille stålkvadrat, og så den lille i den store, så perspektivet forskydes og nye formationer træder an. De arbejder med en afslappet præcision, der giver forestillingen en stærk visuel kraft, der poetisk åbner det fysiske rum og banker på til de mentale.

Making Space
Signe Løve Anderskov og Henriette Aarup i Making Space af CIKAROS. Foto Cosmin Cirstea.

Svimlende smuk balance

Making Space er som en akvarel, hvor de flydende farver er kroppe i rum i et hypnotiserende, billedskabende flow, der kan opleves helt abstrakt, men også pirker til en refleksion om de mønstre og strukturer, vores adfærd og normer bevæger sig indenfor, og om de huller i mønstrene, hvor vi kan bryde igennem.

De to performere kan noget tilsyneladende ganske ubesværet med deres linjer, som deres kroppe tegner på kryds og tværs i alle niveauer af rummet. De peaker i en svimlende smuk balance, vippende i vægt og modvægt over den lille kvadrat, før de flytter de tre objekter på plads i en lige så fuldendt balance, forlader firkanten og længselsfuldt kigger tilbage på deres værk.

Pirker til en refleksion om de mønstre og strukturer, vores adfærd og normer bevæger sig indenfor

Signe Løve Anderskov og Henriette Aarup bygger videre på de cirkuskoreografiske takter fra Omvendt (2018) og På bænken (2021), men tager i denne forestillingen kombinationen af objekt, dans og cirkus et andet sted hen, der nærmer sig billedkunsten. Making Space er som en poetisk perpetuum mobile, hvor man hviler i forandring i en principielt uendelig bevægelse. Det er anderledes og dybt fascinerende cirkus udført af to artister i total kontrol, men med nysgerrigheden intakt.

Seneste

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er netop løbet af stablen med forestillinger i Den Grå Hal og aktivitetsprogram med workshops, oplæg...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter rolle til daglig leder, og bestyrelsen vælger at oprette to nye stillinger til at booste...